2017-08-11 18:40

2017-08-11 18:41

Ingen förblir oberörd

NÖJE: Ett bra och lyckat gig

MUSIK
Karlskoga Rock & Bluesförening
Gamla Pumphuset
Sofie Reed & Russell Jackson

De träffades i januari i år, fattade tycke och beslutade sig för att spela in en cd tillsammans. Båda med rötter i den amerikanska bluesen och rootsmusken. Sofie Reed är tjejen från Ludvika som för 30 år sedan tog sig till USA för att hitta både sig själv och sin musik. Russell Jackson är en rutinerad herre som lirat med många storheter såsom Buddy Guy och Willie Nelson och också ingått i BB Kings band under många år.

Kontakt

Det var fullsmockat på Gamla Pumphuset när Sofie Reed och Russell Jackson stampade igång. Karlskoga Rock & Bluesföreningen hade på kort varsel lyckats få de båda att utvidga sin turné till att även pressa in Karlskoga i schemat. Sofie har varit har tidigare och gjort stort intryck. Säkert en av anledningarna att lokalen fylldes en vanlig onsdagskväll. Däremot var det första gången för Russell Jackson.

Sofie Reed är ju egentligen ett eget enmansband. Med sin dulcimer i knät, ett stränginstrument med anor från amerikansk folkmusik, takten stampad på en gammal vinlåda, munspel och en intensiv och genomträngande soulröst, trollbinder hon publiken med sin utstrålning. Hela tiden håller hon en verbal kontakt med publiken och berättar delar av sin historia mellan låtarna, en unik 30-årig och inte alls självklar resa fram till idag.

Ingen oberörd

Sofie Reed är på riktigt och lämnar ingen oberörd. Musiken är till största del hennes egen även om hon gjorde ett par covers, bland annat en skön och egen tolkning av Cornelis Vreeswijks, ”Somliga går i trasiga skor”. Rötterna finns i blues-, folk- och rootsgenrerna. I övrigt ska inga jämförelser göras. Sofie Reed har skapat sin egen plats i den amerikanska rootsmiljön så dalkulla hon i grunden är. Det är oerhört mycket själ i det hon gör och skriver.

Lyckat gig

Samarbetet med Russell Jackson är förhållandevis nytt men har alltså redan utmynnat i en cd med namnet ”Rocky Road”. Låtarna är i huvudsak Sofie Reeds, men ett par covers av Paul Simon och Sting har kommit med. Cd:n är en stor anledning till turnén de nu är ute på. Tillsammans med Russel Jacksons basspel blir helheten mjukare och fylligare, några låtar med en touch av balladkaraktär.

Sofie och Russell Jackson lämnade, som sagt, ingen i publiken oberörd. Med slutlåten fick de hela lokalen att delta i sina improvisationer. Glada och lyckliga gick många sedan ut i regnet med Sofie Reeds fotstamp taktfast pulserande i kroppen, precis som det ska vara efter ett bra och lyckat gig.

De träffades i januari i år, fattade tycke och beslutade sig för att spela in en cd tillsammans. Båda med rötter i den amerikanska bluesen och rootsmusken. Sofie Reed är tjejen från Ludvika som för 30 år sedan tog sig till USA för att hitta både sig själv och sin musik. Russell Jackson är en rutinerad herre som lirat med många storheter såsom Buddy Guy och Willie Nelson och också ingått i BB Kings band under många år.

Kontakt

Det var fullsmockat på Gamla Pumphuset när Sofie Reed och Russell Jackson stampade igång. Karlskoga Rock & Bluesföreningen hade på kort varsel lyckats få de båda att utvidga sin turné till att även pressa in Karlskoga i schemat. Sofie har varit har tidigare och gjort stort intryck. Säkert en av anledningarna att lokalen fylldes en vanlig onsdagskväll. Däremot var det första gången för Russell Jackson.

Sofie Reed är ju egentligen ett eget enmansband. Med sin dulcimer i knät, ett stränginstrument med anor från amerikansk folkmusik, takten stampad på en gammal vinlåda, munspel och en intensiv och genomträngande soulröst, trollbinder hon publiken med sin utstrålning. Hela tiden håller hon en verbal kontakt med publiken och berättar delar av sin historia mellan låtarna, en unik 30-årig och inte alls självklar resa fram till idag.

Ingen oberörd

Sofie Reed är på riktigt och lämnar ingen oberörd. Musiken är till största del hennes egen även om hon gjorde ett par covers, bland annat en skön och egen tolkning av Cornelis Vreeswijks, ”Somliga går i trasiga skor”. Rötterna finns i blues-, folk- och rootsgenrerna. I övrigt ska inga jämförelser göras. Sofie Reed har skapat sin egen plats i den amerikanska rootsmiljön så dalkulla hon i grunden är. Det är oerhört mycket själ i det hon gör och skriver.

Lyckat gig

Samarbetet med Russell Jackson är förhållandevis nytt men har alltså redan utmynnat i en cd med namnet ”Rocky Road”. Låtarna är i huvudsak Sofie Reeds, men ett par covers av Paul Simon och Sting har kommit med. Cd:n är en stor anledning till turnén de nu är ute på. Tillsammans med Russel Jacksons basspel blir helheten mjukare och fylligare, några låtar med en touch av balladkaraktär.

Sofie och Russell Jackson lämnade, som sagt, ingen i publiken oberörd. Med slutlåten fick de hela lokalen att delta i sina improvisationer. Glada och lyckliga gick många sedan ut i regnet med Sofie Reeds fotstamp taktfast pulserande i kroppen, precis som det ska vara efter ett bra och lyckat gig.

  • Björn Reimers

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.