2017-05-13 06:00

2017-05-13 06:00

Behöver bara kvinnor gå ner i vikt?

LÖRDAGSTANKAR: Catarina Forsberg

Tänk att vi kvinnor aldrig duger som vi är!

Och tänk att så många av oss tror på det själva efter att sedan tidernas begynnelse tvingats anpassa oss efter manliga normer och värderingar.

Att vi inte får bli rynkiga och gråhåriga är en gammal sanning och reklamen bekräftar detta oavbrutet.

Det är schampo som ska ge oss extra starkt och fylligt hår, färg som ska dölja att håret börjar bli grått och en aldrig sinande ström av krämer, smeter och serum som ska trolla bort våra rynkor och pigmentfläckar och ge vår hy en ”naturlig lyster”. Vi ska lägga ansiktsmasker, olja in nagelbanden, packa in håret, göra pedikyr och tusen andra saker som ska dölja att vi levt ett liv som satt sin prägel på oss – både på insidan och utsidan.

Men det jag reflekterat över på sistone är att det dessutom tydligen bara är kvinnor som behöver gå ner i vikt.

Oavsett vad vädergudarna gör för att förstöra så är det ett faktum att sommaren närmar sig. ”Beach 2017”, ni vet.

Och som ett brev på posten ökar reklamen om olika pulver och drycker som på ett mirakulöst sätt ska göra oss smalare och vackrare. För att inte tala om alla olika dieter som ”garanterar” resultat.

Men detta är tydligen ett problem uteslutande för kvinnor.

I alla fall av reklamen att döma.

Det är bara kvinnor som ler lyckligt, klär sig i en ny klänning, snurrar runt och sträcker armarna i luften och berättar hur ”fantastiskt” det är att hon är så mycket smalare, vackrare och lyckligare än för bara två månader sedan.

Och jag undrar: Var är alla överviktiga män?

Behöver inte de minska sitt BMI? Behöver inte de gå ner i vikt för att inte få hjärtinfarkt eller tvingas operera in nya knän? Skulle inte de också må bra av att minska ölmagen ”med 14 centimeter på en månad”?

Jo det behöver de. Det är till och med fler män än kvinnor som väger för mycket.

Enligt folkhälsomyndighetens hemsida lider 51 procent av svenskarna mellan 16 och 84 år av övervikt eller fetma. Men det är 44 procent av kvinnorna och 57 procent av männen som är överviktiga eller feta.

Ändå är det vi kvinnor som – ännu en gång – blir matade med reklam som säger att vi inte duger. Att vi måste skärpa till oss. Att vi måste vårda vårt yttre. Att rynkor, grått hår och en stor bak är katastrofer som genast måste åtgärdas för att vi ska duga.

Medan det tydligen är OK att män har ”grå tinningarnas charm”, är ”väderbitna” och låter kulmagen fortsätta att växa.

Varför?

Och tänk att så många av oss tror på det själva efter att sedan tidernas begynnelse tvingats anpassa oss efter manliga normer och värderingar.

Att vi inte får bli rynkiga och gråhåriga är en gammal sanning och reklamen bekräftar detta oavbrutet.

Det är schampo som ska ge oss extra starkt och fylligt hår, färg som ska dölja att håret börjar bli grått och en aldrig sinande ström av krämer, smeter och serum som ska trolla bort våra rynkor och pigmentfläckar och ge vår hy en ”naturlig lyster”. Vi ska lägga ansiktsmasker, olja in nagelbanden, packa in håret, göra pedikyr och tusen andra saker som ska dölja att vi levt ett liv som satt sin prägel på oss – både på insidan och utsidan.

Men det jag reflekterat över på sistone är att det dessutom tydligen bara är kvinnor som behöver gå ner i vikt.

Oavsett vad vädergudarna gör för att förstöra så är det ett faktum att sommaren närmar sig. ”Beach 2017”, ni vet.

Och som ett brev på posten ökar reklamen om olika pulver och drycker som på ett mirakulöst sätt ska göra oss smalare och vackrare. För att inte tala om alla olika dieter som ”garanterar” resultat.

Men detta är tydligen ett problem uteslutande för kvinnor.

I alla fall av reklamen att döma.

Det är bara kvinnor som ler lyckligt, klär sig i en ny klänning, snurrar runt och sträcker armarna i luften och berättar hur ”fantastiskt” det är att hon är så mycket smalare, vackrare och lyckligare än för bara två månader sedan.

Och jag undrar: Var är alla överviktiga män?

Behöver inte de minska sitt BMI? Behöver inte de gå ner i vikt för att inte få hjärtinfarkt eller tvingas operera in nya knän? Skulle inte de också må bra av att minska ölmagen ”med 14 centimeter på en månad”?

Jo det behöver de. Det är till och med fler män än kvinnor som väger för mycket.

Enligt folkhälsomyndighetens hemsida lider 51 procent av svenskarna mellan 16 och 84 år av övervikt eller fetma. Men det är 44 procent av kvinnorna och 57 procent av männen som är överviktiga eller feta.

Ändå är det vi kvinnor som – ännu en gång – blir matade med reklam som säger att vi inte duger. Att vi måste skärpa till oss. Att vi måste vårda vårt yttre. Att rynkor, grått hår och en stor bak är katastrofer som genast måste åtgärdas för att vi ska duga.

Medan det tydligen är OK att män har ”grå tinningarnas charm”, är ”väderbitna” och låter kulmagen fortsätta att växa.

Varför?

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.