Som kalvar på grönbete

ÅTORP: Elever från Strömtorpskolan mötte kor och andra djur på Bråtner gård

Sedan 1993 har runt en miljon skolbarn besökt en Arlagård. Det sedan man startade med Arla miniorerna. Nyss besökte Strömtorpskolan Bråtner gård AB.

Regnet öste ner, men det tycktes inte göra någonting. Skolbarnen i klass 2 på Strömtorpskolan var i ordets rätta bemärkelse som kalvar på grönbete, då de sprang runt på Bråtner gård AB i Sinnerud.

Redan vid ankomsten till gården mottogs de av den som skulle bli deras gunstling, ett litet bagglamm som sprang runt bland barnen som om den vore en av gårdens hundar, som förövrigt också blev favoriter. Korna var nog intressanta, men det var de mindre djuren, även de minsta kalvarna, som barnen tycktes smälta för direkt.

Efter en snabb genomgång av Morgan Bråtner, som tillsammans med bröderna Micke och Andreas och sin far Per-Gunnar driver gården, fick barnen ställa frågor.

– Hur många Volvo BM har ni på gården? undrade en pojke och Morgan svarade på såväl den som övriga frågor och berättade även att barnen efter att ha klappat alla djur måste tvätta händerna innan de fick mellanmål.

Större bete

Så började rundvandringen. Man började i kalvstallet och lyckan var ett faktum när barnen både fick klappa och mata djuren och de fick till och med köra fram foder i skottkärror.

Därefter gick man vidare in i ladugården där mjölkkorna för tillfället stod inne eftersom man utanför höll på att öppna nya led till större beten. Kosläppet på Bråtner gård skedde redan första helgen i maj, då inte färre än tusen personer var på plats för att se hur korna lyckligt skuttade ut efter vintern.

Men våren har varit kall och torr vilket gjort dålig växtlighet. Nu skulle man dock, denna dag som skolbarnen besökte gården, öppna upp ett större område för korna att gå och beta på. Så det blev som ännu ett kosläpp.

– Titta nu hur de märker att det öppnats upp större hagar för dem, sa Morgan Bråtner och det syntes hur korna i täten snabbt registrerade den ökade friheten och drog med sig hela flocken.

På gården, som drivs ekologiskt, finns 150 mjölkkor och totalt 500 djur om man räknar in kalvar och ungdjur.

– Jag skulle vilja bo på en bondgård, jag älskar djur, säger Eira Dahlström och får medhåll av Leia Malinen och Jamie Andersson.

– Bäst var att lammet gillar alla, tycker Gabriel Pettersson.

– Att vi får klappa djuren är bäst, säger Freja Olsson som själv har hund hemma medan Anders Alhajali och Mille Fransson tycker att lammet är roligast.

Viktigt

– Det här blir alltmer viktigt, att visa lantbruket och livsmedelsproduktion och att barn får lära om varifrån maten kommer. Inte minst viktigt är att visa svensk djurhållning, säger Per-Gunnar Bråtner.

Inför besökte hade barnen läst om bondgårdsdjuren, sett filmer och annat informativt från Arla, enligt lärarna Annika Ryning, Anna Nordin och Therese Fallander.

En åktur i en militärvagn dragen av traktor fick barnen också uppleva under gårdsbesöket, liksom lek med gårdens hundar och det lilla bagglammet.

Mellanmålet, som barnen fick just före hemfärd, bestod förstås av produkter från mjölkgårdar, som mjölk, yoghurt, ost och bregott till brödet. Ett varsitt glas med Arlakon fick de också att ta med hem. Nu visste de precis varifrån produkterna kom.

– Korna, för det är gjort på mjölk, konstaterar de mellan tuggorna.

2017-05-18 06:00

2017-05-18 06:00