2016-09-30 17:34

2016-09-30 17:34

Skulle lussa ett år till

KARLSKOGA: De tycker det var något av det bästa de gjort

Tro det eller ej, men det är hög tid att tänka på lucia. Några som gärna gör det är fjolårets lucia med tärnor, som gärna skulle göra om allt ett år till och som redan haft tre återträffar.

– Vi tycker det var jättekul och därför träffas vi och pratar, gör återblickar och drar interna skämt. Vi har lärt känna varann på en annan nivå genom luciauppdraget, säger tjejerna som samlats kring bordet för sin tredje återträff efter de åtta hektiska decemberdagarna då de lussade hos föreningar, företag, på affärer och äldreboenden och många fler platser.

Fick de chansen skulle de gärna göra om det en gång till.

– Allt var roligt, från att sjunga till turerna i bussen och att äta på alla ställen vi fick mat på de där dagarna och att träffa så många olika människor, säger Hanna Pedersen och de andra håller med.

– Sprida glädje och ibland kanske för de som aldrig hört ett luciatåg förut, säger Hanna Sundqvist.

Interna skämt

Det var långa dagar då i december, de klev upp vid 4-tiden och började sjunga halvannan timma senare varefter det ena uppträdandet avlöste det andra till sena kvällen. De är imponerade över sig själva att de klarade sjunga så tidigt fast ingen av dem nästan kunde prata då de klev på bussen.

– Det att vi var så trötta gjorde också att vi hasplade ur oss så mycket konstiga saker, så vi har en hel del interna skämt. Det skulle nog vara kontrakt om tystnadsplikt på allt som sades, säger Hanna Pedersen.

– Det som sägs i lussebussen stannar där, garanterar Henrik Seiver, luciageneral från Kiwanis, och torkar skrattårar av alla lustiga minnen från fjolårets lussetåg.

– Men en sak ska jag säga, det här gänget är nog det genom tiderna som varit sämst på att träna. Jag tror de tränade tre gånger före första framträdandet, jag tänkte att de ljuger nog för de klarade det galant ändå, säger han vidare.

Står ut med oss

– Men utan Henrik skulle vi inte ha klarat det. Han står ut med oss, han hämtar oss hemma på morgonen, han ger sin tid och energi till att vi kommer till rätt ställen och i tid, säger Hanna Pedersen och gruppen instämmer unisont.

– Hade jag inte fått den respons jag får så hade jag ju inte gjort det och ni var roliga hela tiden. Ändå kunde ni, trots skratt och glam, fokusera totalt när det gällde att skrida in och för mig är det viktigt då jag ordnat med publik på kanske 200 personer som sitter och väntar, kontrar Seiver.

Alla tycks överens om att Staffan-visan var den de tröttnade först på, men det var Henrik Seivers favorit, medan lussetjejerna gillade Så mörk är natten och Ljuset i advent.

De tränade in tio-tolv sånger, men lade till några efter vägen som passade i sammanhanget. De tränade bland annat in Mössens julafton och Rudolf med röda mulen då de lade till ett par förskolor som extraställen att besöka.

300 gånger

Totalt blev det 150 uppträdanden på 70 ställen.

– Det betyder att vi sjöng luciasången 300 gånger, konstaterar de.

Dextrosol för att piggna till och te, för att klara rösten, är något de rekommenderar till årets lussetåg när det blir dags.

– Men man hinner aldrig dricka det förrän det är dags att åka till nästa ställe, säger de och skrattar.

– Oj, jag är ju vegetarian sen förra veckan kanske inte bra att äta kött då, jag är inte så van än, säger Lisa Schyllert och petar av skinkan från mackan och drar ned gapskratt från gruppen.

– Ja, ni ser, så här är stämningen hela tiden, man har något att skratta åt hela tiden, konstaterar Seiver.

Dags igen

När det nu är dags att anmäla nya kandidater till årets lusseuppdrag och 2015 års tärnor och lucia skulle gärna vilja vara med igen, om inte annat som mentorer. Då skulle de också få åka med häst och vagn, vilket aldrig blev av för deras del eftersom hästen insjuknade.

– Det här är något av det bästa jag gjort, säger Hanna Sundqvist.

– Det kommer ta emot att lämna över kronan, jag skulle gärna köra ett år till, säger 2015 års lucia Matilda Knutsson.

Enligt Henrik Seiver började intresseanmälningar för att få besök av årets luciatåg ramla in redan för en månad sedan, så det lär inte bli färre uppdrag för årets kandidater.

– Vi tycker det var jättekul och därför träffas vi och pratar, gör återblickar och drar interna skämt. Vi har lärt känna varann på en annan nivå genom luciauppdraget, säger tjejerna som samlats kring bordet för sin tredje återträff efter de åtta hektiska decemberdagarna då de lussade hos föreningar, företag, på affärer och äldreboenden och många fler platser.

Fick de chansen skulle de gärna göra om det en gång till.

– Allt var roligt, från att sjunga till turerna i bussen och att äta på alla ställen vi fick mat på de där dagarna och att träffa så många olika människor, säger Hanna Pedersen och de andra håller med.

– Sprida glädje och ibland kanske för de som aldrig hört ett luciatåg förut, säger Hanna Sundqvist.

Interna skämt

Det var långa dagar då i december, de klev upp vid 4-tiden och började sjunga halvannan timma senare varefter det ena uppträdandet avlöste det andra till sena kvällen. De är imponerade över sig själva att de klarade sjunga så tidigt fast ingen av dem nästan kunde prata då de klev på bussen.

– Det att vi var så trötta gjorde också att vi hasplade ur oss så mycket konstiga saker, så vi har en hel del interna skämt. Det skulle nog vara kontrakt om tystnadsplikt på allt som sades, säger Hanna Pedersen.

– Det som sägs i lussebussen stannar där, garanterar Henrik Seiver, luciageneral från Kiwanis, och torkar skrattårar av alla lustiga minnen från fjolårets lussetåg.

– Men en sak ska jag säga, det här gänget är nog det genom tiderna som varit sämst på att träna. Jag tror de tränade tre gånger före första framträdandet, jag tänkte att de ljuger nog för de klarade det galant ändå, säger han vidare.

Står ut med oss

– Men utan Henrik skulle vi inte ha klarat det. Han står ut med oss, han hämtar oss hemma på morgonen, han ger sin tid och energi till att vi kommer till rätt ställen och i tid, säger Hanna Pedersen och gruppen instämmer unisont.

– Hade jag inte fått den respons jag får så hade jag ju inte gjort det och ni var roliga hela tiden. Ändå kunde ni, trots skratt och glam, fokusera totalt när det gällde att skrida in och för mig är det viktigt då jag ordnat med publik på kanske 200 personer som sitter och väntar, kontrar Seiver.

Alla tycks överens om att Staffan-visan var den de tröttnade först på, men det var Henrik Seivers favorit, medan lussetjejerna gillade Så mörk är natten och Ljuset i advent.

De tränade in tio-tolv sånger, men lade till några efter vägen som passade i sammanhanget. De tränade bland annat in Mössens julafton och Rudolf med röda mulen då de lade till ett par förskolor som extraställen att besöka.

300 gånger

Totalt blev det 150 uppträdanden på 70 ställen.

– Det betyder att vi sjöng luciasången 300 gånger, konstaterar de.

Dextrosol för att piggna till och te, för att klara rösten, är något de rekommenderar till årets lussetåg när det blir dags.

– Men man hinner aldrig dricka det förrän det är dags att åka till nästa ställe, säger de och skrattar.

– Oj, jag är ju vegetarian sen förra veckan kanske inte bra att äta kött då, jag är inte så van än, säger Lisa Schyllert och petar av skinkan från mackan och drar ned gapskratt från gruppen.

– Ja, ni ser, så här är stämningen hela tiden, man har något att skratta åt hela tiden, konstaterar Seiver.

Dags igen

När det nu är dags att anmäla nya kandidater till årets lusseuppdrag och 2015 års tärnor och lucia skulle gärna vilja vara med igen, om inte annat som mentorer. Då skulle de också få åka med häst och vagn, vilket aldrig blev av för deras del eftersom hästen insjuknade.

– Det här är något av det bästa jag gjort, säger Hanna Sundqvist.

– Det kommer ta emot att lämna över kronan, jag skulle gärna köra ett år till, säger 2015 års lucia Matilda Knutsson.

Enligt Henrik Seiver började intresseanmälningar för att få besök av årets luciatåg ramla in redan för en månad sedan, så det lär inte bli färre uppdrag för årets kandidater.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.