2016-11-01 06:00

2016-11-01 06:00

Hundarna blir fetare– oroande hälsohot

KARLSKOGA: Fel mat och för lite motion

Övervikt hos hundar har blivit ett enormt hälsohot som kan ge upphov till både kroniska sjukdomar och förkortat liv.

En kombination av för mycket mat och för lite motion är, i de flesta fall, orsaken till att hunden blir överviktig, precis som för människan.

– Om hunden är överviktig, tar jag upp det med ägaren. Det har en medicinsk betydelse och har en negativ påverkan för hunden, säger Martina Cambrand, veterinär vid Evidensia Djurkliniken i Karlskoga.

Mat i förhållande till motion

Martina berättar att ett mindre antal hundar lider av rubbningar i ämnesomsättningen vilket kan leda till övervikt, men i de allra flesta fall är det bara fel balans mellan för mycket mat och för lite motion.

– Det kan vara svårt att komma tillrätta med. Att banta sin hund kan ses som en utmaning. Man är välkomna in till oss på kliniken så hjälper vi till att se över hundens matintag och ger förslag på belöningar. Det är viktigt att hitta ”godisbovarna” i hundens vardag.

Det finns specialfoder som är sammansatt så att hunden får i sig alla viktiga näringsämnen och tillräckligt mycket mat för att bli mätt.

”Godisbovar”

– Sen är det viktigt att komma ihåg att om man ger sin hund en köttbulle extra så kan det jämföras med att vi tar en extra hamburgare. Då är det kanske lättare att förstå varför den lilla ost- eller korvbiten är så stora bovar för den bantande hunden. Smörgåsar, bullar, kakor och andra sötsaker bör undvikas helt

Förutom att det är jobbigt för hunden att släpa på en tung kropp, kan övervikt även leda till ledproblem, hjärtproblem, hudbekymmer på grund av infektioner i hudveck, andningsbesvär, hjärtproblem, cirkulationsrubbningar och sämre immunförsvar. Det ökar även risken för diabetes, inflammation i bukspottskörtel och leversjukdomar.

Försämrad livskvalité

En mullig hund får svårare att röra sig, den undviker att springa och förr eller senare får den en försämrad livskvalitet och i värsta fall förkortad livslängd.

– Om man tittar man tillbaka 10-20 år tycker jag att man kan se fler hundar med övervikt i dag. Enstaka riktigt feta individer har alltid funnits, men kanske är det även fler individer i dag med ”lite extrakilon”. Samtidigt ökar medvetenheten också hos djurägare.

En kombination av för mycket mat och för lite motion är, i de flesta fall, orsaken till att hunden blir överviktig, precis som för människan.

– Om hunden är överviktig, tar jag upp det med ägaren. Det har en medicinsk betydelse och har en negativ påverkan för hunden, säger Martina Cambrand, veterinär vid Evidensia Djurkliniken i Karlskoga.

Mat i förhållande till motion

Martina berättar att ett mindre antal hundar lider av rubbningar i ämnesomsättningen vilket kan leda till övervikt, men i de allra flesta fall är det bara fel balans mellan för mycket mat och för lite motion.

– Det kan vara svårt att komma tillrätta med. Att banta sin hund kan ses som en utmaning. Man är välkomna in till oss på kliniken så hjälper vi till att se över hundens matintag och ger förslag på belöningar. Det är viktigt att hitta ”godisbovarna” i hundens vardag.

Det finns specialfoder som är sammansatt så att hunden får i sig alla viktiga näringsämnen och tillräckligt mycket mat för att bli mätt.

”Godisbovar”

– Sen är det viktigt att komma ihåg att om man ger sin hund en köttbulle extra så kan det jämföras med att vi tar en extra hamburgare. Då är det kanske lättare att förstå varför den lilla ost- eller korvbiten är så stora bovar för den bantande hunden. Smörgåsar, bullar, kakor och andra sötsaker bör undvikas helt

Förutom att det är jobbigt för hunden att släpa på en tung kropp, kan övervikt även leda till ledproblem, hjärtproblem, hudbekymmer på grund av infektioner i hudveck, andningsbesvär, hjärtproblem, cirkulationsrubbningar och sämre immunförsvar. Det ökar även risken för diabetes, inflammation i bukspottskörtel och leversjukdomar.

Försämrad livskvalité

En mullig hund får svårare att röra sig, den undviker att springa och förr eller senare får den en försämrad livskvalitet och i värsta fall förkortad livslängd.

– Om man tittar man tillbaka 10-20 år tycker jag att man kan se fler hundar med övervikt i dag. Enstaka riktigt feta individer har alltid funnits, men kanske är det även fler individer i dag med ”lite extrakilon”. Samtidigt ökar medvetenheten också hos djurägare.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.