2017-07-15 06:00

2017-07-15 06:00

Förbättring kan ske

KARLSKOGA: ''Det krävs att vi ständigt ligger på''

Tillgängligheten för funktionsnedsatta i Karlskoga är relativt bra. Men den kan förbättras.
– Det är ofta på lite mindre ställen som det inte är anpassat för personer med funktionsnedsättning, säger Christer Andersson, Örebrodistriktets ordförande i DHR (Delaktighet, handlingskraft och rörelsefrihet).

En ny undersökning från Humana visar att Örebro län ligger under snittet för landet. Undersökningen handlar om hur bra tillgängligheten är för funktionsnedsatta på uteserveringar. Humana framhåller att det är viktigt att det finns tillgänglighet på uteserveringar eftersom det ofta är en naturlig mötesplats.

I Karlskoga är det både ris och ros enligt Christer Andersson.

– Kommunen är ofta välvillig att hjälpa till när vi vill få igenom något. Men ofta hamnar sådana här frågor hos fastighetsägaren, och det är inte alltid vi får igenom saker då. Det krävs att vi ständigt ligger på, säger han.

– Men vi har även fått igenom en hel del saker ändå, vilket är bra.

Christer fortsätter:

– För att en lagstiftning ska finnas, krävs det att företaget har minst tio anställda. Då måste de anpassa för funktionsnedsatta. Men om de är färre anställda finns ingen sådan lag. Då kan det ju bli att mindre ställen inte anpassar sina lokaler för funktionsnedsatta.

Torget byggs om

Christer berättar även att torget i Karlskoga kommer byggas om för att bättre passa funktionsnedsatta.

– Det kommer byggas om så att det blir tillgängligt för funktionsnedsatta att exempelvis komma in på alla affärer. Men det här ligger ett antal år i framtiden, säger han.

En ny undersökning från Humana visar att Örebro län ligger under snittet för landet. Undersökningen handlar om hur bra tillgängligheten är för funktionsnedsatta på uteserveringar. Humana framhåller att det är viktigt att det finns tillgänglighet på uteserveringar eftersom det ofta är en naturlig mötesplats.

I Karlskoga är det både ris och ros enligt Christer Andersson.

– Kommunen är ofta välvillig att hjälpa till när vi vill få igenom något. Men ofta hamnar sådana här frågor hos fastighetsägaren, och det är inte alltid vi får igenom saker då. Det krävs att vi ständigt ligger på, säger han.

– Men vi har även fått igenom en hel del saker ändå, vilket är bra.

Christer fortsätter:

– För att en lagstiftning ska finnas, krävs det att företaget har minst tio anställda. Då måste de anpassa för funktionsnedsatta. Men om de är färre anställda finns ingen sådan lag. Då kan det ju bli att mindre ställen inte anpassar sina lokaler för funktionsnedsatta.

Torget byggs om

Christer berättar även att torget i Karlskoga kommer byggas om för att bättre passa funktionsnedsatta.

– Det kommer byggas om så att det blir tillgängligt för funktionsnedsatta att exempelvis komma in på alla affärer. Men det här ligger ett antal år i framtiden, säger han.

  • Adam Larsson

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.