2017-01-04 12:03

2017-08-09 13:17

Dömd för sexuellt utnyttjande av barn

KARLSKOGA

En man i 20-årsåldern har dömts till skyddstillsyn för att ha haft sex med en då 12-årig flicka.

Flickan och den unge mannen lärde känna varandra genom gemensamma vänner. De hade umgåtts några gånger innan den gången i maj förra året då de hade sex.

Mannen har vidgått att samlaget ägt rum men hävdar att han inte vetat om att flickan var så pass ung utan trott att hon var i 15-årsåldern.

Flickan själv har berättat att han troligtvis inte visste hur gammal hon var vid tidpunkten för samlaget.

Mannen har dock i samtal med en person uppgett att han vetat om flickans ålder. Dessutom har han under polisförhör lämnat uppgifter som tyder på att han i någon mån känt till hur gammal hon var. Bland annat har han sagt att han frågat henne men inte fått svar om hur gammal hon var samt att han tyckte att hon såg yngre ut.

Borde ha anat

Örebro tingstätt anser att mannen borde ha funderat över flickans ålder eftersom han visste att hon gick på högstadiet, där många elever är under 15 år. Det tillsammans med hans övriga utsagor anses vara tillräckligt för att fälla mannen för sexuellt utnyttjande av barn.

När det gäller påföljd talade flickans låga ålder för ett högt straffvärde. Rätten tog dock hänsyn till att mannen inte insett hur gammal flickan var, även om han haft skäl att anta att hon var under 15 år, samt hans låga mognadsgrad och omdömesförmåga och konstaterade att straffvärdet motsvarar sex månaders fängelse.

Utifrån Kriminalvårdens rekommendation och mannens egen vilja att genomgå behandling fastställdes emellertid påföljden till skyddstillsyn. Denna ska förenas med ett behandlingsprogram för sexualbrottsdömda samt en övervakningstid på ett och ett halvt år. Mannen ska även betala ett skadestånd på 15 000 kronor till flickan.

Flickan och den unge mannen lärde känna varandra genom gemensamma vänner. De hade umgåtts några gånger innan den gången i maj förra året då de hade sex.

Mannen har vidgått att samlaget ägt rum men hävdar att han inte vetat om att flickan var så pass ung utan trott att hon var i 15-årsåldern.

Flickan själv har berättat att han troligtvis inte visste hur gammal hon var vid tidpunkten för samlaget.

Mannen har dock i samtal med en person uppgett att han vetat om flickans ålder. Dessutom har han under polisförhör lämnat uppgifter som tyder på att han i någon mån känt till hur gammal hon var. Bland annat har han sagt att han frågat henne men inte fått svar om hur gammal hon var samt att han tyckte att hon såg yngre ut.

Borde ha anat

Örebro tingstätt anser att mannen borde ha funderat över flickans ålder eftersom han visste att hon gick på högstadiet, där många elever är under 15 år. Det tillsammans med hans övriga utsagor anses vara tillräckligt för att fälla mannen för sexuellt utnyttjande av barn.

När det gäller påföljd talade flickans låga ålder för ett högt straffvärde. Rätten tog dock hänsyn till att mannen inte insett hur gammal flickan var, även om han haft skäl att anta att hon var under 15 år, samt hans låga mognadsgrad och omdömesförmåga och konstaterade att straffvärdet motsvarar sex månaders fängelse.

Utifrån Kriminalvårdens rekommendation och mannens egen vilja att genomgå behandling fastställdes emellertid påföljden till skyddstillsyn. Denna ska förenas med ett behandlingsprogram för sexualbrottsdömda samt en övervakningstid på ett och ett halvt år. Mannen ska även betala ett skadestånd på 15 000 kronor till flickan.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.