2016-10-06 16:42

2016-10-06 16:42

Matfokus på anhörigdag

DEGERFORS: Anhörigföreningen, Mötesplatsen och kommunen i samarbete

Vad betyder måltiden? Är den livsnödvändig eller kan den vara ett glädjeämne också?

Det var ett par av frågorna som sökte svar på Anhörigdagen i Degerfors församlingshem, dit runt 30 personer kommit sig för att delta. Dagen inleddes med mingel, utställning av olika aktörer och provsmakning av mat och energitillskott.

Därefter hälsade Mötesplatsens samordnare Anna Lööf alla välkomna varefter socialnämndens ordförande Anita Bohlin-Neuman höll en kort inledning om anhörigvårdarnas stora insats, som en stöttning och besparing för samhället. 60 procent av alla som behöver vård vårdas av anhöriga. Hon nämnde också att anhörigdagen instiftades av de Anhörigas riksförbund 2005.

Socialchef Ingmar Ångman hoppade in och pratade i stället för anhörigsamordnaren, som inte kunde delta, varefter Degerfors anhörigförenings Anne-Marie Kullberg Johansson berättade att föreningen, den enda av sitt slag i länet, nästa år firar tioårsjubileum. Hon talade vidare om vikten av att öppna dörrar för varandra.

Lis Silvergrund-Elfsberg, kostchef i Karlskoga-Degerfors kommuner sedan tre år, inledde sitt föredrag med funderingen vad mat betyder för oss.

– Är det en nödvändighet, tvång eller kan det vara njutning? Jag tycker det, måltiden är något man ska se fram emot, sa hon och betonade hur viktigt det är att inte äta ur matlådan direkt, utan lägga upp maten fint på tallrik. Gärna tända ett ljus och har man ingen att prata med under måltiden kan man sätta på radion.

Hur ofta och vad vi äter tog hon också upp:

– Enligt råd från livsmedelsverket ska vi äta sex måltider per dag, men ärligt hur många gör det? Jag gör det inte kan jag säga. Men det är viktigt att fördela maten på flera mål i stället för att äta sig proppmätt på ett stort.

Om näringstäthet, specialkost exempelvis för diabetiker, glutenintoleranta och allergiker eller om gelead mat för de med tugg- och sväljsvårigheter, kosttillskott för de som inte orkar äta ordentligt och om kraven man i kommunerna ställer på maten pratade hon också.

– 30 procent av råvarorna vi köper in är ekologiska nu, det var åtta procent då jag började, berättade Silvergrund-Elfsberg och ett annat krav vi har i de två kommunerna är att den ska vara närproducerad så långt det går.

Efter hennes föreläsning var det så dags för Opalkören att under Malena Karlssons ledning framföra en rad sånger innan det bjöds på fika.

Det var ett par av frågorna som sökte svar på Anhörigdagen i Degerfors församlingshem, dit runt 30 personer kommit sig för att delta. Dagen inleddes med mingel, utställning av olika aktörer och provsmakning av mat och energitillskott.

Därefter hälsade Mötesplatsens samordnare Anna Lööf alla välkomna varefter socialnämndens ordförande Anita Bohlin-Neuman höll en kort inledning om anhörigvårdarnas stora insats, som en stöttning och besparing för samhället. 60 procent av alla som behöver vård vårdas av anhöriga. Hon nämnde också att anhörigdagen instiftades av de Anhörigas riksförbund 2005.

Socialchef Ingmar Ångman hoppade in och pratade i stället för anhörigsamordnaren, som inte kunde delta, varefter Degerfors anhörigförenings Anne-Marie Kullberg Johansson berättade att föreningen, den enda av sitt slag i länet, nästa år firar tioårsjubileum. Hon talade vidare om vikten av att öppna dörrar för varandra.

Lis Silvergrund-Elfsberg, kostchef i Karlskoga-Degerfors kommuner sedan tre år, inledde sitt föredrag med funderingen vad mat betyder för oss.

– Är det en nödvändighet, tvång eller kan det vara njutning? Jag tycker det, måltiden är något man ska se fram emot, sa hon och betonade hur viktigt det är att inte äta ur matlådan direkt, utan lägga upp maten fint på tallrik. Gärna tända ett ljus och har man ingen att prata med under måltiden kan man sätta på radion.

Hur ofta och vad vi äter tog hon också upp:

– Enligt råd från livsmedelsverket ska vi äta sex måltider per dag, men ärligt hur många gör det? Jag gör det inte kan jag säga. Men det är viktigt att fördela maten på flera mål i stället för att äta sig proppmätt på ett stort.

Om näringstäthet, specialkost exempelvis för diabetiker, glutenintoleranta och allergiker eller om gelead mat för de med tugg- och sväljsvårigheter, kosttillskott för de som inte orkar äta ordentligt och om kraven man i kommunerna ställer på maten pratade hon också.

– 30 procent av råvarorna vi köper in är ekologiska nu, det var åtta procent då jag började, berättade Silvergrund-Elfsberg och ett annat krav vi har i de två kommunerna är att den ska vara närproducerad så långt det går.

Efter hennes föreläsning var det så dags för Opalkören att under Malena Karlssons ledning framföra en rad sånger innan det bjöds på fika.