2017-07-06 16:45

2017-07-06 16:45

De vägleder 1 400 nyanlända

REGION: Karlskoga är navet för samhällsintroduktionen till nyanlända i länetSO–kansliet till Karlskoga

Ungefär 1 400 nyanlända i Örebro län orienteras just nu in i det svenska samhället, sedan en tid tillbaka administreras utbildningen från ett kontor i Karlskoga.
– Vi jobbar för att bli Sveriges bästa, säger Mattias Simonsson, administrativ chef.

Nyanlända som har fått uppehållstillstånd i Sverige har rätt till 60 timmars samhällsorientering på sitt eget modersmål. Det är kommunernas uppgift att ordna utbildningarna och i Örebro län samordnas elva kommuners utbildningar från ett kontor.

Från årsskiftet finns kontoret i Karlskoga och kallas SO-kansliet.

Styrs från Komvux

Från komvux lokaler, Vuxnas lärande i Ekeby organiseras nu utbildningen för elva av tolv kommuner i Örebro län.

Här arbetar två anställda med att samordna utbildningarna som genomförs i respektive kommun.

Totalt rör det sig om ett tjugotal pågående utbildningsgrupper, där arabiska är det vanligaste språket.

– Vi har ungefär 1 400 elever som får sin utbildning på arabiska och för dem arbetar en lärare i stort sett heltid.

– Utbildningarna erbjuds för att få en inblick i hur det svenska samhället fungerar, hur det är att arbeta och utvecklas här, individens rättigheter och skyldigheter, att bilda familj och hur man påverkar samhället, säger Mattias Simonsson, administrativ chef för vuxnas lärande i Karlskoga.

Samhällsorienteringen ingår i Arbetsförmedlingens etableringsprogram och är obligatorisk för alla nyanlända som är över tjugo år. Enligt Mattias Simonsson innehåller utbildningen olika dialogforum, diskussioner och besök från det lokala samhället.

– Vi håller just nu på att införa ett system där vi kan få återkoppling på kursinnehållet och genomförd utbildning vars resultat vi rapporterar tillbaka till kommunerna och arbetsförmedlingen. Det är ett digitalt responsverktyg vi inför i klassrummen, säger Mattias Simonsson.

Barn och jämställdhet

Han lyfter också fram att de arbetar för att lyfta barn- och jämställdheten i klassrummet.

– Tanken är att vi ska rikta oss mer till de kvinnor och barn, de som kanske inte alltid har en lika tung röst i länderna som eleverna kommer ifrån. Att lyfta perspektivet, införa responsverktyget och administrationen bakom gör vår samverkan i Örebro län till den bästa i Sverige, fortsätter Simonsson.

Vid årsskiftet beviljades Karlskoga kommun 258 000 kronor för att starta upp och utveckla SO–kansliets verksamhet. Nu har de ansökt om mer pengar för att kunna utveckla verksamheten.

Nyanlända som har fått uppehållstillstånd i Sverige har rätt till 60 timmars samhällsorientering på sitt eget modersmål. Det är kommunernas uppgift att ordna utbildningarna och i Örebro län samordnas elva kommuners utbildningar från ett kontor.

Från årsskiftet finns kontoret i Karlskoga och kallas SO-kansliet.

Styrs från Komvux

Från komvux lokaler, Vuxnas lärande i Ekeby organiseras nu utbildningen för elva av tolv kommuner i Örebro län.

Här arbetar två anställda med att samordna utbildningarna som genomförs i respektive kommun.

Totalt rör det sig om ett tjugotal pågående utbildningsgrupper, där arabiska är det vanligaste språket.

– Vi har ungefär 1 400 elever som får sin utbildning på arabiska och för dem arbetar en lärare i stort sett heltid.

– Utbildningarna erbjuds för att få en inblick i hur det svenska samhället fungerar, hur det är att arbeta och utvecklas här, individens rättigheter och skyldigheter, att bilda familj och hur man påverkar samhället, säger Mattias Simonsson, administrativ chef för vuxnas lärande i Karlskoga.

Samhällsorienteringen ingår i Arbetsförmedlingens etableringsprogram och är obligatorisk för alla nyanlända som är över tjugo år. Enligt Mattias Simonsson innehåller utbildningen olika dialogforum, diskussioner och besök från det lokala samhället.

– Vi håller just nu på att införa ett system där vi kan få återkoppling på kursinnehållet och genomförd utbildning vars resultat vi rapporterar tillbaka till kommunerna och arbetsförmedlingen. Det är ett digitalt responsverktyg vi inför i klassrummen, säger Mattias Simonsson.

Barn och jämställdhet

Han lyfter också fram att de arbetar för att lyfta barn- och jämställdheten i klassrummet.

– Tanken är att vi ska rikta oss mer till de kvinnor och barn, de som kanske inte alltid har en lika tung röst i länderna som eleverna kommer ifrån. Att lyfta perspektivet, införa responsverktyget och administrationen bakom gör vår samverkan i Örebro län till den bästa i Sverige, fortsätter Simonsson.

Vid årsskiftet beviljades Karlskoga kommun 258 000 kronor för att starta upp och utveckla SO–kansliets verksamhet. Nu har de ansökt om mer pengar för att kunna utveckla verksamheten.

  • Christoffer Tuulik

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.