2017-09-12 11:18

2017-09-12 11:18

Fick skratta med Alfred Nobel

NÄRINGSLIV: Malaysias marinchef besökte BAE Systems Bofors

Den malaysiske marinchefen amiral Tan Sri Ahmad Kamarulzaman bin Haji Ahmad Badaruddin kom i lördags till Karlskoga för att besöka BAE Systems Bofors.

Amiral Kamarul gästade Sverige för att träffa representanter för den svenska marinen och den svenska försvarsindustrin. Sverigebesöket inleddes på fredagen då amiral Kamarul mötte sin svenska motsvarighet, konteramiral Jens Nyqvist i Karlskrona, där han även fick gå ombord på en av de svenska Vibykorvetterna.

Under lördag förmiddag anlände den malaysiske marinchefen med sin delegation till Karlskoga där han bland annat fick se BAE Systems Bofors produktionsanläggning och ta del av hur de 57Mk3 som ska levereras till Malaysia byggs.

Bofors har i modern tid - från 1960 till i dag - levererat 132 pjäser av 40- och 57mm kaliber till Malaysia. Därtill har armén 32 luftvärnspjäser (BOFI-liknande).

År 2013 tecknades ett Letter of Award (LOA) för sex pjäser 57Mk3 med stelthkupol till Malaysia. Factory Acceptance Test (FAT) genomfördes på första pjäsen tidigt i vår och den förväntas levereras till marinbasen i Lumut i september i år.

I besöket ingick också en guidad visning av Alfred Nobels Björkborn där Alfred Nobel i Peter Sundhs gestalt berättade sin historia. Som avslutning gick turen till Villingsberg där marinchefen fick delta i en Archer-skjutning.

Thomas Engevall, chef för System- och Produktionsledning på FMV deltog också i besöket.

– Det var en mycket nöjd marinchef som lämnade Karlskoga på söndag förmiddag, konstaterar Silla Jonsdottir, kommunikationsansvarig.

Amiral Kamarul gästade Sverige för att träffa representanter för den svenska marinen och den svenska försvarsindustrin. Sverigebesöket inleddes på fredagen då amiral Kamarul mötte sin svenska motsvarighet, konteramiral Jens Nyqvist i Karlskrona, där han även fick gå ombord på en av de svenska Vibykorvetterna.

Under lördag förmiddag anlände den malaysiske marinchefen med sin delegation till Karlskoga där han bland annat fick se BAE Systems Bofors produktionsanläggning och ta del av hur de 57Mk3 som ska levereras till Malaysia byggs.

Bofors har i modern tid - från 1960 till i dag - levererat 132 pjäser av 40- och 57mm kaliber till Malaysia. Därtill har armén 32 luftvärnspjäser (BOFI-liknande).

År 2013 tecknades ett Letter of Award (LOA) för sex pjäser 57Mk3 med stelthkupol till Malaysia. Factory Acceptance Test (FAT) genomfördes på första pjäsen tidigt i vår och den förväntas levereras till marinbasen i Lumut i september i år.

I besöket ingick också en guidad visning av Alfred Nobels Björkborn där Alfred Nobel i Peter Sundhs gestalt berättade sin historia. Som avslutning gick turen till Villingsberg där marinchefen fick delta i en Archer-skjutning.

Thomas Engevall, chef för System- och Produktionsledning på FMV deltog också i besöket.

– Det var en mycket nöjd marinchef som lämnade Karlskoga på söndag förmiddag, konstaterar Silla Jonsdottir, kommunikationsansvarig.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.