2017-06-22 06:00

2017-06-22 06:00

Teknikvecka för elever

UTBILDNING: Högstadieelever har fått testa att arbeta med teknik och industri vid Möckelngymnasiet

Sommarlovslediga högstadieelever i Karlskoga har fått testa industri- och teknikyrket i en vecka. Förutom att ha kul är syftet att locka fler till yrkena men i första hand till gymnasielinjerna inom området.

Det är teknik- och industriprogrammen vid Möckelngymnasiet som hållit i dagarna i tätt samarbete med Karlskogas grundskolor.

Allt utom de ordinarie gymnasieeleverna har varit kvar nu när de sommarlovslediga eleverna har fått testa och lärt sig om teknik och industri på plats vid Möckelngymnasiet.

Under de fem dagarna har totalt har 22 elever från årskurs sju och åtta varit med. De beskriver det som roliga dagar.

– Det är jättekul att få svetsa, jag har exempelvis gjort en hållare för värmeljus av två hästskor, sedan har vi också fått göra namnskyltar i plåt, säger Kajsa Agerhem, som till hösten ska börja årskurs åtta.

Kajsa berättar också att hon fått använda plåtsax, tigersax och att hon fått punktsvetsa.

– Jag vet inte vad jag ska välja för gymnasium än, det är mest kul att vara här och testa, säger hon.

Industri eller teknik

De unga testarna fick välja mellan två inriktningar under sina teknikdagar, antingen matte och fysikövningar hos teknikprogrammet eller svetsning vid industriprogrammet.

Några lektionssalar bort vid teknikprogrammet står några andra elever och fyller en egentillverkad papperslåda med vatten.

– Vi har byggt en varsin låda av vanligt papper och tejp, den som lyckas få i mest vatten i sin låda har gjort den bästa lådan, säger Adam Granqvist som själv lyckades fylla sin låda med 1,85 liter vatten.

Lärarna vill få fler elever

De ordinarie lärarna vid de två gymnasieprogrammen har väglett eleverna under veckan.

– Vi bjuder in sommarlovslediga för att de ska få testa och förstå vad de olika gymnasieprogrammen innehåller och vad vi gör om dagarna. De får en industriteknisk grund att stå på. I ett längre steg får de genom det här också förståelse för de olika yrkena, Målet är att få dem intresserade och att de ska välja våra gymnasieprogram, säger Charlie Jarl, som är lärare på teknikprogrammet vid skolan.

Industriarbetare har på senare år blivit ett bristyrke trots det är det få som väljer industriprogrammet på gymnasiet. Vid en konferens nyligen konstaterades att det finns 50 industrielever för närvarande totalt i både Värmland och Örebro. En siffra som skrämmer lärarna vid industriprogrammet i Karlskoga.

– Industribranschen skriker efter arbetskraft, det finns inga att få tag på. Det är inte längre som på farfars tid, då industriarbetarna ofta fick stå på golvet livet ut. Numera finns det lika stora möjligheter att göra karriär som inom andra yrken. De flesta högt upsatta inom industrin började på golvet och där är det inte heller dåligt betalt överlag, berättar lärare Niclas Svedell.

Det är teknik- och industriprogrammen vid Möckelngymnasiet som hållit i dagarna i tätt samarbete med Karlskogas grundskolor.

Allt utom de ordinarie gymnasieeleverna har varit kvar nu när de sommarlovslediga eleverna har fått testa och lärt sig om teknik och industri på plats vid Möckelngymnasiet.

Under de fem dagarna har totalt har 22 elever från årskurs sju och åtta varit med. De beskriver det som roliga dagar.

– Det är jättekul att få svetsa, jag har exempelvis gjort en hållare för värmeljus av två hästskor, sedan har vi också fått göra namnskyltar i plåt, säger Kajsa Agerhem, som till hösten ska börja årskurs åtta.

Kajsa berättar också att hon fått använda plåtsax, tigersax och att hon fått punktsvetsa.

– Jag vet inte vad jag ska välja för gymnasium än, det är mest kul att vara här och testa, säger hon.

Industri eller teknik

De unga testarna fick välja mellan två inriktningar under sina teknikdagar, antingen matte och fysikövningar hos teknikprogrammet eller svetsning vid industriprogrammet.

Några lektionssalar bort vid teknikprogrammet står några andra elever och fyller en egentillverkad papperslåda med vatten.

– Vi har byggt en varsin låda av vanligt papper och tejp, den som lyckas få i mest vatten i sin låda har gjort den bästa lådan, säger Adam Granqvist som själv lyckades fylla sin låda med 1,85 liter vatten.

Lärarna vill få fler elever

De ordinarie lärarna vid de två gymnasieprogrammen har väglett eleverna under veckan.

– Vi bjuder in sommarlovslediga för att de ska få testa och förstå vad de olika gymnasieprogrammen innehåller och vad vi gör om dagarna. De får en industriteknisk grund att stå på. I ett längre steg får de genom det här också förståelse för de olika yrkena, Målet är att få dem intresserade och att de ska välja våra gymnasieprogram, säger Charlie Jarl, som är lärare på teknikprogrammet vid skolan.

Industriarbetare har på senare år blivit ett bristyrke trots det är det få som väljer industriprogrammet på gymnasiet. Vid en konferens nyligen konstaterades att det finns 50 industrielever för närvarande totalt i både Värmland och Örebro. En siffra som skrämmer lärarna vid industriprogrammet i Karlskoga.

– Industribranschen skriker efter arbetskraft, det finns inga att få tag på. Det är inte längre som på farfars tid, då industriarbetarna ofta fick stå på golvet livet ut. Numera finns det lika stora möjligheter att göra karriär som inom andra yrken. De flesta högt upsatta inom industrin började på golvet och där är det inte heller dåligt betalt överlag, berättar lärare Niclas Svedell.

  • Christoffer Tuulik