2017-03-18 21:24

2017-03-18 21:24

Vårutflykter med DNF

DEGERFORS: Fågelprat inleder säsongens program

Gällbergets naturreservat, fåglar i Kvismaren och myrliljor på Vargavidderna. Det lockar Degerfors Naturskyddsförening, DNF, med då de på tisdag drar i gång vårens program.

För fåglarna råder en ständig kamp om födan och att överleva dagen från såväl svält som andra faror. Om detta berättar Åke ”Fôggel-Åke” Jansson efter Naturskyddsföreningens årsmöte på tisdag kväll. Mötet hålls i C-salen, Folkets hus, och allmänheten är välkomna att höra föredraget, som hålls direkt efter årsmötesförhandlingarna.

Vandring

Det inleder vårens program i föreningen. Men redan lördag den 1 april anordnar de en vandring i Gällbergets naturreservat i Fasaskogen. Det är Åke Jansson som ansvarar för vandringen och han uppmanar deltagarna att ta med sig matsäck. Samling sker vid Bruksgårdens parkering.

Vandringen går bland annat till Eriks huggarkoja, som den kallas.

– Jag kan också, även om det inte är säsong nu, visa deltagarna var Gäddtjärn är dit de i sommar kan gå för att se röda näckrosor blomma, säger Åke Jansson.

Den 6 maj gör man traditionsenlig utflykt till en av Sveriges finaste fågellokaler, nämligen Kvismaren. Dit åker föreningen varje år.

Även då samlas deltagarna vid Bruksgårdens parkering, för samåkning i bil, och anmälan görs dagen före till Sören Hedberg som ansvarar för turen.

Matsäcken intar man på Öby kulle, där utsikten från toppen är kilometervid.

Nytt mål

Vårprogrammets final är den 10 juni då man besöker Södra Åsmossen i naturreservatet Vargavidderna. Blommande myrlilja och mycket annat av myrens flora och fauna hoppas man få se och samling denna gång sker vid kyrkans parkering. Matsäck är bra och där finns nog även möjligheter att grilla korv.

– Det är stora, fina vidder och en sjö som även den heter Gryten därnere. Det är första året vi åker dit tillsammans och området är fint och verkligen värt ett besök, säger Åke Jansson som ansvarar för turen.

För fåglarna råder en ständig kamp om födan och att överleva dagen från såväl svält som andra faror. Om detta berättar Åke ”Fôggel-Åke” Jansson efter Naturskyddsföreningens årsmöte på tisdag kväll. Mötet hålls i C-salen, Folkets hus, och allmänheten är välkomna att höra föredraget, som hålls direkt efter årsmötesförhandlingarna.

Vandring

Det inleder vårens program i föreningen. Men redan lördag den 1 april anordnar de en vandring i Gällbergets naturreservat i Fasaskogen. Det är Åke Jansson som ansvarar för vandringen och han uppmanar deltagarna att ta med sig matsäck. Samling sker vid Bruksgårdens parkering.

Vandringen går bland annat till Eriks huggarkoja, som den kallas.

– Jag kan också, även om det inte är säsong nu, visa deltagarna var Gäddtjärn är dit de i sommar kan gå för att se röda näckrosor blomma, säger Åke Jansson.

Den 6 maj gör man traditionsenlig utflykt till en av Sveriges finaste fågellokaler, nämligen Kvismaren. Dit åker föreningen varje år.

Även då samlas deltagarna vid Bruksgårdens parkering, för samåkning i bil, och anmälan görs dagen före till Sören Hedberg som ansvarar för turen.

Matsäcken intar man på Öby kulle, där utsikten från toppen är kilometervid.

Nytt mål

Vårprogrammets final är den 10 juni då man besöker Södra Åsmossen i naturreservatet Vargavidderna. Blommande myrlilja och mycket annat av myrens flora och fauna hoppas man få se och samling denna gång sker vid kyrkans parkering. Matsäck är bra och där finns nog även möjligheter att grilla korv.

– Det är stora, fina vidder och en sjö som även den heter Gryten därnere. Det är första året vi åker dit tillsammans och området är fint och verkligen värt ett besök, säger Åke Jansson som ansvarar för turen.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.