2017-05-06 06:00

2017-05-06 06:00

Iwalds drömmar i färg

KONST: Terapeutiska akvareller och förtjusande titthålsvyer

Deras förra utställningen döptes till Sagor och drömmar så det namnet var så att säga upptaget. Men, funderade Emma Iwald-Bäckman, är inte sagor och drömmar ungefär samma sak. Det är hur som helst någonting som förenar bådas skapande så därför fick den nya utställningen heta Drömmar i färg.

Margareta Iwald ingår i det kollektiv som driver Galleri Kråkan och väljer än en gång att dela utrymmet med dottern Emma Iwald-Bäckman som denna gång visar målningar i akryl, foton och nåltovade djur. Emma Iwald-Bäckman har också återupptagit akvarellen och den första hon gjorde efter uppehållet, Natthimmel, finns med.

– Jag gick en akvarellkurs som tonåring men sedan blev det ett långt uppehåll. Men nu har det blivit av igen, säger Emma Iwald-Bäckman och antyder att akvarellmålandet har en terapeutisk inverkan efter heltidsjobbet på D-Lab i Degerfors.

– Jag kommer hem och målar lite akvarell. Jag har mest lekt runt och haft kul eftersom jag tillåter mig att inte småpillra för mycket i akvarellen. De får vara lite slarviga, det räcker om de har en mysig känsla, säger hon och erkänner att hon har svårt att släppa det hon kallar småpillrandet i andra material och tekniker.

– Därför känns det väldigt avslappnande att hålla på med akvarell.

Emma Iwald-Bäckman köper dockdelar från Korea och Japan och bygger därefter upp egna karaktärer. Hon visar foton på dockmodeller som är så kallade Ball-jointed dolls och pekar sedan på en ensam docka som bara kan ses på helgerna.

– Det är en Blythe docka, säger hon och berättar att Blythedockan skapades i början av 1970-talet av designern Allison Katzman som i sin tur var inspirerad av konstnären Margaret Keanes målning Big Eyes. Och just stora ögon är ett av karaktärsdragen för den här docktypen.

– De såldes bara ett år på 1970-talet i USA men efter ett långt uppehåll har Blythedockan blivit stor i Japan, säger Emma.

– De ska ha liten kropp, stort huvud och stora ögon som kan byta färg, tillägger hon och gör klart att hennes intresse för dockor är kopplad till den kreativa ådran.

– Jag köper delar och bygger upp och plockar isär, sminkar, målar nytt ansikte, gör nytt hår, syr kläder, tills dockan blir en egen karaktär. Så det är mycket arbete bakom, konstaterar hon.

– Det är en konstnärlig gren som är ganska stor i mitt liv, ett sätt att uttrycka sig som jag tycker om, förklarar Emma Iwald-Bäckman och avslöjar att hon siktar på att öppna en Etsy-shop.

Och Etsy är en näthandel, grundad 2005 i New York, där människor runt om i världen köper och säljer unika varor. Etsy.com innehåller över en miljon butiker och har drygt 30 miljoner medlemmar.

– Jag har tänkt sälja kläder och husdjur men inga dockor, inte ännu, tillägger hon.

Margareta Iwald fick 200 feltryckta exemplar av sin senaste bok Guldstenen och förlaget ville inte ha böckerna i retur vilket öppnade vägen till dessa förtjusande collage.

– Det är titthålsgrejer, säger Margareta Iwald och visar hur hon klippt och klistrat för att skapa djupverkan och få ytan att leva.

– Det skulle gå att göra i photoshop men det här är ett roligare och mer kreativt sätt, konstaterar hon.

Margareta Iwald har också använt sig av delar ur Älvan Elva där hon enbart använt foto och Stenbarnen där hon blandar akvarell och foto.

Margareta Iwald ingår i det kollektiv som driver Galleri Kråkan och väljer än en gång att dela utrymmet med dottern Emma Iwald-Bäckman som denna gång visar målningar i akryl, foton och nåltovade djur. Emma Iwald-Bäckman har också återupptagit akvarellen och den första hon gjorde efter uppehållet, Natthimmel, finns med.

– Jag gick en akvarellkurs som tonåring men sedan blev det ett långt uppehåll. Men nu har det blivit av igen, säger Emma Iwald-Bäckman och antyder att akvarellmålandet har en terapeutisk inverkan efter heltidsjobbet på D-Lab i Degerfors.

– Jag kommer hem och målar lite akvarell. Jag har mest lekt runt och haft kul eftersom jag tillåter mig att inte småpillra för mycket i akvarellen. De får vara lite slarviga, det räcker om de har en mysig känsla, säger hon och erkänner att hon har svårt att släppa det hon kallar småpillrandet i andra material och tekniker.

– Därför känns det väldigt avslappnande att hålla på med akvarell.

Emma Iwald-Bäckman köper dockdelar från Korea och Japan och bygger därefter upp egna karaktärer. Hon visar foton på dockmodeller som är så kallade Ball-jointed dolls och pekar sedan på en ensam docka som bara kan ses på helgerna.

– Det är en Blythe docka, säger hon och berättar att Blythedockan skapades i början av 1970-talet av designern Allison Katzman som i sin tur var inspirerad av konstnären Margaret Keanes målning Big Eyes. Och just stora ögon är ett av karaktärsdragen för den här docktypen.

– De såldes bara ett år på 1970-talet i USA men efter ett långt uppehåll har Blythedockan blivit stor i Japan, säger Emma.

– De ska ha liten kropp, stort huvud och stora ögon som kan byta färg, tillägger hon och gör klart att hennes intresse för dockor är kopplad till den kreativa ådran.

– Jag köper delar och bygger upp och plockar isär, sminkar, målar nytt ansikte, gör nytt hår, syr kläder, tills dockan blir en egen karaktär. Så det är mycket arbete bakom, konstaterar hon.

– Det är en konstnärlig gren som är ganska stor i mitt liv, ett sätt att uttrycka sig som jag tycker om, förklarar Emma Iwald-Bäckman och avslöjar att hon siktar på att öppna en Etsy-shop.

Och Etsy är en näthandel, grundad 2005 i New York, där människor runt om i världen köper och säljer unika varor. Etsy.com innehåller över en miljon butiker och har drygt 30 miljoner medlemmar.

– Jag har tänkt sälja kläder och husdjur men inga dockor, inte ännu, tillägger hon.

Margareta Iwald fick 200 feltryckta exemplar av sin senaste bok Guldstenen och förlaget ville inte ha böckerna i retur vilket öppnade vägen till dessa förtjusande collage.

– Det är titthålsgrejer, säger Margareta Iwald och visar hur hon klippt och klistrat för att skapa djupverkan och få ytan att leva.

– Det skulle gå att göra i photoshop men det här är ett roligare och mer kreativt sätt, konstaterar hon.

Margareta Iwald har också använt sig av delar ur Älvan Elva där hon enbart använt foto och Stenbarnen där hon blandar akvarell och foto.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.