2017-09-12 20:23

2017-09-12 20:23

Mera öppet på fritidsgården

DEGERFORS: Som ett försök att få stopp på ungdomsstöket

Som ett försök att stävja skadegörelsen har nu fritidsgårdens öppettider utökats till alla vardagar i veckan. Men för den skull kan man, enligt Peter Pedersen, inte hålla nattöppet, för de ungdomar som då brukar härja i centrum.

Efter sommarens problem med ungdomsgäng i centrum som orsakat stök och förstörelse så har fritidsgårdens öppettider utökats. Men kultur- och utbildningsnämndens ordförande Kim Bäckström (V) köper inte argumentet som en del ungdomar framförde, att fritidsgården hölls stängs i sommar. Problemen visade sig nämligen även före sommaren.

Inte heller kommunstyrelsens ordförande Peter Pedersen (V) köper argumentet om att de springer runt på taken och annat för att de har för lite att göra.

– Vi har otroligt många föreningar med verksamhet och mer öppet på fritidsgården är en kostnadsfråga, men hellre det än att lägga pengar på skadegörelse som sönderslagna fönster. Men vi kan ju inte hålla öppet nattetid och det är ju oftast vid 4-tiden de här ungdomarna är ute, säger han.

Kommunalråden tycker heller inte fritidsgården ska fungera som en värmestuga från vilken de som förstör kan utgå ifrån eller ha som tillflyktsort mellan varven de drar runt och förstör.

Vems ansvar?

Såväl Bäckström som Pedersen säger att man från kommunens sida vill göra vad man kan för att det ska bli så bra som möjligt, men de funderar samtidigt på vad som är kommunens och vad som är föräldraras ansvar här.

– Ytterst är det ungarnas föräldrar som får betala skadegörelsen via skattsedeln. Är man minderårig men bevisat skyldig till skadegörelse så kan föräldrar bli skadeståndsskyldiga, det är trist om det ska behöva gå så långt, säger Pedersen och tillägger:

– Men första sveket mot ungdomarna är om vi inte gör något, det är förödande om det inte styrs upp, säger Pedersen.

– Ja, det finns ett grundproblem som är större och då räcker det inte med att öppna fritidsgården mer, säger Bäckström.

De tycker att nattvandrarna gör en jättebra insats och de nämner även den lightversion av Purple flag-arbete som pågår i Degerfors, där man genom trygghetsvandringar tittar på vad som behöver göras för ett säkrare och attraktivare samhälle.

Efter sommarens problem med ungdomsgäng i centrum som orsakat stök och förstörelse så har fritidsgårdens öppettider utökats. Men kultur- och utbildningsnämndens ordförande Kim Bäckström (V) köper inte argumentet som en del ungdomar framförde, att fritidsgården hölls stängs i sommar. Problemen visade sig nämligen även före sommaren.

Inte heller kommunstyrelsens ordförande Peter Pedersen (V) köper argumentet om att de springer runt på taken och annat för att de har för lite att göra.

– Vi har otroligt många föreningar med verksamhet och mer öppet på fritidsgården är en kostnadsfråga, men hellre det än att lägga pengar på skadegörelse som sönderslagna fönster. Men vi kan ju inte hålla öppet nattetid och det är ju oftast vid 4-tiden de här ungdomarna är ute, säger han.

Kommunalråden tycker heller inte fritidsgården ska fungera som en värmestuga från vilken de som förstör kan utgå ifrån eller ha som tillflyktsort mellan varven de drar runt och förstör.

Vems ansvar?

Såväl Bäckström som Pedersen säger att man från kommunens sida vill göra vad man kan för att det ska bli så bra som möjligt, men de funderar samtidigt på vad som är kommunens och vad som är föräldraras ansvar här.

– Ytterst är det ungarnas föräldrar som får betala skadegörelsen via skattsedeln. Är man minderårig men bevisat skyldig till skadegörelse så kan föräldrar bli skadeståndsskyldiga, det är trist om det ska behöva gå så långt, säger Pedersen och tillägger:

– Men första sveket mot ungdomarna är om vi inte gör något, det är förödande om det inte styrs upp, säger Pedersen.

– Ja, det finns ett grundproblem som är större och då räcker det inte med att öppna fritidsgården mer, säger Bäckström.

De tycker att nattvandrarna gör en jättebra insats och de nämner även den lightversion av Purple flag-arbete som pågår i Degerfors, där man genom trygghetsvandringar tittar på vad som behöver göras för ett säkrare och attraktivare samhälle.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.