2017-07-15 06:00

2017-07-15 06:00

Fler gäster som bara svänger in

DEGERFORS: SCR spår rekordsommar igen och på Degernäs märks en ökning

Svenska campingar ser ut att gå mot en ny rekordsommar, enligt SCR. Även i Degerfors upplever man det som att framför allt ströåkare, som stannar en natt, har ökat i antal.

Branschorganisationen SCR, Svensk camping, spår ännu en rekordsommar utifrån bokningsunderökningar som gjorts. I Degerfors har även Pernilla Johansson, ansvarig för Degernäs camping, av säsongsgästerna hört att de ser en tydlig ökning av gäster som kommer och stannar en natt, framför allt husbilsägare.

– Förut drog de med en husvagn och då stannade de kanske två, tre nätter per ställe men de som nu har husbil sticker ofta vidare efter en natt. Men eftersom jag är ny här så kan jag inte jämföra med förra sommaren, om det är fler nätter eller inte men jag hör av gästerna på campingen att de märker av mer trafik, säger Pernilla Johansson som rivstartade sin tjänst i slutet av mars för att få allt klart till säsongsstarten 1 maj.

Vid vissa helger och evenemang har man har fullbokat, som midsommar, i samband med hundutställningar och bilträffar och även då det varit bröllopsfest i herrgården på området. Annars tycker Johansson det är ett jämnt flöde såväl på campingplatserna som i stugorna.

– Nu ser man också att det börjar tjockna i bokningssystemet framåt i juli och augusti, men det finns några tomma platser här och var och även någon ledig stuga, säger Johansson.

Finns möjligheter att utöka?

– Ja, det finns gamla planer och ritningar på att göra något mer av campingen, på baksidan herrgården och vid minigolfbanan. Jag har själv bott i Degerfors ett par år nu och ser hur fint campingområdet faktiskt är, med närhet till både älv och sjö och två stränder samt jättefina gångstråk och såklart golfbanan. Just golfen har också bidragit till ökning på campingen, genom golfpaket där man kommer och bor, spelar golf och äter på restaurangen, berättar Johansson.

Tolv säsonger

På campingen har Joanna Johansson, som bor i Tyresö, säsongplats sedan tolv år tillbaka och hon stortrivs:

– Jag har min släkt här och det här är en bra och lugn camping där vi långliggare har koll på varandras grejor och hjälper varandra. Förr var jag här hela säsongen, men nu brukar det bli runt tre veckor. Jag märker en klar ökning i antalet campare, det är säkert hundra gäster mer som kommit och åkt, säger hon.

Intill sitter Nina och Laban Dahlström, som hälsar på hos Joanna för andra sommaren i rad.

– Det är en jättebra camping, vi älskar den. Här är lugnt, rent och fräscht på toaletter och överallt och roligt folk, säger Nina.

– Här är också många i min ålder som jag kan vara med och nära till sjön, så man kan bada varje dag, säger Laban.

En natt

Vanligast är kanske att husbilsägare endast stannar en natt, men det gör även en del med husvagn. Ett par som gör det är Yvonne och Kari Paldan, från Stockholm.

– Det är inga problem att veva upp stödbenen och köra vidare, säger Kari Paldan.

– Vi valde husvagn för att det är enklare då man ska runt och titta på saker, då kan man bara lämna den på plats, säger Yvonne Paldan och tillägger:

– Det är andra sommaren vi åker husvagn och nu åker vi runt Vänern. Vi har campat i Mariestad och Åmål och hamnade här. Vi bokar inget i förväg, utan chansar på att hitta en plats och helst vid vatten.

Enligt Jennifer Lilja och Marianne Blom Heydorn, campingreceptionen, är det väldigt många gäster som ringer eller mejlar samma dag som de vill checka in. Det fungerar för det mesta bra, men det har hänt att de fått neka då det varit fullbelagt som vid hundutställningar, cuper och andra arrangemang.

Branschorganisationen SCR, Svensk camping, spår ännu en rekordsommar utifrån bokningsunderökningar som gjorts. I Degerfors har även Pernilla Johansson, ansvarig för Degernäs camping, av säsongsgästerna hört att de ser en tydlig ökning av gäster som kommer och stannar en natt, framför allt husbilsägare.

– Förut drog de med en husvagn och då stannade de kanske två, tre nätter per ställe men de som nu har husbil sticker ofta vidare efter en natt. Men eftersom jag är ny här så kan jag inte jämföra med förra sommaren, om det är fler nätter eller inte men jag hör av gästerna på campingen att de märker av mer trafik, säger Pernilla Johansson som rivstartade sin tjänst i slutet av mars för att få allt klart till säsongsstarten 1 maj.

Vid vissa helger och evenemang har man har fullbokat, som midsommar, i samband med hundutställningar och bilträffar och även då det varit bröllopsfest i herrgården på området. Annars tycker Johansson det är ett jämnt flöde såväl på campingplatserna som i stugorna.

– Nu ser man också att det börjar tjockna i bokningssystemet framåt i juli och augusti, men det finns några tomma platser här och var och även någon ledig stuga, säger Johansson.

Finns möjligheter att utöka?

– Ja, det finns gamla planer och ritningar på att göra något mer av campingen, på baksidan herrgården och vid minigolfbanan. Jag har själv bott i Degerfors ett par år nu och ser hur fint campingområdet faktiskt är, med närhet till både älv och sjö och två stränder samt jättefina gångstråk och såklart golfbanan. Just golfen har också bidragit till ökning på campingen, genom golfpaket där man kommer och bor, spelar golf och äter på restaurangen, berättar Johansson.

Tolv säsonger

På campingen har Joanna Johansson, som bor i Tyresö, säsongplats sedan tolv år tillbaka och hon stortrivs:

– Jag har min släkt här och det här är en bra och lugn camping där vi långliggare har koll på varandras grejor och hjälper varandra. Förr var jag här hela säsongen, men nu brukar det bli runt tre veckor. Jag märker en klar ökning i antalet campare, det är säkert hundra gäster mer som kommit och åkt, säger hon.

Intill sitter Nina och Laban Dahlström, som hälsar på hos Joanna för andra sommaren i rad.

– Det är en jättebra camping, vi älskar den. Här är lugnt, rent och fräscht på toaletter och överallt och roligt folk, säger Nina.

– Här är också många i min ålder som jag kan vara med och nära till sjön, så man kan bada varje dag, säger Laban.

En natt

Vanligast är kanske att husbilsägare endast stannar en natt, men det gör även en del med husvagn. Ett par som gör det är Yvonne och Kari Paldan, från Stockholm.

– Det är inga problem att veva upp stödbenen och köra vidare, säger Kari Paldan.

– Vi valde husvagn för att det är enklare då man ska runt och titta på saker, då kan man bara lämna den på plats, säger Yvonne Paldan och tillägger:

– Det är andra sommaren vi åker husvagn och nu åker vi runt Vänern. Vi har campat i Mariestad och Åmål och hamnade här. Vi bokar inget i förväg, utan chansar på att hitta en plats och helst vid vatten.

Enligt Jennifer Lilja och Marianne Blom Heydorn, campingreceptionen, är det väldigt många gäster som ringer eller mejlar samma dag som de vill checka in. Det fungerar för det mesta bra, men det har hänt att de fått neka då det varit fullbelagt som vid hundutställningar, cuper och andra arrangemang.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.