2017-04-24 21:15

2017-04-24 21:15

Tonårstjejer från olika länder träffades

KARLSKOGA: Tjejdag på biblioteket

Svenskar är stela och svåra att komma till tals med. Något nyanlända tjejer på Möckelngymnasiet tycker är svårt, för de vill gärna umgås och lära mer svenska och svensk kultur.

En speciell tjejdag hölls i måndags på biblioteket för de tjejer som går språkintroduktion på Möckelngymnasiet i Karlskoga. Dagen var ett samarrangemang av Möckelngymnasiet, STF och Svenska kyrkan.

24 tonårstjejer från olika nationer; Somalia, Syrien, Afghanistan, Thailand och Eritrea samlades i biblioteket där de fick information, delta i diskussioner, boktips och annat under dagen. Koppling till biblioteket har de sedan förut, bland annat då där erbjuds läxhjälp på tisdagar.

– Tidigare hade vi tjejgrupper som träffades oftare, men det är nedlagt så nu försökte vi med en speciell tjejdag, berättar Bodil Helgesson, lärare i svenska som andraspråk och engelska. Hon berättar:

– Barnmorskor från ungdomsmottagningen har pratat preventivmedel, rättigheter, aborter och dylikt. Skolbibliotekarie Maria Jansson gav boktips och Svenska Turistföreningen har sponsrat med Marianne Fredrikssons bok ”Anna-Hanna och Johanna”, som beskriver kvinnor i Sverige genom olika generationer.

– Prisma sponsrade med lunch och så kom frisörtjejerna från årskurs 1 hit och hade SPA i form av handmassage med tjejerna. Då vi jobbar inkluderande var det ett bra sätt att träffas, de intervjuade varandra och pratade om frisöryrket i olika länder.

Ska vi umgås?

– Det har varit jättekul. Vi har pratat och fått information, lärt oss om ungdomsrelationer och fått sexualundervisning, berättar några av tjejerna och för en del av dem var det ovant då de i sitt hemland inte får sådan undervisning, medan det i en del nationer tas upp i skolan på samma sätt som här.

Det de alla tycker är svårt är hur de ska smälta in mer i svenska samhället, då de inte vågar eller tycker att det passar sig att gå fram och fråga svenska ungdomar ”hej ska vi umgås?”

– Jag har inte så svårt med det, jag bor i en svensk familj och träffar svenskar då jag deltar i dans i kyrkan, de är trevliga säger Nazik Ajeb och tillägger:

– Jag skulle vilja fråga, vad är det som är så svårt med att lära känna varandra och prata?

Men Rania Ahmed berättar att de inte har så mycket fritid, då de ofta hjälper till hemma med småsyskonen, med städning och annat.

Prata svenska

Faisa Husen berättar att de i skolan mest pratar på sina modermål med varandra, utom på lektionerna eftersom inte alla pratar samma språk. Deras bestämda uppfattning är att det är nödvändigt med svenska vänner för att de ska prata svenska ordentligt.

Grupper, där svenskar och nyanlända läser tillsammans, en speciell plats att träffa varandra, våga prata, berätta och lära av varandras kultur är sånt tjejerna tror måste till när vi nu lever i samma samhälle.

Diskussioner pågick också under dagen, om vad en bra människa är, vem som är viktigaste personen i ens liv och annat.

Malin Hagvall och Agnes Skovdahl Åsenblad, två svenska tjejer på samma skola som de nyanlända, tycker man märker skillnaderna i kulturer, de förstår svårigheterna från bådas sidor men skulle gärna dela med sig och få veta mer om de nyanländas kultur.

En speciell tjejdag hölls i måndags på biblioteket för de tjejer som går språkintroduktion på Möckelngymnasiet i Karlskoga. Dagen var ett samarrangemang av Möckelngymnasiet, STF och Svenska kyrkan.

24 tonårstjejer från olika nationer; Somalia, Syrien, Afghanistan, Thailand och Eritrea samlades i biblioteket där de fick information, delta i diskussioner, boktips och annat under dagen. Koppling till biblioteket har de sedan förut, bland annat då där erbjuds läxhjälp på tisdagar.

– Tidigare hade vi tjejgrupper som träffades oftare, men det är nedlagt så nu försökte vi med en speciell tjejdag, berättar Bodil Helgesson, lärare i svenska som andraspråk och engelska. Hon berättar:

– Barnmorskor från ungdomsmottagningen har pratat preventivmedel, rättigheter, aborter och dylikt. Skolbibliotekarie Maria Jansson gav boktips och Svenska Turistföreningen har sponsrat med Marianne Fredrikssons bok ”Anna-Hanna och Johanna”, som beskriver kvinnor i Sverige genom olika generationer.

– Prisma sponsrade med lunch och så kom frisörtjejerna från årskurs 1 hit och hade SPA i form av handmassage med tjejerna. Då vi jobbar inkluderande var det ett bra sätt att träffas, de intervjuade varandra och pratade om frisöryrket i olika länder.

Ska vi umgås?

– Det har varit jättekul. Vi har pratat och fått information, lärt oss om ungdomsrelationer och fått sexualundervisning, berättar några av tjejerna och för en del av dem var det ovant då de i sitt hemland inte får sådan undervisning, medan det i en del nationer tas upp i skolan på samma sätt som här.

Det de alla tycker är svårt är hur de ska smälta in mer i svenska samhället, då de inte vågar eller tycker att det passar sig att gå fram och fråga svenska ungdomar ”hej ska vi umgås?”

– Jag har inte så svårt med det, jag bor i en svensk familj och träffar svenskar då jag deltar i dans i kyrkan, de är trevliga säger Nazik Ajeb och tillägger:

– Jag skulle vilja fråga, vad är det som är så svårt med att lära känna varandra och prata?

Men Rania Ahmed berättar att de inte har så mycket fritid, då de ofta hjälper till hemma med småsyskonen, med städning och annat.

Prata svenska

Faisa Husen berättar att de i skolan mest pratar på sina modermål med varandra, utom på lektionerna eftersom inte alla pratar samma språk. Deras bestämda uppfattning är att det är nödvändigt med svenska vänner för att de ska prata svenska ordentligt.

Grupper, där svenskar och nyanlända läser tillsammans, en speciell plats att träffa varandra, våga prata, berätta och lära av varandras kultur är sånt tjejerna tror måste till när vi nu lever i samma samhälle.

Diskussioner pågick också under dagen, om vad en bra människa är, vem som är viktigaste personen i ens liv och annat.

Malin Hagvall och Agnes Skovdahl Åsenblad, två svenska tjejer på samma skola som de nyanlända, tycker man märker skillnaderna i kulturer, de förstår svårigheterna från bådas sidor men skulle gärna dela med sig och få veta mer om de nyanländas kultur.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.