2017-03-21 06:00

2017-03-21 06:00

Här är inkomstklyftorna minst

DEGERFORS: Degerfors bäst i länet

Inkomstklyftorna i Örebro län är minst i Degerfors. Det visar siffror från SCB.

Degerfors placerar sig på 27:e plats i hela landet vad gäller inkomstklyftorna, vilket i sig innebär att här är klyftorna minst i länet mellan de som tjänar mest och minst, oavsett kön. För en tid sedan presenterade vi skillnaderna mellan män och kvinnor.

Minst klyftor

Bäst ser läget ut i Malå och därefter Surahammar och Forshaga, där är inkomstklyftorna minst i landet. Gini-koefficienten, som är ett mått på ekonomisk jämlikhet, ligger där på 0,23, visar statistik från SCB.

När alla har samma inkomst och det råder total jämlikhet, är värdet 0 medan värdet är 1 om total ojämlikhet råder. I 270 av landets kommuner har koefficienten ökat sedan 2011. I resten av kommunerna har den minskat eller varit oförändrad.

Sämst

Sämst ser det ut i Danderyd med gini-koefficient på 0,57, Lidingö och Stockholm som placerar sig etta, tvåa och trea bakifrån i listan.

I Örebro län ligger alltså Degerfors bäst till med en koefficient på 0,248 Därefter följer Laxå, Hällefors och Kumla. Karlskoga hamnar på plats 76 i hela landet, Hallsberg på plats 67 och Kristinehamn och Storfors, för att nämnda närliggande Värmlandskommuner, på plats 84 och 88.

Örebro hamnar på plats 233. Spridningen är, enligt statistiken, oftare större i storstadsregionerna.

Degerfors placerar sig på 27:e plats i hela landet vad gäller inkomstklyftorna, vilket i sig innebär att här är klyftorna minst i länet mellan de som tjänar mest och minst, oavsett kön. För en tid sedan presenterade vi skillnaderna mellan män och kvinnor.

Minst klyftor

Bäst ser läget ut i Malå och därefter Surahammar och Forshaga, där är inkomstklyftorna minst i landet. Gini-koefficienten, som är ett mått på ekonomisk jämlikhet, ligger där på 0,23, visar statistik från SCB.

När alla har samma inkomst och det råder total jämlikhet, är värdet 0 medan värdet är 1 om total ojämlikhet råder. I 270 av landets kommuner har koefficienten ökat sedan 2011. I resten av kommunerna har den minskat eller varit oförändrad.

Sämst

Sämst ser det ut i Danderyd med gini-koefficient på 0,57, Lidingö och Stockholm som placerar sig etta, tvåa och trea bakifrån i listan.

I Örebro län ligger alltså Degerfors bäst till med en koefficient på 0,248 Därefter följer Laxå, Hällefors och Kumla. Karlskoga hamnar på plats 76 i hela landet, Hallsberg på plats 67 och Kristinehamn och Storfors, för att nämnda närliggande Värmlandskommuner, på plats 84 och 88.

Örebro hamnar på plats 233. Spridningen är, enligt statistiken, oftare större i storstadsregionerna.