2016-10-13 06:00

2016-10-13 06:00

Valde Degerforsstål

DEGERFORS: Specialstål levererat till viktig dammkonstruktion

Stål från Degerfors visar sig här och där. Nu senast vid Lossendammen i Härjedalen.

Ena dagen brodelar till Stockholm och Menorca, nästa dag tankar till koppargruvor i Afrika och detaljer till La Sagrada Família i Barcelona. Nu handlar det om utskovsluckor på den nya dammkonstruktionen på Lossendammen i Härjedalen där vattenflödet kommer att öka i framtiden, enligt ett pressmeddelande, och ett av målen är att se till att det hanteras på ett säkert sätt. I år står större delen av den nya dammkonstruktionen på plats efter ett treårigt projekt.

Lossendammen i sig byggdes för 50 år sedan och är del av Sveriges viktigaste infrastruktur. De hårda klimatförhållandena och den konstanta kontakten med vattenflödet kräver stabila lösningar. Dammens kapacitet är på 500 miljoner kubikmeter och den förser 17 av Ljusnans vattenverk med vatten.

Outokumpus högpresterande rostfria duplexstål valdes då det har hög hållfasthet och beständighet mot spänningskorrosion och korrosionsutmattning och även är mycket svetsbar, vilket ger den välvda form som krävs.

– Outokumpu levererade inte bara det rostfria duplexstålet utan tog även hand om all tillskärning och bockning av de rostfria stålplåtarna innan de levererades till byggföretaget, säger Thomas Funke, försäljningschef på Outokumpu PSC i Degerfors i pressmeddelandet.

Ena dagen brodelar till Stockholm och Menorca, nästa dag tankar till koppargruvor i Afrika och detaljer till La Sagrada Família i Barcelona. Nu handlar det om utskovsluckor på den nya dammkonstruktionen på Lossendammen i Härjedalen där vattenflödet kommer att öka i framtiden, enligt ett pressmeddelande, och ett av målen är att se till att det hanteras på ett säkert sätt. I år står större delen av den nya dammkonstruktionen på plats efter ett treårigt projekt.

Lossendammen i sig byggdes för 50 år sedan och är del av Sveriges viktigaste infrastruktur. De hårda klimatförhållandena och den konstanta kontakten med vattenflödet kräver stabila lösningar. Dammens kapacitet är på 500 miljoner kubikmeter och den förser 17 av Ljusnans vattenverk med vatten.

Outokumpus högpresterande rostfria duplexstål valdes då det har hög hållfasthet och beständighet mot spänningskorrosion och korrosionsutmattning och även är mycket svetsbar, vilket ger den välvda form som krävs.

– Outokumpu levererade inte bara det rostfria duplexstålet utan tog även hand om all tillskärning och bockning av de rostfria stålplåtarna innan de levererades till byggföretaget, säger Thomas Funke, försäljningschef på Outokumpu PSC i Degerfors i pressmeddelandet.