2017-08-15 06:00

2017-08-15 06:29

De vill locka unga att börja med teater

KARLSKOGA: "Vi vill skapa spännande upplevelser"

Teater Nolby med Olle Söderberg vid rodret startade i går ett projekt ute på Björkborns Herrgård. Tillsammans med barn ska de prov och testa olika klurigheter, gåtor och experiment.
– Det blir en vecka med kreativitet, samarbete och påhittighet, säger Olle Söderberg.

Fem barn i åldrarna 7-12 år hade kommit den första dagen, men totalt är det tio som kommer delta i projektet.

Källa till nyfikenhet

– Utifrån det vi berättar är det meningen att barnen ska de exempelvis komma fram till en kod där man hittar Alfred Nobels testamente, säger Olle Söderberg. Meningen är att vi ska vara en källa till nyfikenhet och tankar att komma på något. Man kanske inte ska googla på allt, utan att man samarbetar i stället. Vi vill att det ska vara fokus på ”vikänsla”.

Skolklasser

För det här projektet är det satt en budget som innefattar regionen Mälardalen-Värmland.

– Vi vill att Karlskoga blir en ort där man kan uppleva saker och meningen är att vi ska bjuda in skolklasser som kommer med 50 barn som kan komma hit och vara med på Björkborns Herrgård en förmiddag och att men sedan besöker Boda Borg, säger Olle Söderberg. Senare i höst ska vi jobba med klass på Österledsskolan.

Fiffiga huset

Inom Björnbornsområdet finns också Fiffiga huset och Alfred Nobels laboratorium som kan användas i det här projektet.

– Kanske kan vi agera i Fiffiga huset med berättarröster som säger det som står på informationstavlorna i stället för att var och en sak stå och läsa, säger Olle Söderberg. Mening är att fantasin ska flöda och att vi skapar spännande upplevelser som lockar vidare.

– Det handlar inte om att vi ska bygga om härute, utan vi ska utnyttja det som finns här, förklarar Olle Söderberg. Vi kan vara både ute och inne med aktiviteterna och som jag ser det kan vi börja redan tidigt i april och hålla på en bit in i oktober.'

Arvsfonden

Karlskoga kommun och Sparbanksstiftelsen Nya är sponsorer till projektet på Alfred Nobels Björkborn och det ska sökas pengar även ur Allmänna arvsfonden. Tanken är att det ska vara gratis för de som vill vara med.

Fem barn i åldrarna 7-12 år hade kommit den första dagen, men totalt är det tio som kommer delta i projektet.

Källa till nyfikenhet

– Utifrån det vi berättar är det meningen att barnen ska de exempelvis komma fram till en kod där man hittar Alfred Nobels testamente, säger Olle Söderberg. Meningen är att vi ska vara en källa till nyfikenhet och tankar att komma på något. Man kanske inte ska googla på allt, utan att man samarbetar i stället. Vi vill att det ska vara fokus på ”vikänsla”.

Skolklasser

För det här projektet är det satt en budget som innefattar regionen Mälardalen-Värmland.

– Vi vill att Karlskoga blir en ort där man kan uppleva saker och meningen är att vi ska bjuda in skolklasser som kommer med 50 barn som kan komma hit och vara med på Björkborns Herrgård en förmiddag och att men sedan besöker Boda Borg, säger Olle Söderberg. Senare i höst ska vi jobba med klass på Österledsskolan.

Fiffiga huset

Inom Björnbornsområdet finns också Fiffiga huset och Alfred Nobels laboratorium som kan användas i det här projektet.

– Kanske kan vi agera i Fiffiga huset med berättarröster som säger det som står på informationstavlorna i stället för att var och en sak stå och läsa, säger Olle Söderberg. Mening är att fantasin ska flöda och att vi skapar spännande upplevelser som lockar vidare.

– Det handlar inte om att vi ska bygga om härute, utan vi ska utnyttja det som finns här, förklarar Olle Söderberg. Vi kan vara både ute och inne med aktiviteterna och som jag ser det kan vi börja redan tidigt i april och hålla på en bit in i oktober.'

Arvsfonden

Karlskoga kommun och Sparbanksstiftelsen Nya är sponsorer till projektet på Alfred Nobels Björkborn och det ska sökas pengar även ur Allmänna arvsfonden. Tanken är att det ska vara gratis för de som vill vara med.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.