2017-07-15 06:00

2017-07-15 06:00

Får jag lov, min sköna?

DEGERFORS: Trivseldanserna i Degerforsparken drar storpublik varje vecka och 103-åringen är fortfarande med i matchen

Trivseldanserna i Degerforsparken lockar hundratals dansare varje onsdagskväll om somrarna. Där musikerna vars band slänger sig med bokstäver som Z och X är de stora publikdragarna. Och 103-åringen från Askersund förstås.

Helt plötsligt swishar han förbi med ett fruntimmer i en bugg. Några meter bort vid entrén till danslogen har han ett antal damer på vänt. Askersundsmannen som för längesedan fyllde tresiffrigt är på plats ännu en onsdagskväll – för att ha kul, få motion och fika i pausen.

Även om Sten Bolling, 103, saknar sitt körkort och sin bil på dansparkeringen menar han att det får fungera med färdtjänst också, så länge han bara får dansa.

– Om två år har jag dansat i ett sekel, jag började som femåring på dansbanan i Omneberg i Askersund. Jag ska dansa tills jag är 110 år, säger Sten Bolling bestämt och tillägger att han vid sin 100-års dag gjorde upp en planering för de tio kommande åren.

Och fortsätter:

– Mitt första mål är att hålla på tills jag är 110 år, går inte det får jag tacka och ta emot, fortsätter Sten Bolling som ska fylla 104 år i september.

När halvtidssignal ljuder på dansbanan och parkcaféet dukas upp för fika - går 103-åringen de hundra meterarna och tar uppförsbacken vid parken som inget hade hänt. Han beställer det ”gamla vanliga”, kaffe med mjölk och två muffins.

Han plockar upp sin kalender, där var och varannan dag visar sig vara tecknad.

– Jag åker på två till tre danser i veckan och stannar tills det är slut, det går av bara farten för jag har bra kondition. Fart och energi på dansbanan och att vara sig själv är det som damerna gillar, skrockar han.

Och fortsätter:

– Alla mina kompisar sitter i rullstol och det är jag tacksam för att inte behöva göra. Jag var nyligen till Bulgarien i två veckor, det gäller att njuta av livet.

När han inte befinner sig på dansbanorna i Närke och Värmland tar han tillvara på sina dagar genom att umgås och måla.

– I sommar ska jag försöka få färdigt ett porträtt på dansbandsdrottningen Jenny Sahlén.

En bra säsong

Anita Larsson är sedan i våras nybliven dansansvarig vid arrangörsföreningen Degerfors folkpark, en roll hon fick efter att eldsjälen Manne Sundholm, som skött danserna i två årtionden avrundade sitt uppdrag.

Hon var nöjd med onsdagens danskväll, då Fryksdalingarna i dansorkestern Matzrogerz lockade över 300 personer till folkparken.

– Så många har vi inte haft i parken på länge, vanligtvis brukar de här danserna locka runt 200 personer. De flesta kommer faktiskt utifrån övriga länet, det är faktiskt inte så mycket degerfôrsinger som är här, säger Anita Larsson som menar att det hittills varit en bra säsong för danserna.

Degerforsdanserna arrangeras av Degerfors folkpark.

Helt plötsligt swishar han förbi med ett fruntimmer i en bugg. Några meter bort vid entrén till danslogen har han ett antal damer på vänt. Askersundsmannen som för längesedan fyllde tresiffrigt är på plats ännu en onsdagskväll – för att ha kul, få motion och fika i pausen.

Även om Sten Bolling, 103, saknar sitt körkort och sin bil på dansparkeringen menar han att det får fungera med färdtjänst också, så länge han bara får dansa.

– Om två år har jag dansat i ett sekel, jag började som femåring på dansbanan i Omneberg i Askersund. Jag ska dansa tills jag är 110 år, säger Sten Bolling bestämt och tillägger att han vid sin 100-års dag gjorde upp en planering för de tio kommande åren.

Och fortsätter:

– Mitt första mål är att hålla på tills jag är 110 år, går inte det får jag tacka och ta emot, fortsätter Sten Bolling som ska fylla 104 år i september.

När halvtidssignal ljuder på dansbanan och parkcaféet dukas upp för fika - går 103-åringen de hundra meterarna och tar uppförsbacken vid parken som inget hade hänt. Han beställer det ”gamla vanliga”, kaffe med mjölk och två muffins.

Han plockar upp sin kalender, där var och varannan dag visar sig vara tecknad.

– Jag åker på två till tre danser i veckan och stannar tills det är slut, det går av bara farten för jag har bra kondition. Fart och energi på dansbanan och att vara sig själv är det som damerna gillar, skrockar han.

Och fortsätter:

– Alla mina kompisar sitter i rullstol och det är jag tacksam för att inte behöva göra. Jag var nyligen till Bulgarien i två veckor, det gäller att njuta av livet.

När han inte befinner sig på dansbanorna i Närke och Värmland tar han tillvara på sina dagar genom att umgås och måla.

– I sommar ska jag försöka få färdigt ett porträtt på dansbandsdrottningen Jenny Sahlén.

En bra säsong

Anita Larsson är sedan i våras nybliven dansansvarig vid arrangörsföreningen Degerfors folkpark, en roll hon fick efter att eldsjälen Manne Sundholm, som skött danserna i två årtionden avrundade sitt uppdrag.

Hon var nöjd med onsdagens danskväll, då Fryksdalingarna i dansorkestern Matzrogerz lockade över 300 personer till folkparken.

– Så många har vi inte haft i parken på länge, vanligtvis brukar de här danserna locka runt 200 personer. De flesta kommer faktiskt utifrån övriga länet, det är faktiskt inte så mycket degerfôrsinger som är här, säger Anita Larsson som menar att det hittills varit en bra säsong för danserna.

Degerforsdanserna arrangeras av Degerfors folkpark.

  • Christoffer Tuulik

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.