2017-08-12 06:00

2017-08-12 06:00

"Vill inte leva på bidrag"

DEGERFORS: Aiman Saseen flydde från kriget i Syrien och öppnade matbutik i Degerfors

Aiman Saseen och hans hustru och barn flydde från kriget i Syrien, lämnade sina två företag och kom till Degerfors i mitten av 2014. Drygt ett år senare startade han Degerfors Livs.

Hyllmeter efter hyllmeter med arabisk mat finns det att köpa på Degerfors Livs. Torkade grönsaker, bönor, ostar, marmelad, nötter, kryddor och kakor. I frysdiskarna finns det bland annat lammkött som väntar på att tillagas. Det handlar om arabisk mat, men allt fler svenskar kommer och vill prova på de olika delikatesserna. En stor grej på Degerfors Livs är också de färska grönsakerna och frukten.

– Jag visste att det fanns många arabisktalande i Degerfors och det var därför jag satsade på att öppna en mataffär, säger Aiman Saseen. I Home i Syrien hade jag två butiker, en med kläder och en chokladaffär.

Satte fart

Varje måndag och torsdag kör Aiman Saeen till Stockholm för att köpa upp grönsaker och frukt.

– Det var svårt från början, men när jag började hämta grönsaker i Stockholm satte det fart, säger Aiman Saseen. Då började också degerforsborna komma och handla och de köper andra saker av den arabiska maten för att prova på. Faktiskt har omsättningen fördubblats sedan degerforsarna började handla.

Vad är det degerforsborna frågar efter?

– Förutom frukt och grönsaker köper de mycket baklawa och arabiska ostar, förklarar Aiman Saseen. Sedan är mycket av de arabiska ostarna som de köper. Sedan frågar de efter recept och vilka kryddor som ska användas och även kryddorna köper de mycket av.

Trygg tillvaro

Det känns bra för Aiman Saseen att han hamnade i Degerfors när han och familjen tvingades fly från kriget. Att han sedan kunde starta eget gör inte saken mindre bra.

– Det här blev en bra lösning för mig då jag inte kunde sitta hemma och vänta på att få bidrag från kommunen, säger Aiman Saseen. Hustrun arbetar inom vården och barnen trivs bra i skolan, så det är alldeles perfekt och vi fick en trygg tillvaro i Sverige som är ett säkert land.

Hyllmeter efter hyllmeter med arabisk mat finns det att köpa på Degerfors Livs. Torkade grönsaker, bönor, ostar, marmelad, nötter, kryddor och kakor. I frysdiskarna finns det bland annat lammkött som väntar på att tillagas. Det handlar om arabisk mat, men allt fler svenskar kommer och vill prova på de olika delikatesserna. En stor grej på Degerfors Livs är också de färska grönsakerna och frukten.

– Jag visste att det fanns många arabisktalande i Degerfors och det var därför jag satsade på att öppna en mataffär, säger Aiman Saseen. I Home i Syrien hade jag två butiker, en med kläder och en chokladaffär.

Satte fart

Varje måndag och torsdag kör Aiman Saeen till Stockholm för att köpa upp grönsaker och frukt.

– Det var svårt från början, men när jag började hämta grönsaker i Stockholm satte det fart, säger Aiman Saseen. Då började också degerforsborna komma och handla och de köper andra saker av den arabiska maten för att prova på. Faktiskt har omsättningen fördubblats sedan degerforsarna började handla.

Vad är det degerforsborna frågar efter?

– Förutom frukt och grönsaker köper de mycket baklawa och arabiska ostar, förklarar Aiman Saseen. Sedan är mycket av de arabiska ostarna som de köper. Sedan frågar de efter recept och vilka kryddor som ska användas och även kryddorna köper de mycket av.

Trygg tillvaro

Det känns bra för Aiman Saseen att han hamnade i Degerfors när han och familjen tvingades fly från kriget. Att han sedan kunde starta eget gör inte saken mindre bra.

– Det här blev en bra lösning för mig då jag inte kunde sitta hemma och vänta på att få bidrag från kommunen, säger Aiman Saseen. Hustrun arbetar inom vården och barnen trivs bra i skolan, så det är alldeles perfekt och vi fick en trygg tillvaro i Sverige som är ett säkert land.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.