Kreativitet viktigt

DEGERFORS: Indika Moberg ställer ut i Smältarbyggningen

Ett par böcker står öppna på vid gavel. Sidorna har klippts och formats så att ord som Love och Mormor framträder. Det kallas book folding och är ett av flera uttryckssätt för Indika Moberg som ställer ut i Smältarbyggningen.

Indika Moberg bjuder lördag 11 februari in till vernissage och sen är utställningen öppen måndag till onsdag förmiddag fram till 15 mars.

– Jag är en hobbykonstnär som gärna pysslar med lite av varje, säger Indika Moberg.

– Just nu är jag arbetslös men på fritiden målar jag, viker böcker eller scrapbookar. Någonting kreativt. Får jag inte hålla på med något kreativt mår jag inte bra eftersom det kreativa är en såpass stor del av mig, förtydligar hon.

Indika Moberg fyller 38 i år. Hon växte upp i Kil, där pappa var slaktmästare, och Kristinehamn, ungefär halva tiden på vardera stället. Men numera bor hon i Visnums Kil som ligger två mil söder om Kristinehamn.

– Jag fick behålla förnamnet Indika när jag adopterades från Sri Lanka, säger hon förklarande.

Indika Moberg gick treårig estetisk linje i Karlstad och fortsatte till Virginska skolan i Örebro där hon påbörjade en utbildning till keramiker.

– Det var en ettårig eftergymnasial utbildning som jag tyvärr fick avbryta. När leran blev torr började den damma och jag tål inte dofter eller damm. Då får jag en allergisk reaktion även om det heter att jag är överkänslig, säger hon.

Men för några år sedan upptäckte hon book folding, en teknik att klippa och vika böcker som kommer från Amerika.

– Jag hoppade inte på det direkt utan väntade ett tag. Sen provade jag och fastnade och har nu hållit på drygt ett år, säger hon och berättar att den som ägnar sig åt book folding får en tabell och sen behövs en linjal.

– Man viker efter markeringar, tillägger hon och påpekar att det krävs noggrannhet och tålamod för att lyckas.

– Jag har också valt att färga in sidorna så att orden framträder bättre. Och sen dekorerar jag böckerna.

Indika Moberg visar också foton och olika former av scrapbooking, bland annat trästycken som prytts med dikter av Siv Andersson, samt vinylplattor som formats till skålar att ha frukt eller godis i.

Det var goda vännen Anette Evaldsson som tipsade om Smältarbyggningen.

– Vi går samma mediumkurs i Kristinehamn och är nu inne på fjärde kursen. Det var där vi lärde känna varandra, säger Indika Moberg och Anette Evaldsson, som anslutit, instämmer.

– Vi är båda intresserade av detta med medium och spiritism, vad som händer sen, tillägger båda.

2017-02-10 15:26

2017-02-10 15:26