2017-03-18 21:29

2017-03-19 13:59

Succé igen för Världen låter

KARLSKOGA: Härlig musik blandat med dans och hantverk

Tredje årets upplaga av Världen låter blev något av rekord, redan ett par timmar efter öppnandet hade tusen programblad delats ut och festivalen pågick ända till sena kvällen då den avrundades med stor konsert.

Möckelnföreningarnas Emil Lundqvist hälsade kommunens utvecklingschef, Kalle Selander, välkommen upp på scenen i folkhögskolans aula då det var dags för invigningstal.

Selander fastnade vid de fyra orden som utgör underrubriken till Världen låter, nämligen ”en känsla av sammanhang” och kopplade det till sonen Charlies diskussion med hemmets katt Pelle:

– Pelle lyssnar du inte på mig? Du kan inte sova nu, det är viktigt att vi däggdjur håller ihop. Det blir inte bra annars, sa Charlie.

Med de filosofiska orden konstaterade också Selander att världsförändringar börjar med små lokala initiativ.

Nu är inte festivalen särskilt liten, det var svårt för de som kom lite senare att finna en parkeringsplats och förutom en full parkeringsplan så stod bilar längs hela kanten av vägen från skolan upp längs rektor Lindholms väg.

Men så bjuder det också på ett brett utbud, från syriansk sång och tekultur med kinesiska föreningen till Västafrikansk influerad pop, finskt hantverk och svensk folkmusik.

Tredje året

– Det här är tredje året som festivalen hålls och vi är jättenöjda, det verkar bli rekord i besökarantal. Men det är också ett otroligt brett utbud och dessutom kan besökarna delta aktivt i mycket av det som erbjuds, säger folkhögskolans rektor Elaine Lindblom.

Hon berättar att det var Kulturskolan som drog i gång arbetet med festivalen för att jobba med integration och att det blev ett stort samarbete med otroligt många medverkande som alla hjälps åt under dagen.

– Det var sagt att det skulle köras i tre år, så får vi se hur det blir sen. Allt är ju gratis här, men det kostar att anordna, band annat ska artister ha betalt, säger Lindblom och berättar att projektledaren Peter Carell sökt fondmedel för att få det att gå ihop.

Prova på

I nedre plan finner vi Susanna Karlsson, Kulturskolans bild och form, som gör ansiktsmålning på de barn som vill.

– Det var kaos förra året, det kom hur många barn som helst, Nu får vi se hur det blir i år, säger Karlsson.

I de olika salarna kan man även prova på att dansa, spela teater, ta en första lektion i arabiska, lära sig språk genom sång och mycket annat.

Överallt spelas musik och pågår utställningar som visar hantverk, kultur, smakprover och annat från hela världen.

– Vi kom precis, vi upptäckte att det här pågick och ville kolla vad som finns här, säger Tomas Marklund och Jenny Andersson som är ett par av minst tusen personer som besöker folkhögskolan denna dag.

Möckelnföreningarnas Emil Lundqvist hälsade kommunens utvecklingschef, Kalle Selander, välkommen upp på scenen i folkhögskolans aula då det var dags för invigningstal.

Selander fastnade vid de fyra orden som utgör underrubriken till Världen låter, nämligen ”en känsla av sammanhang” och kopplade det till sonen Charlies diskussion med hemmets katt Pelle:

– Pelle lyssnar du inte på mig? Du kan inte sova nu, det är viktigt att vi däggdjur håller ihop. Det blir inte bra annars, sa Charlie.

Med de filosofiska orden konstaterade också Selander att världsförändringar börjar med små lokala initiativ.

Nu är inte festivalen särskilt liten, det var svårt för de som kom lite senare att finna en parkeringsplats och förutom en full parkeringsplan så stod bilar längs hela kanten av vägen från skolan upp längs rektor Lindholms väg.

Men så bjuder det också på ett brett utbud, från syriansk sång och tekultur med kinesiska föreningen till Västafrikansk influerad pop, finskt hantverk och svensk folkmusik.

Tredje året

– Det här är tredje året som festivalen hålls och vi är jättenöjda, det verkar bli rekord i besökarantal. Men det är också ett otroligt brett utbud och dessutom kan besökarna delta aktivt i mycket av det som erbjuds, säger folkhögskolans rektor Elaine Lindblom.

Hon berättar att det var Kulturskolan som drog i gång arbetet med festivalen för att jobba med integration och att det blev ett stort samarbete med otroligt många medverkande som alla hjälps åt under dagen.

– Det var sagt att det skulle köras i tre år, så får vi se hur det blir sen. Allt är ju gratis här, men det kostar att anordna, band annat ska artister ha betalt, säger Lindblom och berättar att projektledaren Peter Carell sökt fondmedel för att få det att gå ihop.

Prova på

I nedre plan finner vi Susanna Karlsson, Kulturskolans bild och form, som gör ansiktsmålning på de barn som vill.

– Det var kaos förra året, det kom hur många barn som helst, Nu får vi se hur det blir i år, säger Karlsson.

I de olika salarna kan man även prova på att dansa, spela teater, ta en första lektion i arabiska, lära sig språk genom sång och mycket annat.

Överallt spelas musik och pågår utställningar som visar hantverk, kultur, smakprover och annat från hela världen.

– Vi kom precis, vi upptäckte att det här pågick och ville kolla vad som finns här, säger Tomas Marklund och Jenny Andersson som är ett par av minst tusen personer som besöker folkhögskolan denna dag.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.