2017-05-18 13:38

2017-05-18 13:38

Regler för lägsta nivåer inom städ

KARLSKOGA: Det ska finnas ett regelverk som säger hur ofta en lokal ska städas

En annan nämnd än folkhälsonämnden ska inte kunna spara in på städ. Det ska finnas ett regelverk som talar om vilka lägstanivåer som ska finnas för kommunens lokaler. Det är en fråga som folkhälsonämnden driver.

Christina Gustavsson (S), ordförande i folkhälsonämnden, säger att det inom kost finns en lägstanivå för hur en portion mat ser ut. Hur stor den ska vara och vad den ska innehålla.

– Vi har inte någon lägstanivå för städ och vad lägstanivå är försöker vi komma fram till. Vad tycker folkhälsomyndigheterna är den lägsta nivån, vad tycker vi är lägsta nivå? Sedan handlar det om ekonomin för andra köpande nämnder.

Känna sig trygga

Men främst vill de ha fram ett regelverk om nivåer så att städpersonalen känner sig trygg, så att de inte under dåliga tider blir uppsagda på grund av att någon annan nämnd vill minska på städ. När det inte finns några nivåer inom städ kan andra nämnder bestämma vilken nivå det ska vara.

– Städpersonalen är jätteviktig när det handlar om arbetsmiljöfrågor i andra nämnder. Vi har ytor som vi städar och de ytorna har vi när vi räknar på antalet städare. Men när det blir dåliga tider så kan det vara så att någon yta tas bort och det drabbar vår personal direkt. Har vi en lägstanivå så vet vi.

Förvaltningschef, Ulrika Lundgren tar ett klassrum som exempel. Det måste finnas en lägstanivå för hur ofta ett klassrum ska städas.

– Samma regelverk måste vi ha för toaletter, kontor, korridorer och så vidare. Nu finns det kontor där man städar var fjortonde dag eller var tredje vecka för att man sparar pengar genom att minska städning.

Det får konsekvenser.

– Vi får säga upp personal. Utrymmen upplevs som smutsigt och vi får klagomål på städningen för att vi städa för sällan. Vi behöver bli tydligare, vad ska ingå i den skattefinansierade städningen?

Skär ner på

Christina Gustavsson säger att det oftast är kost och städ som andra nämnder skär ner på.

– Då tycker vi att det här är en jätteviktig fråga för oss. Vi har börjat ta i det här och nu vill vi ha förslag från verksamhetscheferna på städ. Vi vill även ha åsikter från de andra nämnderna. Sedan är det upp till kommunstyrelsen att ta beslut, säger Christina Gustavsson.

Christina Gustavsson (S), ordförande i folkhälsonämnden, säger att det inom kost finns en lägstanivå för hur en portion mat ser ut. Hur stor den ska vara och vad den ska innehålla.

– Vi har inte någon lägstanivå för städ och vad lägstanivå är försöker vi komma fram till. Vad tycker folkhälsomyndigheterna är den lägsta nivån, vad tycker vi är lägsta nivå? Sedan handlar det om ekonomin för andra köpande nämnder.

Känna sig trygga

Men främst vill de ha fram ett regelverk om nivåer så att städpersonalen känner sig trygg, så att de inte under dåliga tider blir uppsagda på grund av att någon annan nämnd vill minska på städ. När det inte finns några nivåer inom städ kan andra nämnder bestämma vilken nivå det ska vara.

– Städpersonalen är jätteviktig när det handlar om arbetsmiljöfrågor i andra nämnder. Vi har ytor som vi städar och de ytorna har vi när vi räknar på antalet städare. Men när det blir dåliga tider så kan det vara så att någon yta tas bort och det drabbar vår personal direkt. Har vi en lägstanivå så vet vi.

Förvaltningschef, Ulrika Lundgren tar ett klassrum som exempel. Det måste finnas en lägstanivå för hur ofta ett klassrum ska städas.

– Samma regelverk måste vi ha för toaletter, kontor, korridorer och så vidare. Nu finns det kontor där man städar var fjortonde dag eller var tredje vecka för att man sparar pengar genom att minska städning.

Det får konsekvenser.

– Vi får säga upp personal. Utrymmen upplevs som smutsigt och vi får klagomål på städningen för att vi städa för sällan. Vi behöver bli tydligare, vad ska ingå i den skattefinansierade städningen?

Skär ner på

Christina Gustavsson säger att det oftast är kost och städ som andra nämnder skär ner på.

– Då tycker vi att det här är en jätteviktig fråga för oss. Vi har börjat ta i det här och nu vill vi ha förslag från verksamhetscheferna på städ. Vi vill även ha åsikter från de andra nämnderna. Sedan är det upp till kommunstyrelsen att ta beslut, säger Christina Gustavsson.

  • Anders Persson

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.