2017-06-17 19:10

2017-06-17 19:10

Jubileum i kalasväder

ÅTORP: Två landshövdingar på plats när länets äldsta stenvalvsbro fyllde 200 år

Åtorpsborna mötte upp mangrant i lördags för att fira att Örebro läns äldsta och vackraste stenvalvsbro fyllde 200 år. Det är ingen tvekan om att bron är äldst och nu har Maria Larsson, landshövdingen, uttryckligen slagit fast att det också är den vackraste bron i länet.

Mitt på bron går gränsen mellan Örebro län och Värmlands län men också mellan landskapen Närke och Värmland. På den södra sidan av bron finns en skylt med texten Gräns mellan Örebro och Carlstads län och på den norra sidan står det MDCCCXVII vilket är de romerska tecknen för årtalet 1817.

Två landshövdingar kom för att fira jubileet. Kenneth Johansson, landshövding i Värmlands län och Maria Larsson, landshövding i Örebro län, åkte hästskjuts från Sunds gård till det gamla busstorget där Malin-Victoria Stridh ledde körerna Viva Voce och Stjärnkören. Kenneth Johansson vinkade glatt när han passerade gränsen och kom in på sitt revir men tvingades senare, trots ivrigt hejande, se på när Närkelaget vann dragkampen om bron.

– Det är inte ofta man får gå på 200-årskalas, säger Maria Larsson och konstaterar att det också är kalasväder.

– Det är en robust och stryktålig 200-åring, fortsätter Maria Larsson och berättar att det är Närkes äldsta, längsta, bäst bevarade och vackraste bro som är 98 meter lång, 7 meter bred och med 5 spann.

– Bron ska skyddas som fornlämning, påpekar hon.

– Torparpojk som jag är har jag lärt mig att stega avstånd, säger Kennet Johansson och funderar på om inte 98 meter är väl långt att stega.

Mitt på bron går gränsen mellan Örebro län och Värmlands län men också mellan landskapen Närke och Värmland. På den södra sidan av bron finns en skylt med texten Gräns mellan Örebro och Carlstads län och på den norra sidan står det MDCCCXVII vilket är de romerska tecknen för årtalet 1817.

Två landshövdingar kom för att fira jubileet. Kenneth Johansson, landshövding i Värmlands län och Maria Larsson, landshövding i Örebro län, åkte hästskjuts från Sunds gård till det gamla busstorget där Malin-Victoria Stridh ledde körerna Viva Voce och Stjärnkören. Kenneth Johansson vinkade glatt när han passerade gränsen och kom in på sitt revir men tvingades senare, trots ivrigt hejande, se på när Närkelaget vann dragkampen om bron.

– Det är inte ofta man får gå på 200-årskalas, säger Maria Larsson och konstaterar att det också är kalasväder.

– Det är en robust och stryktålig 200-åring, fortsätter Maria Larsson och berättar att det är Närkes äldsta, längsta, bäst bevarade och vackraste bro som är 98 meter lång, 7 meter bred och med 5 spann.

– Bron ska skyddas som fornlämning, påpekar hon.

– Torparpojk som jag är har jag lärt mig att stega avstånd, säger Kennet Johansson och funderar på om inte 98 meter är väl långt att stega.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.