2017-09-13 18:35

2017-09-13 18:36

Många skäl att rösta enligt Kyrkans vänner

NYSUND/DEGERFORS

Kyrkans vänner har de senaste två valen gått framåt i församlingen och i år hoppas den opolitiska nomineringsgruppen på än mer än de elva mandat de har nu. Men viktigast tycker de det är att ta vara på den röst man har rätt till.

Kyrkans vänner är opolitiska. Även om en del av kandidaterna har hemvist i ett parti så menar de att kyrkans politik är en annan spelplan. I kyrkan finns andra visioner inte minst om socialt arbete som drivkraft, är deras åsikt och därför har de heller ingen kandidatlista till vare sig stiftsfullmäktige eller kyrkomötet.

Gruppen bildades i början av 1990-talet och även om de flesta kommer från Åtorpstrakten, så verkar gruppen för en helhet i församlingen Degerfors-Nysund.

En kyrklig verksamhet för alla församlingsbor är första punkten i deras valprogram, vilken följs av att församlingen ska vara lyhörd för önskemål och förslag som kan leda till god verksamhet och gemenskap.

– Det är viktigt att folk säger till oss vad de vill med verksamheten, säger Gerd Johansson.

– Nu kanske det kan tyckas konstig att vi skriver ”kyrklig” verksamhet, men vi vill fokusera på det och inte driva förskolor och äldrevård med mera som typiskt hör diakonin till, förklarar Lars-Gunnar Hedenquist.

Lika

Så långt det är möjligt vill de att verksamheten ska vara lika omfattande i Degerfors, som i Nysund där de anser det bör firas gudstjänst i den nyrestaurerade kyrkan från påsk till allhelgonahelg.

– Sen har vi förståelse för att det är dyrt att värma upp kyrkan hela året, säger Robert Östberg.

– Men det bör vara kontinuitet för att få kyrkobesökare att komma, säger Sylvia Landgren.

De vill också att sommarkonserterna förläggs till Nysunds kyrka, precis som nu.

Kyrkans vänner vill vidare att församlingen stödjer barn och ungdomsverksamheten i Svartå genom samarbete med föreningsliv och kommunen, exempelvis vill de att samarbetet med skolan ska fortsätta.

De vill att Degerfors-Nysund även i fortsättningen ska vara en egen enhet, men man ser positivt på samarbete med Karlskoga församling, vilket sker redan i dag vad gäller ekonomi och kyrkogårdsförvaltning.

Ingen höjning

Medlemsavgiften, som förr hette kyrkoskatt, vill de behålla oförändrad såtillvida det inte finns mycket starka skäl till en höjning.

– Vi har ett uttag på 75 öre vilket är bland landets lägsta. Höjs det finns risk för att vi tappar medlemmar och det har vi ändå haft de senaste åren. Inte enbart genom avhopp, utan genom att det dör fler än vad det föds. Dessutom föds man inte automatiskt in i Svenska kyrkan längre, det är ett aktivt val man gör, säger Lars-Gunnar Hedenquist.

Då kyrkofullmäktige nyligen fick en genomgång om allt kyrkan gör, utöver gudstjänsterna, så var det många som bara satt och gapade av förvåning, enligt Kyrkans vänner.

– Även om man inte är aktivt troende så är allt det kyrkan gör ändå ett skäl att gå och rösta, tycker Robert Östberg.

Kyrkans vänner är opolitiska. Även om en del av kandidaterna har hemvist i ett parti så menar de att kyrkans politik är en annan spelplan. I kyrkan finns andra visioner inte minst om socialt arbete som drivkraft, är deras åsikt och därför har de heller ingen kandidatlista till vare sig stiftsfullmäktige eller kyrkomötet.

Gruppen bildades i början av 1990-talet och även om de flesta kommer från Åtorpstrakten, så verkar gruppen för en helhet i församlingen Degerfors-Nysund.

En kyrklig verksamhet för alla församlingsbor är första punkten i deras valprogram, vilken följs av att församlingen ska vara lyhörd för önskemål och förslag som kan leda till god verksamhet och gemenskap.

– Det är viktigt att folk säger till oss vad de vill med verksamheten, säger Gerd Johansson.

– Nu kanske det kan tyckas konstig att vi skriver ”kyrklig” verksamhet, men vi vill fokusera på det och inte driva förskolor och äldrevård med mera som typiskt hör diakonin till, förklarar Lars-Gunnar Hedenquist.

Lika

Så långt det är möjligt vill de att verksamheten ska vara lika omfattande i Degerfors, som i Nysund där de anser det bör firas gudstjänst i den nyrestaurerade kyrkan från påsk till allhelgonahelg.

– Sen har vi förståelse för att det är dyrt att värma upp kyrkan hela året, säger Robert Östberg.

– Men det bör vara kontinuitet för att få kyrkobesökare att komma, säger Sylvia Landgren.

De vill också att sommarkonserterna förläggs till Nysunds kyrka, precis som nu.

Kyrkans vänner vill vidare att församlingen stödjer barn och ungdomsverksamheten i Svartå genom samarbete med föreningsliv och kommunen, exempelvis vill de att samarbetet med skolan ska fortsätta.

De vill att Degerfors-Nysund även i fortsättningen ska vara en egen enhet, men man ser positivt på samarbete med Karlskoga församling, vilket sker redan i dag vad gäller ekonomi och kyrkogårdsförvaltning.

Ingen höjning

Medlemsavgiften, som förr hette kyrkoskatt, vill de behålla oförändrad såtillvida det inte finns mycket starka skäl till en höjning.

– Vi har ett uttag på 75 öre vilket är bland landets lägsta. Höjs det finns risk för att vi tappar medlemmar och det har vi ändå haft de senaste åren. Inte enbart genom avhopp, utan genom att det dör fler än vad det föds. Dessutom föds man inte automatiskt in i Svenska kyrkan längre, det är ett aktivt val man gör, säger Lars-Gunnar Hedenquist.

Då kyrkofullmäktige nyligen fick en genomgång om allt kyrkan gör, utöver gudstjänsterna, så var det många som bara satt och gapade av förvåning, enligt Kyrkans vänner.

– Även om man inte är aktivt troende så är allt det kyrkan gör ändå ett skäl att gå och rösta, tycker Robert Östberg.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.