2016-09-30 15:11

2016-09-30 15:11

Döms för att ha kört för länge

BROTT: Tog bilen trots återkallat körkort

En Karlskogabo har fällts för grov olovlig körning. Han hävdade dock att han tvingades köra på grund av okända förföljare.

Under rättegången berättade mannen, som är i 20-årsåldern, att några för honom okända män letat efter honom under midsommarhelgen förra året. Han var inte hemma vid tillfället men männen ska ha slagit sönder hans ytterdörr, vilket han blev mycket skrämd av.

När han en morgon i maj i år skulle åka till sitt arbete såg han två okända män utanför sin bostad. Dessa följde efter honom och han blev rädd. Därför satte han sig i bilen, vars nyckel han hade på sin nyckelknippa, och körde till jobbet. Detta trots att hans körkort hade återkallats en månad tidigare.

Ville lugna sig

Vidare uppger mannen att han på sin väg till jobbet åkte en mindre omväg för att lugna sig. Han åkte så småningom igenom en trafikkontroll, vevade ner rutan och skrek att han var sen till jobbet. Polisen följde efter och han stoppades på Degerforsvägen. Mannen menar att han agerat i nödvärn eftersom han var förföljd och att han därför inte gjort sig skyldig till något brott.

Tingsrätten ansåg att mannens uppgifter verkade trovärdiga och att den inledande körningen från bostaden inte var något brott. Att han sedan fortsatte köra anses dock vara oförsvarligt och brottsligt.

Mannen fälldes för grov olovlig körning och dömdes till dagsböter på sammanlagt 9 500 kronor.

Under rättegången berättade mannen, som är i 20-årsåldern, att några för honom okända män letat efter honom under midsommarhelgen förra året. Han var inte hemma vid tillfället men männen ska ha slagit sönder hans ytterdörr, vilket han blev mycket skrämd av.

När han en morgon i maj i år skulle åka till sitt arbete såg han två okända män utanför sin bostad. Dessa följde efter honom och han blev rädd. Därför satte han sig i bilen, vars nyckel han hade på sin nyckelknippa, och körde till jobbet. Detta trots att hans körkort hade återkallats en månad tidigare.

Ville lugna sig

Vidare uppger mannen att han på sin väg till jobbet åkte en mindre omväg för att lugna sig. Han åkte så småningom igenom en trafikkontroll, vevade ner rutan och skrek att han var sen till jobbet. Polisen följde efter och han stoppades på Degerforsvägen. Mannen menar att han agerat i nödvärn eftersom han var förföljd och att han därför inte gjort sig skyldig till något brott.

Tingsrätten ansåg att mannens uppgifter verkade trovärdiga och att den inledande körningen från bostaden inte var något brott. Att han sedan fortsatte köra anses dock vara oförsvarligt och brottsligt.

Mannen fälldes för grov olovlig körning och dömdes till dagsböter på sammanlagt 9 500 kronor.