2017-03-20 06:00

2017-03-20 06:00

Världen låter – en fantastisk hyllning till musik och kultur

MUSIK

Ibland blir det så oerhört tydligt vad musik kan betyda för människor i olika sammanhang. Ramy Essam från Egypten är nog mest känd för sina framträdanden på Tahrirtorget (Befrielsetorget) i Egyptens huvudstad Kairo. Hans sång Irhal (Avgå!) blev revolutionens signaturmelodi. När protesterna slogs ner blev Ramy gripen och torterad. Nu stod han på scenen i Karlskoga Folkhögskolas sporthall och berättade ödmjukt om hur glad han var att få uppträda tillsammans med full orkester och framföra sina sånger. Han berättade hur hans sång Ya Askary (Hey Soldier) handlade om hur han och hans vänner försökte förmå soldaterna att lägga ner sina vapen och följa folket.

Låten Stålbadet skrev Anders Norudde i samband med att beskedet om att stålverket i Degerfors skulle läggas ner. Som illustration spelade slagverkaren Adam Lidén på ett gammalt städ. En låt som också visar på hur musik kan växa fram ur vardaglig frustration och få stor betydelse för människor.

Världen låter är ett fantastiskt projekt som nu anordnades för tredje gången i Karlskoga. En manifestation för integration och möten mellan människor. Där musik, teater, dans och samverkan visar att, trots av vi har med oss olika kulturer inom oss kan vi samlas och umgås trots totalt olika bakgrunder. I dessa hatets tider där mörka och kalla vindar blåser får det en extra stor betydelse.

Nyckerharpisten Emelia Amper sjöng också om precis just detta i hennes låt, Ljus i mörkrets tid.

Blå Bergens Borduner med hemmasonen Anders Norudde i spetsen hyllade den svenska folkmusiken och vår nordiska själ i låtar som Mäster Olofs Polska och Rulins far. Musik som blev oerhört pampig med stöd av den stora orkestern. Arrangören och dirigenten Staffan Sjösvärd hade haft riktigt skojigt när han skrivit arr på dessa låtar. Han flaggade för att han gärna fortsatte ett samarbete med Norudde, vilket låter väldigt spännande.

Riktig fart blev det när Sebastian Dubé och Mats Norrefalk spelade ett par av Sebastians egna kompositioner, G- moll Reel och Reel Funky. Och avslutningen You´re the Voice fick taket att lyfta i den nästan fullsatta lokalen.

Vid flera tillfällen hyllade de medverkande musikanterna Karlskogas symfoniorkester och hur bortskämda vi är som har både dem och denna fantastiska hyllning till värdens musik och världens folk. Vi kan bara hoppas att detta nu är tradition och gänget bakom med Peter Carell i spetsen orkar med att skapa denna magiska kulturfest om och om igen. Budskapen är viktigare än någonsin.

Ibland blir det så oerhört tydligt vad musik kan betyda för människor i olika sammanhang. Ramy Essam från Egypten är nog mest känd för sina framträdanden på Tahrirtorget (Befrielsetorget) i Egyptens huvudstad Kairo. Hans sång Irhal (Avgå!) blev revolutionens signaturmelodi. När protesterna slogs ner blev Ramy gripen och torterad. Nu stod han på scenen i Karlskoga Folkhögskolas sporthall och berättade ödmjukt om hur glad han var att få uppträda tillsammans med full orkester och framföra sina sånger. Han berättade hur hans sång Ya Askary (Hey Soldier) handlade om hur han och hans vänner försökte förmå soldaterna att lägga ner sina vapen och följa folket.

Låten Stålbadet skrev Anders Norudde i samband med att beskedet om att stålverket i Degerfors skulle läggas ner. Som illustration spelade slagverkaren Adam Lidén på ett gammalt städ. En låt som också visar på hur musik kan växa fram ur vardaglig frustration och få stor betydelse för människor.

Världen låter är ett fantastiskt projekt som nu anordnades för tredje gången i Karlskoga. En manifestation för integration och möten mellan människor. Där musik, teater, dans och samverkan visar att, trots av vi har med oss olika kulturer inom oss kan vi samlas och umgås trots totalt olika bakgrunder. I dessa hatets tider där mörka och kalla vindar blåser får det en extra stor betydelse.

Nyckerharpisten Emelia Amper sjöng också om precis just detta i hennes låt, Ljus i mörkrets tid.

Blå Bergens Borduner med hemmasonen Anders Norudde i spetsen hyllade den svenska folkmusiken och vår nordiska själ i låtar som Mäster Olofs Polska och Rulins far. Musik som blev oerhört pampig med stöd av den stora orkestern. Arrangören och dirigenten Staffan Sjösvärd hade haft riktigt skojigt när han skrivit arr på dessa låtar. Han flaggade för att han gärna fortsatte ett samarbete med Norudde, vilket låter väldigt spännande.

Riktig fart blev det när Sebastian Dubé och Mats Norrefalk spelade ett par av Sebastians egna kompositioner, G- moll Reel och Reel Funky. Och avslutningen You´re the Voice fick taket att lyfta i den nästan fullsatta lokalen.

Vid flera tillfällen hyllade de medverkande musikanterna Karlskogas symfoniorkester och hur bortskämda vi är som har både dem och denna fantastiska hyllning till värdens musik och världens folk. Vi kan bara hoppas att detta nu är tradition och gänget bakom med Peter Carell i spetsen orkar med att skapa denna magiska kulturfest om och om igen. Budskapen är viktigare än någonsin.

  • Björn Reimers

Världen låterKarlskoga konsertföreningKarlskoga Folkhögskola

Medverkande:

Dirigent och arrangör: Staffan Sjösvärd

Konferencier: Fredrik ”Pompom” Bengtsson

Karlskoga symfoniorkester

Pearl Street Band

Ramy Essam

Emelia Amper

Bygdegillet

Mats Norrefalk

Sebastian Dubé

Blå Bergens Borduner:

Anders Norudde

Ulf Karlsson

Stefan Ekerdahl

Fredrik Bengtsson

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.