2017-08-12 06:00

2017-08-12 06:00

"Sätt maskinerna i arbete nu"

KARLSKOGA: Drabbade av översvämningen mötte Kemab

Det rådde stundtals hetsig stämning när Karlskoga energi och miljö bjöd in allmänheten för information under torsdagskvällen. Flertalet av åhörarna uppmanade Karlskoga energi och miljö att sätta grävmaskinerna i marken omedelbart.

Karlskoga energi och miljö kallade in de drabbade av översvämningen till ett informationsmöte i Folkets hus i Karlskoga under torsdagskvällen. Cirka ett 50-tal drabbade medverkade och togs emot av ett flertal representanter från Karlskoga kommun och Karlskoga energi och miljö AB, Kemab.

Nästa vecka

Mötet inleddes med information om hur man anmäler vattenskador och vad Kemab hittills har gjort för åtgärder för att stävja det. Bland annat lyftes Kemabs pågående utredning.

– En stor utredning pågår för att få bukt med problematiken kring de ökade regnmängderna som kommer. I Löten och Karlberg har en omfattande utredning gjorts kring ledningarnas kapacitet. En studie om ytavrinning och en analys av översvämningsproblematiken pågår. Vi har ett arbetsmöte med konsulterna nästa vecka och under september kommer hela utredningen av presenteras, berättade Jenny.

”Sluta svamla”

Något som fick en av åhörarna att utbrista:

– Utredningar, utredningar och utredningar, ni gör inget annat än att utreda. Vi är mycket trötta på att höra er svamla om samma saker hela tiden. Vi betalar inte den höga VA-taxan för att få våra källare fyllda med skitvatten varje år, sätt grävmaskinerna i arbete nu. Det här borde vara av första prioritet och ett arbete som ska påbörjas i dag, sade en av åhörarna.

Jenny Johrin svarade att hon förstår de drabbades frustration.

– Vi ska göra allt vi kan för att ni inte ska drabbas av fler översvämningar, utredningen presenters snart och i höst sätts spadarna i marken.

Svårt att få pengar

Åhörarna fick också information från kommunens säkerhetssamordnare Mats Johansson.

– Jag tror inte att ni kommer att få självrisken betald. Det är försäkringsbolagen som utreder ansvarsfrågan. För att kommunen ska ha ett skadeståndsansvar måste kommunen vara vållande till skadorna genom oaktsamhet eller underlåtenhet, sade Mats Johansson.

Och utvecklade:

– Om de befintliga avloppsledningarna är dimensionerade efter de krav som finns och det inte räcker till när det kommer tre gånger så mycket regn som rören är dimensionerade för har jag svårt att se att kommunen skulle bli ersättningsskyldig. Det är väldigt tråkigt för de drabbade husägarna och jag förstår deras frustration men vädret rår vi inte på, sade Mats Johansson.

Frågestund

Mötet pågick i en och en halv timme, där representanter från kommunen och Kemab ägnade den första timmen åt information för att därefter svara på frågor från drabbade.

– Jag bor på en gata där ledningarna är duplicerade, men får lik förbannat in vatten. Kan ni svara mig, var kommer vattnet ifrån, löd en av frågorna.

Jenny Johrin svarade:

– Är inte ledningarna på gatorna runt om ditt hus duplicerade, kan vattnet komma in. Detta eftersom trycket från granngatorna ökar. För närvarande duplicerar vi en kilometer rör per år. I vår tioårs plan ökar vi takten och vår förhoppning är att duplicera hela tre och en halv kilometer per år. Just nu har 20 procent av hushållen i Karlskoga inte separerade ledningar, svarade Jenny.

Efter att ha ägnat en halvtimme åt allmänhetens frågor avrundades mötet.

– Tack för att ni kom hit och även om vi inte kan lämna några konkret åtgärdsplan just nu, betyder det mycket för oss att få träffa er, avslutade Johrin.

Karlskoga energi och miljö kallade in de drabbade av översvämningen till ett informationsmöte i Folkets hus i Karlskoga under torsdagskvällen. Cirka ett 50-tal drabbade medverkade och togs emot av ett flertal representanter från Karlskoga kommun och Karlskoga energi och miljö AB, Kemab.

Nästa vecka

Mötet inleddes med information om hur man anmäler vattenskador och vad Kemab hittills har gjort för åtgärder för att stävja det. Bland annat lyftes Kemabs pågående utredning.

– En stor utredning pågår för att få bukt med problematiken kring de ökade regnmängderna som kommer. I Löten och Karlberg har en omfattande utredning gjorts kring ledningarnas kapacitet. En studie om ytavrinning och en analys av översvämningsproblematiken pågår. Vi har ett arbetsmöte med konsulterna nästa vecka och under september kommer hela utredningen av presenteras, berättade Jenny.

”Sluta svamla”

Något som fick en av åhörarna att utbrista:

– Utredningar, utredningar och utredningar, ni gör inget annat än att utreda. Vi är mycket trötta på att höra er svamla om samma saker hela tiden. Vi betalar inte den höga VA-taxan för att få våra källare fyllda med skitvatten varje år, sätt grävmaskinerna i arbete nu. Det här borde vara av första prioritet och ett arbete som ska påbörjas i dag, sade en av åhörarna.

Jenny Johrin svarade att hon förstår de drabbades frustration.

– Vi ska göra allt vi kan för att ni inte ska drabbas av fler översvämningar, utredningen presenters snart och i höst sätts spadarna i marken.

Svårt att få pengar

Åhörarna fick också information från kommunens säkerhetssamordnare Mats Johansson.

– Jag tror inte att ni kommer att få självrisken betald. Det är försäkringsbolagen som utreder ansvarsfrågan. För att kommunen ska ha ett skadeståndsansvar måste kommunen vara vållande till skadorna genom oaktsamhet eller underlåtenhet, sade Mats Johansson.

Och utvecklade:

– Om de befintliga avloppsledningarna är dimensionerade efter de krav som finns och det inte räcker till när det kommer tre gånger så mycket regn som rören är dimensionerade för har jag svårt att se att kommunen skulle bli ersättningsskyldig. Det är väldigt tråkigt för de drabbade husägarna och jag förstår deras frustration men vädret rår vi inte på, sade Mats Johansson.

Frågestund

Mötet pågick i en och en halv timme, där representanter från kommunen och Kemab ägnade den första timmen åt information för att därefter svara på frågor från drabbade.

– Jag bor på en gata där ledningarna är duplicerade, men får lik förbannat in vatten. Kan ni svara mig, var kommer vattnet ifrån, löd en av frågorna.

Jenny Johrin svarade:

– Är inte ledningarna på gatorna runt om ditt hus duplicerade, kan vattnet komma in. Detta eftersom trycket från granngatorna ökar. För närvarande duplicerar vi en kilometer rör per år. I vår tioårs plan ökar vi takten och vår förhoppning är att duplicera hela tre och en halv kilometer per år. Just nu har 20 procent av hushållen i Karlskoga inte separerade ledningar, svarade Jenny.

Efter att ha ägnat en halvtimme åt allmänhetens frågor avrundades mötet.

– Tack för att ni kom hit och även om vi inte kan lämna några konkret åtgärdsplan just nu, betyder det mycket för oss att få träffa er, avslutade Johrin.

  • Christoffer Tuulik

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.