2016-10-03 11:25

2016-10-03 11:25

Karlskoga blev bättre skolkommun

SKOLAN: Men Degerfors får fortfarande bättre placering i Lärarförbundets undersökning

Karlskoga klättrar i Lärarförbundets rankning av Sveriges skolkommuner men Degerfors är fortfarande en bättre skolkommun enligt den årliga undersökningen. Degerfors rankas som fjärde bäst i länet.

Lärarförbundet har utsett Sveriges bästa skolkommun i 15 år och Vellinge kommun i Skåne toppar listan för tredje året i rad.

Lärarförbundet jämför 13 olika kriterier – bland annat lärarlöner, lärartäthet, resurser till undervisningen och elevresultat – och rangordnar landets 290 kommuner.

I samband med årets undersökning pekar Lärarförbundet också på en ny undersökning där åtta av tio föräldrar sägs vara beredda att byta kommun eller stadsdel för att barnen ska få en bättre skola.

– Det är uppenbart att skolan är en av de viktigaste faktorerna för var människor väljer att bosätta sig idag. Dessa siffror är en tydlig signal till landets alla kommunpolitiker, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand i ett pressmeddelande.

I årets undersökning får Karlskoga en bättre placering, 204 mot 234 förra året, medan Degerfors sjunker i rakningen till 149 från 129 år 2015.

Klarar gymnasiet

Karlskoga får bra resultat på kriterierna utbildade lärare (76), lärarlöner (119) och inte minst andelen som klarar gymnasiet inom tre år (32). Karlskoga anses också vara en bra avtalspartner med Lärarförbundet (26). I länet placerar sig Karlskoga strax under mitten.

Sämre resultat får Karlskoga på resurser till skolan (258), meritvärden (219) och andelen nior med godkänt i alla ämnen (205).

Degerfors står sig bra både i länet och mot Karlskoga trots en försämrad placering. Degerfors har hög andel barn i förskolan (13), bra lärartäthet (22) och många som klarar gymnasiet på tre år (48). Degerfors får också bra placering på resurser till skolan (55).

Låga löner

Degerfors visar sämre resultat på meritvärden (227), andelen nior med godkänt i alla ämnen (273) och andelen 20-åringar med högskolebehörighet (262). Degerfors har även bland de lägsta lärarlönerna i landet (282).

– Bra och engagerade lärare är det viktigaste för att höja elevernas kunskaper. Därför är fler lärare och bättre löne- och arbetsvillkor för lärarna helt nödvändigt för att utveckla skolan, kommenterar Jaara Åstrand.

Bästa skolkommunen i Örebro län är Nora (98) medan Ljusnarsberg (290) hamnar sist i rankningen både i länet och i hela landet.

Hela undersökningen finns att läsa på Lärarförbundets hemsida: lararforbundet.se/basta-skolkommun

Lärarförbundet har utsett Sveriges bästa skolkommun i 15 år och Vellinge kommun i Skåne toppar listan för tredje året i rad.

Lärarförbundet jämför 13 olika kriterier – bland annat lärarlöner, lärartäthet, resurser till undervisningen och elevresultat – och rangordnar landets 290 kommuner.

I samband med årets undersökning pekar Lärarförbundet också på en ny undersökning där åtta av tio föräldrar sägs vara beredda att byta kommun eller stadsdel för att barnen ska få en bättre skola.

– Det är uppenbart att skolan är en av de viktigaste faktorerna för var människor väljer att bosätta sig idag. Dessa siffror är en tydlig signal till landets alla kommunpolitiker, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand i ett pressmeddelande.

I årets undersökning får Karlskoga en bättre placering, 204 mot 234 förra året, medan Degerfors sjunker i rakningen till 149 från 129 år 2015.

Klarar gymnasiet

Karlskoga får bra resultat på kriterierna utbildade lärare (76), lärarlöner (119) och inte minst andelen som klarar gymnasiet inom tre år (32). Karlskoga anses också vara en bra avtalspartner med Lärarförbundet (26). I länet placerar sig Karlskoga strax under mitten.

Sämre resultat får Karlskoga på resurser till skolan (258), meritvärden (219) och andelen nior med godkänt i alla ämnen (205).

Degerfors står sig bra både i länet och mot Karlskoga trots en försämrad placering. Degerfors har hög andel barn i förskolan (13), bra lärartäthet (22) och många som klarar gymnasiet på tre år (48). Degerfors får också bra placering på resurser till skolan (55).

Låga löner

Degerfors visar sämre resultat på meritvärden (227), andelen nior med godkänt i alla ämnen (273) och andelen 20-åringar med högskolebehörighet (262). Degerfors har även bland de lägsta lärarlönerna i landet (282).

– Bra och engagerade lärare är det viktigaste för att höja elevernas kunskaper. Därför är fler lärare och bättre löne- och arbetsvillkor för lärarna helt nödvändigt för att utveckla skolan, kommenterar Jaara Åstrand.

Bästa skolkommunen i Örebro län är Nora (98) medan Ljusnarsberg (290) hamnar sist i rankningen både i länet och i hela landet.

Hela undersökningen finns att läsa på Lärarförbundets hemsida: lararforbundet.se/basta-skolkommun

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.