2017-09-30 06:00

2017-09-30 06:00

Hög tid att plussa för vårt jobb

LÖRDAGSTANKE: Catarina Forsberg

Från och med måndag kommer ni att hitta gröna plus på en hel del av våra artiklar.

Artiklarna med plus är de som bara betalande prenumeranter kan läsa. Artiklar som alla hittills fått tillgång till gratis.

Artiklar som kostat, om inte blod svett och tårar, så i alla fall telefonsamtal, uppbokning, intervju, bildtagning, utskrift av text, bearbetning av bilder, sidplanering och redigering.

Artiklar som skildrar det som händer i vår del av världen. Artiklar som handlar om hur dina skattepengar används, om hur det går för BIK Karlskoga och Degerfors IF, om Avdelnng Q på Karlskoga lasarett, om nya och gamla företag, om konserter och teaterföreställningar. Och mycket, mycket mer.

För att göra detta möjligt måste det finnas pengar till exempelvis lokaler, datorer, kameror, bilar och löner. För precis som alla andra har journalister räkningar att betala och behöver alltså få lön i slutet av varje månad.

Precis som sopåkare, läkare, elektriker och löneadministratörer måste journalister få betalt för det arbete de utför. Svårare än så är det egentligen inte.

Annonsörerna betalar för att få sina annonser i tidningen. Men det är inte tillräckligt för att täcka kostnaderna för att göra en tidning sex dagar i veckan.

Alla ni som prenumererar bidrar naturligtvis också till att vi kan fortsätta göra bra lokal journalistik. Men vi har inte råd att bjuda på vårt arbete gratis. Lika lite som en rörmokare kan laga ett läckande rör utan betalning eller en bilmekaniker lagar din bil gratis.

Nej, det är helt enkelt så att alla som vill få reda på mer om vad som händer i Karlskoga och Degerfors måste vara med och betala för den informationen.

Alla artiklar kommer dock inte att vara märkta med ett grönt plus. Exempelvis olyckor, bränder och vissa sportresultat kommer även framgent att vara gratis. Det krävs inte att du är prenumerant för att få reda på att det är stopp på E18, att giftig rök driver mot tätorten eller att BIK spöade Modo. Men vill du läsa veta mer om vad som händer behöver du också betala för det.

Du som redan prenumererar på tidningen behöver bara aktivera ditt konto så får du tillgång till alla artiklar. Har du en prenumeration kan du också dela med dig av den till resten av hushållet.

Som en kvinna konstaterade när jag var ute och informerade om förändringen: ”Det är ju ingen som går och tar min tidning i brevlådan och läser gratis, så varför skulle folk få läsa min tidning gratis på nätet?”.

 

Artiklarna med plus är de som bara betalande prenumeranter kan läsa. Artiklar som alla hittills fått tillgång till gratis.

Artiklar som kostat, om inte blod svett och tårar, så i alla fall telefonsamtal, uppbokning, intervju, bildtagning, utskrift av text, bearbetning av bilder, sidplanering och redigering.

Artiklar som skildrar det som händer i vår del av världen. Artiklar som handlar om hur dina skattepengar används, om hur det går för BIK Karlskoga och Degerfors IF, om Avdelnng Q på Karlskoga lasarett, om nya och gamla företag, om konserter och teaterföreställningar. Och mycket, mycket mer.

För att göra detta möjligt måste det finnas pengar till exempelvis lokaler, datorer, kameror, bilar och löner. För precis som alla andra har journalister räkningar att betala och behöver alltså få lön i slutet av varje månad.

Precis som sopåkare, läkare, elektriker och löneadministratörer måste journalister få betalt för det arbete de utför. Svårare än så är det egentligen inte.

Annonsörerna betalar för att få sina annonser i tidningen. Men det är inte tillräckligt för att täcka kostnaderna för att göra en tidning sex dagar i veckan.

Alla ni som prenumererar bidrar naturligtvis också till att vi kan fortsätta göra bra lokal journalistik. Men vi har inte råd att bjuda på vårt arbete gratis. Lika lite som en rörmokare kan laga ett läckande rör utan betalning eller en bilmekaniker lagar din bil gratis.

Nej, det är helt enkelt så att alla som vill få reda på mer om vad som händer i Karlskoga och Degerfors måste vara med och betala för den informationen.

Alla artiklar kommer dock inte att vara märkta med ett grönt plus. Exempelvis olyckor, bränder och vissa sportresultat kommer även framgent att vara gratis. Det krävs inte att du är prenumerant för att få reda på att det är stopp på E18, att giftig rök driver mot tätorten eller att BIK spöade Modo. Men vill du läsa veta mer om vad som händer behöver du också betala för det.

Du som redan prenumererar på tidningen behöver bara aktivera ditt konto så får du tillgång till alla artiklar. Har du en prenumeration kan du också dela med dig av den till resten av hushållet.

Som en kvinna konstaterade när jag var ute och informerade om förändringen: ”Det är ju ingen som går och tar min tidning i brevlådan och läser gratis, så varför skulle folk få läsa min tidning gratis på nätet?”.

 

  • Catarina Forsberg

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.