2017-04-21 14:51

2017-04-21 14:51

Jan Wäreby i turbulent företag

NÄRINGSLIV: Före detta Karlskogabon, Jan Wäreby, hade en het bolagsstämma med Fingerprints

Det har varit ett turbulent år för bolaget Fingerprints. Styrelsordförande och före detta karlskogabon, Jan Wäreby, fick många frågor om det gånga året.

Under torsdagen hade företaget Fingerprins Cards sin bolagsstämma i Stockholm. En av centralpersonerna på bolagsstämman var den Jan Wäreby som är styrelseordförande och mycket handlade om att lugna aktieägarna.

– Bolagsstämman gick bra tycker jag. Vi var väldigt nöjda efteråt. Fingerprints är ett bolag som det varit mycket aktiviteter kring och det har varit ett turbulent år och vi har haft väldigt engagerande aktieägare. Det var en stämma som tog tid. Det blev många frågor men det tycker jag var bra, säger Jan Wäreby.

Turbulent år

Det har varit ett tufft år för bolaget. Två ledande personer i företaget är misstänkta för grovt insiderbrott och aktien har bara i år sjunkit med 27 procent. Det var frågor om detta som kom upp på bolagsstämman.

– Det som tog längst tid under stämman var frågestunden från aktieägarna. Jag tycker det var bra att det kom upp. Nu kunde folk få svar direkt från styrelse och VD utan några omskrivningar och rykten. Sedan ska man ha klart för sig att vi finns i en tuff och väldigt konkurrensutsatt bransch. Men jag är ändå stolt över företaget som är ett helsvenskt företag och samtidigt ledande i det här området.

Utsatt för blankning

Fingerprint har under kursfallet varit utsatt för något som kallas blankning. Handlare som spekulerar, med lånade aktier, i att kursen ska falla och sedan tjäna pengar på det.

– Det här med blankning kom upp där aktiespararnas representant, Gunnar Ek, talade klarspråk om vad han tycker om blankarna. Men samtidigt är det inte olagligt. Det vi i ledningen kan göra åt det är att få en stabilare verksamhet och informera väldigt tydligt om vad vi gör, berättar Jan Wäreby.

En fråga som var lite känslig inför bolagsstämman var att det tidigare fanns ett förslag att höja arvodet för styrelsen, samtidigt som företaget vinstvarnat och aktiekursen sjunkit.

– Det var ett förslag som ägarna lade fram när kallelsen till bolagsstämman gick ut. Men samtidigt gick vi ut med vinstvarningen och då sa ägarna att det var rätt vettigt att inte ha med det förslaget i det här läget.

Indisk kund

– Nu ser vi framåt och jag tror på ett bra år där vi tillexempel har en indisk kund och där finns en stor marknad.

Jan Wäreby är född och uppvuxen i Karlskoga och han har kontakter med sin gamla hemstad fortfarande.

– Min syster bor kvar i Karlskoga så jag är där ibland. Men mest har jag kontakt med andra utflyttade karlskogabor som bor i Stockholm.

Under torsdagen hade företaget Fingerprins Cards sin bolagsstämma i Stockholm. En av centralpersonerna på bolagsstämman var den Jan Wäreby som är styrelseordförande och mycket handlade om att lugna aktieägarna.

– Bolagsstämman gick bra tycker jag. Vi var väldigt nöjda efteråt. Fingerprints är ett bolag som det varit mycket aktiviteter kring och det har varit ett turbulent år och vi har haft väldigt engagerande aktieägare. Det var en stämma som tog tid. Det blev många frågor men det tycker jag var bra, säger Jan Wäreby.

Turbulent år

Det har varit ett tufft år för bolaget. Två ledande personer i företaget är misstänkta för grovt insiderbrott och aktien har bara i år sjunkit med 27 procent. Det var frågor om detta som kom upp på bolagsstämman.

– Det som tog längst tid under stämman var frågestunden från aktieägarna. Jag tycker det var bra att det kom upp. Nu kunde folk få svar direkt från styrelse och VD utan några omskrivningar och rykten. Sedan ska man ha klart för sig att vi finns i en tuff och väldigt konkurrensutsatt bransch. Men jag är ändå stolt över företaget som är ett helsvenskt företag och samtidigt ledande i det här området.

Utsatt för blankning

Fingerprint har under kursfallet varit utsatt för något som kallas blankning. Handlare som spekulerar, med lånade aktier, i att kursen ska falla och sedan tjäna pengar på det.

– Det här med blankning kom upp där aktiespararnas representant, Gunnar Ek, talade klarspråk om vad han tycker om blankarna. Men samtidigt är det inte olagligt. Det vi i ledningen kan göra åt det är att få en stabilare verksamhet och informera väldigt tydligt om vad vi gör, berättar Jan Wäreby.

En fråga som var lite känslig inför bolagsstämman var att det tidigare fanns ett förslag att höja arvodet för styrelsen, samtidigt som företaget vinstvarnat och aktiekursen sjunkit.

– Det var ett förslag som ägarna lade fram när kallelsen till bolagsstämman gick ut. Men samtidigt gick vi ut med vinstvarningen och då sa ägarna att det var rätt vettigt att inte ha med det förslaget i det här läget.

Indisk kund

– Nu ser vi framåt och jag tror på ett bra år där vi tillexempel har en indisk kund och där finns en stor marknad.

Jan Wäreby är född och uppvuxen i Karlskoga och han har kontakter med sin gamla hemstad fortfarande.

– Min syster bor kvar i Karlskoga så jag är där ibland. Men mest har jag kontakt med andra utflyttade karlskogabor som bor i Stockholm.

  • Anders Persson