2017-04-21 11:23

2017-04-21 11:23

Mor och dotter till SM

DEGERFORS: Anna-Lena och Theresé vet hur man tyglar en häst

Theresé och Anna-Lena Olausson, dotter och mor, har kvalificerat sig till SM såväl för fjordhästar som för stora hästar i bruksridning respektive brukskörning.

Det var vid DM i Pålsboda nyligen som Theresé och Anna-Lena Olausson, från Ängebäck i Degerfors, kvalade till SM för fjordhästar som går i Vetlanda i slutet av juli.

Men redan i höstas kvalade de till SM för alla raser i samma grenar. Den tävlingen går vid Rankhyttans herrgård, i Vika i Dalarna, i början av september.

Samma häst

De är lite av veteraner i dessa sammanhang. Anna-Lena har tappat räkningen på hur många SM hon tävlat i. Hon har även tävlat i Nordiska mästerskapen. 24-åriga Theresé har tävlat åtta fjordhäst-SM och två gånger i SM för alla raser.

Den här gången tävlade båda med samma häst, Rasmus, som ägs av Anna-Lenas syster Kerstin Magnusson.

– Han är bra i de grenarna, cool och inte så tittig som en del hästar är, förklarar Anna-Lena.

Det är nödvändigt, för båda grenarna innebär en rad delmoment med hinder och saker som hästar vanligtvis tycker är svåra och rent av otäcka, som att gå på brunnslock, prasslande presenningar, passera fladdrande föremål, gå över träbroar med mera.

Här förekommer också en hel del precision, som att rida eller köra spikrakt, rygga i vinkel, göra halt mellan markeringar under en viss tid, vända i trånga utrymmen utan att nudda kanterna och så vidare.

Antal tävlande

– På fjordhäst-SM brukar det vara minst ett ekipage från varje län, men sen beror det på hur många medlemmar man har i länet. Från Örebro län skickar vi två i varje gren, för det är såpass många med här. Så det brukar vara 75-80 hästar på fjord-SM i olika grenar, utöver brukskörning- och ridning är det hoppning, dressyr och precisionskörning, berättar Anna-Lena.

I SM för alla raser tävlar ett ekipage från varje län plus att de som placerade sig etta, tvåa och trea föregående år får skicka två ekipage från sitt län.

Theresé försöker även kvala in i hoppning och dressyr-SM och i hoppningen gör hon första start på söndag, då med Skogsgubben. Hon måste ha två godkända starter i 90 centimetersklass eller högre.

– Man kan kvala på egna meriter om man tävlar många lokala tävlingar med godkända domare, förklarar hon.

Placeringar

I brukskörning och bruksridning gäller det att få så få poäng som möjligt, de poäng som delas ut är nämligen straffpoäng. Placeringarna vid DM i Pålsboda blev i brukskörningen följande: 1, Anna-Lena Olausson med Rasmus 220 straffpoäng. 2, Linnea Jonsson med Bellman 235 straffpoäng. 3, Eva-Lena Andersson med Tam-Tam 265 straffpoäng.

Bruksridning: 1, Theresé Olausson med Rasmus 88 straffpoäng. 2, Veronica Larsson med Rotfast 95 straffpoäng. 3, Eva-Lena Andersson med Tam-Tam 119 straffpoäng.

Det var vid DM i Pålsboda nyligen som Theresé och Anna-Lena Olausson, från Ängebäck i Degerfors, kvalade till SM för fjordhästar som går i Vetlanda i slutet av juli.

Men redan i höstas kvalade de till SM för alla raser i samma grenar. Den tävlingen går vid Rankhyttans herrgård, i Vika i Dalarna, i början av september.

Samma häst

De är lite av veteraner i dessa sammanhang. Anna-Lena har tappat räkningen på hur många SM hon tävlat i. Hon har även tävlat i Nordiska mästerskapen. 24-åriga Theresé har tävlat åtta fjordhäst-SM och två gånger i SM för alla raser.

Den här gången tävlade båda med samma häst, Rasmus, som ägs av Anna-Lenas syster Kerstin Magnusson.

– Han är bra i de grenarna, cool och inte så tittig som en del hästar är, förklarar Anna-Lena.

Det är nödvändigt, för båda grenarna innebär en rad delmoment med hinder och saker som hästar vanligtvis tycker är svåra och rent av otäcka, som att gå på brunnslock, prasslande presenningar, passera fladdrande föremål, gå över träbroar med mera.

Här förekommer också en hel del precision, som att rida eller köra spikrakt, rygga i vinkel, göra halt mellan markeringar under en viss tid, vända i trånga utrymmen utan att nudda kanterna och så vidare.

Antal tävlande

– På fjordhäst-SM brukar det vara minst ett ekipage från varje län, men sen beror det på hur många medlemmar man har i länet. Från Örebro län skickar vi två i varje gren, för det är såpass många med här. Så det brukar vara 75-80 hästar på fjord-SM i olika grenar, utöver brukskörning- och ridning är det hoppning, dressyr och precisionskörning, berättar Anna-Lena.

I SM för alla raser tävlar ett ekipage från varje län plus att de som placerade sig etta, tvåa och trea föregående år får skicka två ekipage från sitt län.

Theresé försöker även kvala in i hoppning och dressyr-SM och i hoppningen gör hon första start på söndag, då med Skogsgubben. Hon måste ha två godkända starter i 90 centimetersklass eller högre.

– Man kan kvala på egna meriter om man tävlar många lokala tävlingar med godkända domare, förklarar hon.

Placeringar

I brukskörning och bruksridning gäller det att få så få poäng som möjligt, de poäng som delas ut är nämligen straffpoäng. Placeringarna vid DM i Pålsboda blev i brukskörningen följande: 1, Anna-Lena Olausson med Rasmus 220 straffpoäng. 2, Linnea Jonsson med Bellman 235 straffpoäng. 3, Eva-Lena Andersson med Tam-Tam 265 straffpoäng.

Bruksridning: 1, Theresé Olausson med Rasmus 88 straffpoäng. 2, Veronica Larsson med Rotfast 95 straffpoäng. 3, Eva-Lena Andersson med Tam-Tam 119 straffpoäng.