2016-10-03 12:41

2016-10-03 12:41

En fantastisk hyllning till Bowie

MUSIK

”Den här musiken måste vara perfekt att arrangera för orkester”. Orden är bröderna Rongedals och musiken de anspelar på är givetvis den ganska nyligen bortgångne David Bowies enorma musikskatt. På något sätt fick de kontakt med arrangören Staffan Sjösvärd och facit på det mötet var vad vi som var i Bregårdsskolans Aula på lördagskvällen fick uppleva. En kavalkad av oförglömlig Bowiemusik framförd av två genuina fans i bröderna Rongedal och en orkester som alltid levererar, speciellt när Ulf Wadenbrandt håller takten.

Inledningen var lite speciell. Salongen i mörker, man såg dirigenten och solisterna komma in och ta sina platser samtidigt som dov klockringning hördes som inför en begravning och någon, helt okänd, text om en ensam man på en kyrkogård fyllde lokalen. ”Please Mr Gravedigger” är förmodligen ett ganska okänt verk av David Bowie, men en kul inledning på en konsert.

Resten var dock ingen dödgrävarmusik. Orkestern inledde med Space Oddity. Ni vet den där som inleds med ”Ground Control to Major Tom” och som är en riktig Bowieklassiker som släpptes första gången i samband med NASA:s månlandning sommaren 1969. Därefter ”Starman” från Ziggy Stardusttiden i början av 70-talet. Sedan flödade ett pärlband ut av oförglömlig Bowiemusik tolkat av bröderna Rongedal på att sätt som gav en hel del ståpäls i salongen, det är jag väldigt övertygad om.

Kvällens höjdare

Kvällens höjdare var kanske tolkningen av ”Life on Mars”, åtminstone om man ska gå på publikens reaktioner. Det gav i alla fall kvällens längsta applåd.

Ett par låtar gjordes enbart tillsammans med kompbandet där också bröderna berättade om sin koppling till och beundran av David Bowies musik då de redan som åttaåringar drabbades.

Här kom också en lite överraskning i form av vaggvisan ”Kooks”. Musik som skrevs när han 1971 för första gången blev pappa. Det fortsatte med ”Rebel Rebel”, ”Young Americans”, ”Heroes” med flera Bowie-dängor för att avslutas med 80-talsplågan”Let´s Dance”.

Fantastisk musik

Man påminns under kvällen om vilken fantastisk musik som kommit från David Bowies penna under en karriär som blev över 50 år lång. Många otroligt fina texter framförda på ett rysligt begåvat sätt av Henrik och Magnus Rongedal. Det finns ingen som helst tvekan kring dessa två tvillingbröders äkta kärlek till Bowies låtskatt.

Jag är grymt imponerad av Karlskoga symfoniorkester och deras mod att testa olika saker. Samarbetet med Ulf Wadenbrandt är nog ett av de mest lyckade samarbeten orkestern upplevt under senare år. Resultatet stavas glädje. Något vi i publiken får ta del av och som givetvis smittar av sig vilket gör livet mycket lättare att leva en kväll som denna.

”Den här musiken måste vara perfekt att arrangera för orkester”. Orden är bröderna Rongedals och musiken de anspelar på är givetvis den ganska nyligen bortgångne David Bowies enorma musikskatt. På något sätt fick de kontakt med arrangören Staffan Sjösvärd och facit på det mötet var vad vi som var i Bregårdsskolans Aula på lördagskvällen fick uppleva. En kavalkad av oförglömlig Bowiemusik framförd av två genuina fans i bröderna Rongedal och en orkester som alltid levererar, speciellt när Ulf Wadenbrandt håller takten.

Inledningen var lite speciell. Salongen i mörker, man såg dirigenten och solisterna komma in och ta sina platser samtidigt som dov klockringning hördes som inför en begravning och någon, helt okänd, text om en ensam man på en kyrkogård fyllde lokalen. ”Please Mr Gravedigger” är förmodligen ett ganska okänt verk av David Bowie, men en kul inledning på en konsert.

Resten var dock ingen dödgrävarmusik. Orkestern inledde med Space Oddity. Ni vet den där som inleds med ”Ground Control to Major Tom” och som är en riktig Bowieklassiker som släpptes första gången i samband med NASA:s månlandning sommaren 1969. Därefter ”Starman” från Ziggy Stardusttiden i början av 70-talet. Sedan flödade ett pärlband ut av oförglömlig Bowiemusik tolkat av bröderna Rongedal på att sätt som gav en hel del ståpäls i salongen, det är jag väldigt övertygad om.

Kvällens höjdare

Kvällens höjdare var kanske tolkningen av ”Life on Mars”, åtminstone om man ska gå på publikens reaktioner. Det gav i alla fall kvällens längsta applåd.

Ett par låtar gjordes enbart tillsammans med kompbandet där också bröderna berättade om sin koppling till och beundran av David Bowies musik då de redan som åttaåringar drabbades.

Här kom också en lite överraskning i form av vaggvisan ”Kooks”. Musik som skrevs när han 1971 för första gången blev pappa. Det fortsatte med ”Rebel Rebel”, ”Young Americans”, ”Heroes” med flera Bowie-dängor för att avslutas med 80-talsplågan”Let´s Dance”.

Fantastisk musik

Man påminns under kvällen om vilken fantastisk musik som kommit från David Bowies penna under en karriär som blev över 50 år lång. Många otroligt fina texter framförda på ett rysligt begåvat sätt av Henrik och Magnus Rongedal. Det finns ingen som helst tvekan kring dessa två tvillingbröders äkta kärlek till Bowies låtskatt.

Jag är grymt imponerad av Karlskoga symfoniorkester och deras mod att testa olika saker. Samarbetet med Ulf Wadenbrandt är nog ett av de mest lyckade samarbeten orkestern upplevt under senare år. Resultatet stavas glädje. Något vi i publiken får ta del av och som givetvis smittar av sig vilket gör livet mycket lättare att leva en kväll som denna.

  • Björn Reimers

A Tribute To David Bowie

Karlskoga symfoniorkester

Öjebokören

Dirigent: Ulf Wadenbrandt

Kompband:

Jonas Folker, klaviatur och saxofon

Pelle Mellberg, bas

Jimmy Lundin, gitarr och ukelele

Jesper Hellqvist, trummor

Gästsolister: Henrik och Magnus Rongedal

Arrangemang: Staffan Sjösvärd

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.