2017-09-13 18:34

2017-09-13 18:34

MP är lokal uppstickare

DEGERFORS/NYSUND

En uppstickare finns bland de kandiderande grupperna i årets kyrkoval i Degerfors-Nysunds församling, nämligen Miljöpartiet. De har endast ett namn på listan: Björn Nordenhaag.

– Jag nominerades av stiftet och fick inte med fler som vågade ställa upp. Men jag tycker det är viktigt att även jag som står för det gröna, framtida samhället även stöttar den konservativa biten samtidigt som jag vill motverka mörkrets krafter som säkert kommer med egen lista så småningom, säger Björn Nordenhaag och fortsätter:

– Jag värnar om grundvärderingarna, kärleks- och jämlikhetsbudskapet som finns, att ge till sin nästa och såna saker. När jag var väldigt liten fångades jag av Robin Hood och det har varit mitt föredöme hela livet. Jag tänker på mina barn och barnbarns framtid och måste jobba för en bättre värld, minska krigen och våldet och här kan kyrkan göra stora insatser.

Nordenhaags vision är att det kristna budskapet är ett viktigt stöd för många människor varför han tycker det är värdefullt att den typen av grundidé finns kvar i samvaron. Även i fråga om miljö tycker han att mycket av kyrkans värderingar går in i det.

Men han tycker också kyrkan kan utvecklas:

– Man gör mycket inom Svenska kyrkan idag på det sociala planet men man kan säkert göra mer, bland annat fler insatser mot den ökande psykosociala sjukfrekvensen och självmordsfrekvensen. Kyrkan kan verka för ytterligare ökad kontakt med äldre, det är många som är ensamma, säger han.

Kulturen och kyrkorummet är också oerhört viktigt, tycker Nordenhaag och han anser att kyrkorummet kan utnyttjas mer än i dag, inte minst till musikframträdanden med tanke på dess akustik.

– Kyrkan är en kulturbärare och det är oerhört viktigt att vi bibehåller gamla traditioner i kyrkans form. Jag ser gärna att vi har den bemanning vi har idag och jag är ledsen över att folk hoppar av kyrkan. Den pengen är så liten i förhållande till vilket kulturvärde vi har i alla kyrkor, säger Nordenhaag och tillägger:

– Jag har många kunder från utlandet, inte minst engelsmän och de är alldeles begeistrade bara av att gå in i Nysunds kyrka. Vi måste bevara kyrkorna i aktiv form, inte bara som museum.

– Man behöver inte vara religiös för att se värdena i den kultur som är. Det är viktigt att vi bevarar det som våra förfäder byggt upp och att rösta på söndag, säger Nordenhaag.

– Jag nominerades av stiftet och fick inte med fler som vågade ställa upp. Men jag tycker det är viktigt att även jag som står för det gröna, framtida samhället även stöttar den konservativa biten samtidigt som jag vill motverka mörkrets krafter som säkert kommer med egen lista så småningom, säger Björn Nordenhaag och fortsätter:

– Jag värnar om grundvärderingarna, kärleks- och jämlikhetsbudskapet som finns, att ge till sin nästa och såna saker. När jag var väldigt liten fångades jag av Robin Hood och det har varit mitt föredöme hela livet. Jag tänker på mina barn och barnbarns framtid och måste jobba för en bättre värld, minska krigen och våldet och här kan kyrkan göra stora insatser.

Nordenhaags vision är att det kristna budskapet är ett viktigt stöd för många människor varför han tycker det är värdefullt att den typen av grundidé finns kvar i samvaron. Även i fråga om miljö tycker han att mycket av kyrkans värderingar går in i det.

Men han tycker också kyrkan kan utvecklas:

– Man gör mycket inom Svenska kyrkan idag på det sociala planet men man kan säkert göra mer, bland annat fler insatser mot den ökande psykosociala sjukfrekvensen och självmordsfrekvensen. Kyrkan kan verka för ytterligare ökad kontakt med äldre, det är många som är ensamma, säger han.

Kulturen och kyrkorummet är också oerhört viktigt, tycker Nordenhaag och han anser att kyrkorummet kan utnyttjas mer än i dag, inte minst till musikframträdanden med tanke på dess akustik.

– Kyrkan är en kulturbärare och det är oerhört viktigt att vi bibehåller gamla traditioner i kyrkans form. Jag ser gärna att vi har den bemanning vi har idag och jag är ledsen över att folk hoppar av kyrkan. Den pengen är så liten i förhållande till vilket kulturvärde vi har i alla kyrkor, säger Nordenhaag och tillägger:

– Jag har många kunder från utlandet, inte minst engelsmän och de är alldeles begeistrade bara av att gå in i Nysunds kyrka. Vi måste bevara kyrkorna i aktiv form, inte bara som museum.

– Man behöver inte vara religiös för att se värdena i den kultur som är. Det är viktigt att vi bevarar det som våra förfäder byggt upp och att rösta på söndag, säger Nordenhaag.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.