2017-05-30 16:45

2017-05-30 16:45

Fick utmärkelse för eko-mat

KARLSKOGA/DEGERFORS: Civilministern delade ut pris

På några år har Karlskoga och Degerfors ökat andelen ekologisk mat i offentlig sektor från nio till 30 procent. Den bedriften har nu belönats med en utmärkelse.
– Det kändes väldigt roligt, säger folkhälsonämndens ordförande Christina Gustavsson (S).

Ekologisk mat är något som ligger i tiden. Allt fler av landets kommuner försöker ställa om till en större andel ekologisk mat i den offentliga sektorn. Så även Karlskoga och Degerfors. Här har man på några år lyckats öka andelen ekologisk mat till 30 procent, något som ledde till att representanter för kommunerna på måndagen fick åka till Stockholm för att ta emot en utmärkelse från civilminister Ardalan Shekarabi.

Arrangör för det hela var Ekomatcentrum, en ideell förening som verkar för en bättre miljö och hållbar produktion av livsmedel.

En av de som var med vid ceremonin är Christina Gustavsson. Enligt henne började satsningen på ekologiskt ordentligt när man fick en ny verksamhetschef inom kost, nämligen Liz Silvergrund Elfsberg.

– Före det var vi sämst i länet med nio procent ekologiskt, säger Christina Gustavsson.

Nytt mål

Mycket av den ekologiska mat som konsumeras i Sverige kommer från utlandet, till exempel Tyskland och Brasilien

– Men i Liz kravspecifikationer står det att det ska vara svenskt kött. Man kan alltså bestämma vad man vill ha i upphandlingen. Det är viktigt att utveckla det som är svenskt och köpa ”svekologiskt”, alltså svensk ekologisk mat.

För att sporra till ännu större andel ekologisk mat i skolbespisningar och inom äldrevården har kommunfullmäktige i Karlskoga och Degerfors satt upp ett nytt mål: 2018 ska andelen vara uppe i 40 procent.

– Det kanske inte är ett realistiskt mål, men det är något att sträva efter i alla fall, säger Christina Gustavsson.

Ekologisk mat är något som ligger i tiden. Allt fler av landets kommuner försöker ställa om till en större andel ekologisk mat i den offentliga sektorn. Så även Karlskoga och Degerfors. Här har man på några år lyckats öka andelen ekologisk mat till 30 procent, något som ledde till att representanter för kommunerna på måndagen fick åka till Stockholm för att ta emot en utmärkelse från civilminister Ardalan Shekarabi.

Arrangör för det hela var Ekomatcentrum, en ideell förening som verkar för en bättre miljö och hållbar produktion av livsmedel.

En av de som var med vid ceremonin är Christina Gustavsson. Enligt henne började satsningen på ekologiskt ordentligt när man fick en ny verksamhetschef inom kost, nämligen Liz Silvergrund Elfsberg.

– Före det var vi sämst i länet med nio procent ekologiskt, säger Christina Gustavsson.

Nytt mål

Mycket av den ekologiska mat som konsumeras i Sverige kommer från utlandet, till exempel Tyskland och Brasilien

– Men i Liz kravspecifikationer står det att det ska vara svenskt kött. Man kan alltså bestämma vad man vill ha i upphandlingen. Det är viktigt att utveckla det som är svenskt och köpa ”svekologiskt”, alltså svensk ekologisk mat.

För att sporra till ännu större andel ekologisk mat i skolbespisningar och inom äldrevården har kommunfullmäktige i Karlskoga och Degerfors satt upp ett nytt mål: 2018 ska andelen vara uppe i 40 procent.

– Det kanske inte är ett realistiskt mål, men det är något att sträva efter i alla fall, säger Christina Gustavsson.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.