2017-03-20 06:00

2017-03-20 06:00

Kulturpengarna är fördelade

REGION ÖREBRO LÄN: Länsteatern får 34,7 miljoner - Alfred Nobels Björkborn 314 000 kr

Örebro länsteater får 34,7 miljoner kronor, Örebro läns museum 21,9 miljoner och Länsmusiken Örebro kan inkassera 20,9 miljoner. Alfred Nobels Björkborn får nöja sig med 314 000 kronor och det är mindre än vad Stadra Teater och Opera på Skäret får.

Opera på Skäret kan se fram emot 1,6 miljoner och Stadra Teater 508 000 kronor.

Region Örebro län stöder varje år länets kulturliv med en påse pengar av ansenlig storlek. I år handlar det om 95,2 miljoner varav 56,8 miljoner kommer från regionen och 38,4 miljoner från staten. 2016 uppgick summan för kulturstöd till 93 miljoner och 2015 till 90 miljoner. Sistnämnda år fick Alfred Nobels Björkborn cirka 300 000 kronor.

– Det är alltid roligt att kunna stötta kulturlivet i Örebro län ekonomiskt eftersom vi vet vilket oerhört viktigt och uppskattat arbete de gör, säger Irén Lejegren, (S) ordförande i nämnden för regional tillväxt inom Region Örebro län, och berättar att tilldelningen för de stora institutionerna sker efter den regionala kulturplanen och traditionell uppräkning.

Örebro läns museum har under en treårsperiod fått ramen höjd med 3 miljoner kronor varav den särskilda satsningen i år uppgick till 400 000 kronor. Länsmuseet har under många år dragits med dålig ekonomi vilket föranlett denna ramhöjning.

Pengar till Gråbo

– En del av pengarna till länsmuseet går till Gråbo, påpekar Irén Lejegren.

Andra mottagare av kulturpengarna är Arkivcentrum som får 3,4 miljoner kronor medan 2,8 miljoner går till regionens biblioteksverksamhet.

– Vi ökar i år bidraget till kulturkonsulenter som arbetar i hela länet med att främja tillgången på kultur, framför allt för barn och unga, säger Irén Lejegren och hoppas att satsningen innebär att fler unga kan ta del av kultur i form av till exempel dans, sång och teater.

Konstgruppen The Non Existent Center som utgår från Ställbergs gruva får i år stöd för första gången. Gruppen får 1 miljon från Statens kulturråd och 300 000 kronor från regionen, totalt 1,3 miljoner. The Non Existent Center är en grupp på elva personer med bakgrund inom konstproduktion, musik, socialpsykologi, design och koreografi som har sin bas i Ställberg men jobbar över hela landet.

– Det är en grupp som är regionalt placerad men intressant för hela landet, förklarar Irén Lejegren.

Det är framför allt de stora institutionerna som får ta del av regionens kulturpengar. Men det innebär inte att föreningar som Lyset eller Teater Nolby behöver gå lottlösa.

Projektstöd

– Vi finansierar dem inte med något grundstöd men de kan få bidrag för vissa projekt, säger Irén Lejegren och understryker att dessa bidrag i så fall måste sökas.

Opera på Skäret kan se fram emot 1,6 miljoner och Stadra Teater 508 000 kronor.

Region Örebro län stöder varje år länets kulturliv med en påse pengar av ansenlig storlek. I år handlar det om 95,2 miljoner varav 56,8 miljoner kommer från regionen och 38,4 miljoner från staten. 2016 uppgick summan för kulturstöd till 93 miljoner och 2015 till 90 miljoner. Sistnämnda år fick Alfred Nobels Björkborn cirka 300 000 kronor.

– Det är alltid roligt att kunna stötta kulturlivet i Örebro län ekonomiskt eftersom vi vet vilket oerhört viktigt och uppskattat arbete de gör, säger Irén Lejegren, (S) ordförande i nämnden för regional tillväxt inom Region Örebro län, och berättar att tilldelningen för de stora institutionerna sker efter den regionala kulturplanen och traditionell uppräkning.

Örebro läns museum har under en treårsperiod fått ramen höjd med 3 miljoner kronor varav den särskilda satsningen i år uppgick till 400 000 kronor. Länsmuseet har under många år dragits med dålig ekonomi vilket föranlett denna ramhöjning.

Pengar till Gråbo

– En del av pengarna till länsmuseet går till Gråbo, påpekar Irén Lejegren.

Andra mottagare av kulturpengarna är Arkivcentrum som får 3,4 miljoner kronor medan 2,8 miljoner går till regionens biblioteksverksamhet.

– Vi ökar i år bidraget till kulturkonsulenter som arbetar i hela länet med att främja tillgången på kultur, framför allt för barn och unga, säger Irén Lejegren och hoppas att satsningen innebär att fler unga kan ta del av kultur i form av till exempel dans, sång och teater.

Konstgruppen The Non Existent Center som utgår från Ställbergs gruva får i år stöd för första gången. Gruppen får 1 miljon från Statens kulturråd och 300 000 kronor från regionen, totalt 1,3 miljoner. The Non Existent Center är en grupp på elva personer med bakgrund inom konstproduktion, musik, socialpsykologi, design och koreografi som har sin bas i Ställberg men jobbar över hela landet.

– Det är en grupp som är regionalt placerad men intressant för hela landet, förklarar Irén Lejegren.

Det är framför allt de stora institutionerna som får ta del av regionens kulturpengar. Men det innebär inte att föreningar som Lyset eller Teater Nolby behöver gå lottlösa.

Projektstöd

– Vi finansierar dem inte med något grundstöd men de kan få bidrag för vissa projekt, säger Irén Lejegren och understryker att dessa bidrag i så fall måste sökas.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.