2017-09-13 18:35

2017-09-13 18:35

S för en öppen kyrka

DEGERFORS/NYSUND: Kyrkovalet 2017 Degerfors-Nysunds församling

Socialdemokraternas värderingar i kyrkan stämmer överens med de frågor och värderingar de har i övriga samhället, enligt kyrkorådets ordförande Robert Mörk. Han tycker att alla som har rätt att rösta på söndag ska ta chansen att göra det.

Socialdemokraterna har majoritet i kyrkofullmäktige i Degerfors-Nysund. I valet 2013 fick de 14 mandat, mot Kyrkans vänner som fick 11 mandat.

Inga ledamöter har lämnat sina uppdrag i församlingen, men däremot har antalet medlemmar minskat om än inte i samma utsträckning som vissa andra församlingar.

– Det märks att även vi tappar medlemmar, men inte alls på samma vis som riket i övrigt. 73 procent av folkmängden här är med i församlingen, vilket kan jämföras med 61,2 procent i riket, säger Robert Mörk (S)

Lågt valdeltagande

Däremot är det få som röstar. Endast 793 personer i förra kyrkvalet, vilket var runt tolv procent av de röstberättigade medlemmarna.

Men det sägs ju att allt är politik och dess plats i kyrkan är för Mörk också tydlig:

– Det handlar om ekonomisk förvaltning, om vilka verksamheter som ska finnas i församlingen, hur det ska se ut på kyrkogården och vilka värderingar vi ska ha, säger Mörk som några argument till varför man ska gå och rösta på söndag.

– De förtroendevalda ska inte detaljstyra verksamheten, men skapa förutsättningar för den verksamhet som ska finnas, säger Mörk.

Vad S vill

I sitt valprogram vill S att all barnverksamhet ska vara fri, inga avgifter ska kopplas till konfirmation, kyrkor och kyrkogårdar ska vårdas och vara öppna och dess lokaler ska kunna erbjudas till övrigt föreningsliv.

S vill att kyrkan ska stå upp för alla människors lika värde och rätt. Därför vill de utveckla arbetet till stöd för nyanlända och vara en tydlig röst för medmänsklighet, stå upp för hbtq-personers rätt och motarbeta kvinnoprästmotstånd samt stå upp mot rasism och religionsförtryck.

– Det är ärligt att säga att vi är Socialdemokrater, våra politiska värderingar gäller även i kyrkan och vi finns representerade i hela kyrkliga organisationen, kyrkofullmäktige, stiftsfullmäktige och kyrkomötet, säger Mörk och fortsätter:

– Jag tror inte att Gud är en farbror på ett moln, men jag tror på kyrkans värderingar. Det är inte alltid man klarar sig med vetenskapliga förklaringar, ibland söker man en sorts andlighet och kyrkan ska vara öppen oavsett var man befinner sig på trons väg.

Socialdemokraterna har majoritet i kyrkofullmäktige i Degerfors-Nysund. I valet 2013 fick de 14 mandat, mot Kyrkans vänner som fick 11 mandat.

Inga ledamöter har lämnat sina uppdrag i församlingen, men däremot har antalet medlemmar minskat om än inte i samma utsträckning som vissa andra församlingar.

– Det märks att även vi tappar medlemmar, men inte alls på samma vis som riket i övrigt. 73 procent av folkmängden här är med i församlingen, vilket kan jämföras med 61,2 procent i riket, säger Robert Mörk (S)

Lågt valdeltagande

Däremot är det få som röstar. Endast 793 personer i förra kyrkvalet, vilket var runt tolv procent av de röstberättigade medlemmarna.

Men det sägs ju att allt är politik och dess plats i kyrkan är för Mörk också tydlig:

– Det handlar om ekonomisk förvaltning, om vilka verksamheter som ska finnas i församlingen, hur det ska se ut på kyrkogården och vilka värderingar vi ska ha, säger Mörk som några argument till varför man ska gå och rösta på söndag.

– De förtroendevalda ska inte detaljstyra verksamheten, men skapa förutsättningar för den verksamhet som ska finnas, säger Mörk.

Vad S vill

I sitt valprogram vill S att all barnverksamhet ska vara fri, inga avgifter ska kopplas till konfirmation, kyrkor och kyrkogårdar ska vårdas och vara öppna och dess lokaler ska kunna erbjudas till övrigt föreningsliv.

S vill att kyrkan ska stå upp för alla människors lika värde och rätt. Därför vill de utveckla arbetet till stöd för nyanlända och vara en tydlig röst för medmänsklighet, stå upp för hbtq-personers rätt och motarbeta kvinnoprästmotstånd samt stå upp mot rasism och religionsförtryck.

– Det är ärligt att säga att vi är Socialdemokrater, våra politiska värderingar gäller även i kyrkan och vi finns representerade i hela kyrkliga organisationen, kyrkofullmäktige, stiftsfullmäktige och kyrkomötet, säger Mörk och fortsätter:

– Jag tror inte att Gud är en farbror på ett moln, men jag tror på kyrkans värderingar. Det är inte alltid man klarar sig med vetenskapliga förklaringar, ibland söker man en sorts andlighet och kyrkan ska vara öppen oavsett var man befinner sig på trons väg.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.