2016-11-22 15:23

2016-11-22 15:23

Har cyklat 400 mil – 2 600 mil kvar

NYHETER: På rull för välgörande ändamål

I snart två månader har Calle Wollgård, Eva Eriksson och Lovisa Håkansson varit ute på sin jorden runt-resa på cykel.

Resan har ett allvarligare syfte än att bara cykla och se sig om i världen. Resan går ut på att samla in pengar till ett barnhem i byn Muang Mai i Phuket.

Första oktober startade trion cykelresan vid barnhemmet.

Sedan dess har de cyklat i sydostlig riktning genom Thailand, Malaysia, Singapore och Indonesien. Från Indonesien tog de sig med flyg till Darwin i norra Australien. Nu håller de som bäst på att cykla österut mot Sydney. När tidningen når Calle Wollgård på telefon befinner sig trion i en småstad och vilar upp sig.

– Det har gått bra. Det rullar på, kan man säga, säger han.

Öde landskap

Trion har cyklat 170 mil i Australien och en stor del av dem har varit genom ett näst intill totalt öde landskap.

– Det är en total kontrast mot Indonesien där det var folk överallt.

Att cykla så långa sträckor i ödemarken ställer en del krav.

– Det gäller att planera ordentligt med till exempel vatten.

Det går åt mycket vatten, eftersom temperaturen ligger på mellan 30 och 40 plusgrader.

– Vi ligger nog lite back, både när det gäller vätska och med salter och mineraler. Man svettas ju ut en hel del och det är svårt att ta igen trots att vi inte direkt snålar på saltet när vi lagar mat, säger Calle Wollgård.

Att cykla så långa sträckor i ödemark är inget som han rekommenderar för den som är ute och nöjescyklar.

– Men jag är jätteglad att vi har gjort det och klarat av det.

Framöver kommer det att vara tätare mellan städerna, så förhoppningsvis ska man slippa långa etapper utan chans att fylla på depåerna.

Än så länge har trion klarat resan utan några större missöden.

– Vi har haft två punkteringar hittills. Dessutom gick en fälg sönder, men det gick att lösa. Vi har inte råkat ut för några allvarligare sjukdomar, inga skador och ingen som vill oss illa. Vi stöter bara på go'a människor som vill oss väl, säger Calle Wollgård.

2 600 mil kvar

Han, Eva Eriksson och Lovisa Håkansson har totalt cyklat 400 mil sedan starten. Men det är långt kvar till målet, närmare bestämt ungefär 2 600 mil.

När de tre cyklisterna har kommit fram till Sydney tar de flyget till Nya Zeeland och när de har cyklat färdigt där blir det flyg igen, den här gången till västkusten i USA. Där ska de cykla till östkusten och därefter flyga till Sydeuropa och cykla tillbaka till Thailand igen via Centralasien och Kina. Målet är detsamma som starten, det vill säga barnhemmet i Thailand.

Rejäl slant

När de kommer fram till barnhemmet om knappt ett år kommer de att ha tillbringat drygt 3 000 mil på cykelsadeln.

Förhoppningen är då att man även ska ha samlat in en rejäl slant till barnhemmet. För två år sedan var Calle Wollgård ute på en liknande resa genom Europa och Asien. Den drog in totalt 370 000 kronor till barnhemmet. Cyklisterna får in pengar genom sponsorer, både företag och privatpersoner. Man kan till exempel åta sig att betala en valfri summa för varje mil som de tre cyklar.

– Summan bestämmer man själv. Det kan vara ett öre, en krona eller vad man vill, säger Calle Wollgård.

Resan går under namnet The Happy World Tour. Den som vill veta mer om resan kan besöka deras hemsida thehappyworldtour.com.

Resan har ett allvarligare syfte än att bara cykla och se sig om i världen. Resan går ut på att samla in pengar till ett barnhem i byn Muang Mai i Phuket.

Första oktober startade trion cykelresan vid barnhemmet.

Sedan dess har de cyklat i sydostlig riktning genom Thailand, Malaysia, Singapore och Indonesien. Från Indonesien tog de sig med flyg till Darwin i norra Australien. Nu håller de som bäst på att cykla österut mot Sydney. När tidningen når Calle Wollgård på telefon befinner sig trion i en småstad och vilar upp sig.

– Det har gått bra. Det rullar på, kan man säga, säger han.

Öde landskap

Trion har cyklat 170 mil i Australien och en stor del av dem har varit genom ett näst intill totalt öde landskap.

– Det är en total kontrast mot Indonesien där det var folk överallt.

Att cykla så långa sträckor i ödemarken ställer en del krav.

– Det gäller att planera ordentligt med till exempel vatten.

Det går åt mycket vatten, eftersom temperaturen ligger på mellan 30 och 40 plusgrader.

– Vi ligger nog lite back, både när det gäller vätska och med salter och mineraler. Man svettas ju ut en hel del och det är svårt att ta igen trots att vi inte direkt snålar på saltet när vi lagar mat, säger Calle Wollgård.

Att cykla så långa sträckor i ödemark är inget som han rekommenderar för den som är ute och nöjescyklar.

– Men jag är jätteglad att vi har gjort det och klarat av det.

Framöver kommer det att vara tätare mellan städerna, så förhoppningsvis ska man slippa långa etapper utan chans att fylla på depåerna.

Än så länge har trion klarat resan utan några större missöden.

– Vi har haft två punkteringar hittills. Dessutom gick en fälg sönder, men det gick att lösa. Vi har inte råkat ut för några allvarligare sjukdomar, inga skador och ingen som vill oss illa. Vi stöter bara på go'a människor som vill oss väl, säger Calle Wollgård.

2 600 mil kvar

Han, Eva Eriksson och Lovisa Håkansson har totalt cyklat 400 mil sedan starten. Men det är långt kvar till målet, närmare bestämt ungefär 2 600 mil.

När de tre cyklisterna har kommit fram till Sydney tar de flyget till Nya Zeeland och när de har cyklat färdigt där blir det flyg igen, den här gången till västkusten i USA. Där ska de cykla till östkusten och därefter flyga till Sydeuropa och cykla tillbaka till Thailand igen via Centralasien och Kina. Målet är detsamma som starten, det vill säga barnhemmet i Thailand.

Rejäl slant

När de kommer fram till barnhemmet om knappt ett år kommer de att ha tillbringat drygt 3 000 mil på cykelsadeln.

Förhoppningen är då att man även ska ha samlat in en rejäl slant till barnhemmet. För två år sedan var Calle Wollgård ute på en liknande resa genom Europa och Asien. Den drog in totalt 370 000 kronor till barnhemmet. Cyklisterna får in pengar genom sponsorer, både företag och privatpersoner. Man kan till exempel åta sig att betala en valfri summa för varje mil som de tre cyklar.

– Summan bestämmer man själv. Det kan vara ett öre, en krona eller vad man vill, säger Calle Wollgård.

Resan går under namnet The Happy World Tour. Den som vill veta mer om resan kan besöka deras hemsida thehappyworldtour.com.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.