2016-10-11 06:00

2016-10-11 11:01

Skranta skildras i tv

SKOLA: Karlskogaskola i dokumentär om varför pojkar presterar sämre än flickor

Betygen rasade i botten bland pojkarna och skillnaderna mellan pojkar och flickor ökade lavinartat. Nu har situationen vid Skrantaskolan i Karlskoga blivit en UR-serie, där lärarna hoppas få politikerna att agera.

– Det är ju coolt att vara dålig i skolan liksom, så om man som kille får underkänt i alla ämnen är det inget problem med det. Tjejerna har nog en större förväntningar på sig, att prestera bättre, tror tidigare niondeklassaren Jon.

Just klyftorna mellan pojkar och flickors betyg, där Skrantaskolan skildras ligger till grund för dokumentären ”skolpojkarna”.

– Vi har fått granska vårt eget arbete genom serien och fått många erfarenheter, säger Sofia Karlsson lärare i årskurs 7 vid Skrantaskolan.

Genom att UR ringde runt till olika skolor med ett sämre betygssnitt i bruksorter fastnade de för Karlskogaskolan.

– De kom och provfilmade under vårterminen 2015, jag tror de fastnade för oss för att vi är en varm och öppen skola, fortsätter Sofia.

I början var det ovant att ha klassrummet belamrat av filmkameror, men hon tycker ändå att programmet ger en sanningsenlig bild av situationen.

Förutom henne deltog även den tidigare eleven 19-årige Tom Larsson i klassrummet – och i serien.

– Grabbarna i nian hade samma problem som jag hade när jag gick här. De var på lektionerna, men de var inte motiverade. Med andra ord hände det inte mycket alls i klassrummet, de sov hellre på lektionerna. Jag kom hit och föreläste och de lyssnar mer på en yngre person så jag vet att många av dem tog åt sig av det de hörde, säger han.

En lång process

Trots att de förbättrade elevernas prestationer under året menar Sofia att det inte går att vända hela skutan på ett år.

– Vi försöker bli tydligare och rakare mot eleverna. Vi lägger så mycket fokus vi kan på de som behöver det. Vi försöker börja med de nya sjuorna, som just kommit hit. Genom serien hoppas vi också att politikerna förstår vårt läge och att vi måste ha mer pengar till våra verksamheter, fortsätter hon.

Niorna som medverkar i programmet har gått ur högstadiet, många till gymnasiet medan andra fick läsa upp betygen. Läraren Sofia märker i vilket fall av en trend, att pojkar tycker det har blivit roligare att plugga.

Serien som sänds i SVT och i UR Play har premiär den 26 oktober.

– Det är ju coolt att vara dålig i skolan liksom, så om man som kille får underkänt i alla ämnen är det inget problem med det. Tjejerna har nog en större förväntningar på sig, att prestera bättre, tror tidigare niondeklassaren Jon.

Just klyftorna mellan pojkar och flickors betyg, där Skrantaskolan skildras ligger till grund för dokumentären ”skolpojkarna”.

– Vi har fått granska vårt eget arbete genom serien och fått många erfarenheter, säger Sofia Karlsson lärare i årskurs 7 vid Skrantaskolan.

Genom att UR ringde runt till olika skolor med ett sämre betygssnitt i bruksorter fastnade de för Karlskogaskolan.

– De kom och provfilmade under vårterminen 2015, jag tror de fastnade för oss för att vi är en varm och öppen skola, fortsätter Sofia.

I början var det ovant att ha klassrummet belamrat av filmkameror, men hon tycker ändå att programmet ger en sanningsenlig bild av situationen.

Förutom henne deltog även den tidigare eleven 19-årige Tom Larsson i klassrummet – och i serien.

– Grabbarna i nian hade samma problem som jag hade när jag gick här. De var på lektionerna, men de var inte motiverade. Med andra ord hände det inte mycket alls i klassrummet, de sov hellre på lektionerna. Jag kom hit och föreläste och de lyssnar mer på en yngre person så jag vet att många av dem tog åt sig av det de hörde, säger han.

En lång process

Trots att de förbättrade elevernas prestationer under året menar Sofia att det inte går att vända hela skutan på ett år.

– Vi försöker bli tydligare och rakare mot eleverna. Vi lägger så mycket fokus vi kan på de som behöver det. Vi försöker börja med de nya sjuorna, som just kommit hit. Genom serien hoppas vi också att politikerna förstår vårt läge och att vi måste ha mer pengar till våra verksamheter, fortsätter hon.

Niorna som medverkar i programmet har gått ur högstadiet, många till gymnasiet medan andra fick läsa upp betygen. Läraren Sofia märker i vilket fall av en trend, att pojkar tycker det har blivit roligare att plugga.

Serien som sänds i SVT och i UR Play har premiär den 26 oktober.

  • Christoffer Tuulik