2017-06-17 06:00

2017-06-17 06:00

Sd:s kommunbudget: Vill satsa på vård och omsorg

NYHETER: Räknar med högre befolkningsökning

Sverigedemokraterna har presenterat sitt budgetalternativ för Karlskoga de närmaste åren. Man vill satsa på bland annat vård och omsorg.

– Vi satsar ganska stort på bemanningsökningar inom vård och omsorg, säger Patrik Nyström, ordförande för Sverigedemokraterna i Karlskoga Degerfors.

Man vill bland annat tillsätta en ny omsorgschef och fler nya enhetschefer så att personalen ska kunna få tätare kontakt med sina chefer. Man vill också satsa på gymnasiets omsorgsprogram, genom att erbjuda betald praktik under 15 veckor i årskurs 2.

– Då kan kommunen visa sina verksamheter och eftersom de får lön blir det fler som söker till programmet, säger Patrik Nyström.

Sd vill förbättra för lärarna inom skolan, bland annat genom möjlighet till karriärtjänster, fortbildning och bättre löner. Man vill också satsa mer på stödjande skolpersonal, som skolsköterskor och kuratorer.

”Helt onödig kostnad”

För att finansiera satsningarna vill man dra ner på andra delar.

– Det som skiljer oss från både majoriteten och alliansen är att vi har valt att prioritera bort kommunstyrelsens verksamhetspott åren 2018 till 2020. Potten är på en procent av skatteintäkterna och är för oförutsedda utgifter. 2018 är den på 17,6 miljoner kronor. Vi satsar de pengarna på kärnverksamheterna i stället.

– Vi vill också lägga ner bemanningsenheten, som vi inte anser fungerar. På sikt vill vi också ta bort arvoden för partiföreträdare för majoriteten. Det är en helt onödig kostnad, anser vi.

Man räknar dessutom med högre befolkningsökning än vad majoriteten gör i sin budget, vilket innebär att man räknar med högre skatteintäkter. År 2020 räknar man med att det kommer att bo 30 800 personer i kommunen, medan majoriteten räknar med 30 400.

– Vi satsar ganska stort på bemanningsökningar inom vård och omsorg, säger Patrik Nyström, ordförande för Sverigedemokraterna i Karlskoga Degerfors.

Man vill bland annat tillsätta en ny omsorgschef och fler nya enhetschefer så att personalen ska kunna få tätare kontakt med sina chefer. Man vill också satsa på gymnasiets omsorgsprogram, genom att erbjuda betald praktik under 15 veckor i årskurs 2.

– Då kan kommunen visa sina verksamheter och eftersom de får lön blir det fler som söker till programmet, säger Patrik Nyström.

Sd vill förbättra för lärarna inom skolan, bland annat genom möjlighet till karriärtjänster, fortbildning och bättre löner. Man vill också satsa mer på stödjande skolpersonal, som skolsköterskor och kuratorer.

”Helt onödig kostnad”

För att finansiera satsningarna vill man dra ner på andra delar.

– Det som skiljer oss från både majoriteten och alliansen är att vi har valt att prioritera bort kommunstyrelsens verksamhetspott åren 2018 till 2020. Potten är på en procent av skatteintäkterna och är för oförutsedda utgifter. 2018 är den på 17,6 miljoner kronor. Vi satsar de pengarna på kärnverksamheterna i stället.

– Vi vill också lägga ner bemanningsenheten, som vi inte anser fungerar. På sikt vill vi också ta bort arvoden för partiföreträdare för majoriteten. Det är en helt onödig kostnad, anser vi.

Man räknar dessutom med högre befolkningsökning än vad majoriteten gör i sin budget, vilket innebär att man räknar med högre skatteintäkter. År 2020 räknar man med att det kommer att bo 30 800 personer i kommunen, medan majoriteten räknar med 30 400.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.