2016-09-22 06:00

2016-09-22 06:00

Ska cykla jorden runt

KARLSKOGA: Samlar in pengar till barnhem i Thailand

Calle Wollgård, Eva Eriksson och Lovisa Håkansson ska göra något som många bara drömmer om: De ska cykla jorden runt.

Det är ingen ren nöjestripp. Syftet med resan är att samla in pengar till ett barnhem i byn Muang Mai i Phuket.

I början av året frågade Calle Wollgård både Lovisa Håkansson och Eva Eriksson om de ville följa med.

– Jag skulle egentligen ha pluggat, men mitt hjärta kunde inte säga nej. Jag såg det som nu eller aldrig, förklarar Eva Eriksson.

För tjejerna är det första gången de är ute på något liknande, medan Calle Wollgård redan har gjort en snarlik resa, även den gången för att samla in pengar till barnhemmet. 2014 cyklade han och tre andra killar från Karlskoga till Phuket. Den resan var drygt 1700 mil lång och tog drygt åtta månader att genomföra.

Tillbaka om ett år

Den här gången spänner han alltså bågen ytterligare: De tre deltagarna ska cykla jorden runt, med både start och mål vid barnhemmet nere i Thailand.

Efter starten vid barnhemmet i Thailand ska de cykla i sydostlig riktning genom Thailand, Malaysia och Singapore vidare till Indonesien. Därifrån tar de med sig cyklarna på flyget och åker till norra Australien, vid Darwin. Sedan cyklar de österut till Sydney där de byter till flyg igen och åker till Nya Zeeland. När de har cyklat klart där tar de flyget till västkusten i USA och cyklar tvärs över kontinenten innan de flyger till Sydeuropa och cyklar via Centralasien och Kina tillbaka till Thailand igen. Totalt kommer de att ha betat av drygt 3000 mil när resan är över. De räknar med att vara tillbaka vid barnhemmet om ungefär ett år.

Nu börjar det dra ihop sig till avresa.

– Vi flyger till Thailand på söndag och tillbringar ett dygn i Bangkok, innan vi åker till Phuket. Sedan startar vi första oktober, säger Calle Wollgård.

Han är ganska lugn inför resan eftersom han vet ungefär hur det kommer att bli.

– Jag och Lovisa är mer nervösa. Nu börjar det bli väldigt påtagligt! säger Eva Eriksson.

Kör på känn

Hon har inte varit ute på en tillnärmelsevis lika lång cykelfärd tidigare, men hon är ingen nybörjare för det.

– Jag har bland annat kört två Vätternrundor. Jag har cyklat mycket, så den delen är jag inte så orolig över, säger hon.

Hon ser fram emot att få uppleva naturen och att få träffa folk under resan.

Calle Wollgård är bland annat nyfiken på hur de kommer att reagera på den höga höjden i Tadzjikistan.

– Då får vi testa på äventyrslivet, säger han.

De har inte detaljplanerat resan dag för dag, utan kör lite på känn.

– Vi siktar på att köra tio mil om dagen, så får vi se hur det blir. Det gäller att ha inställningen att det löser sig. Men visst kollar vi världsläget. Som det ser ut nu är det inte farligt någonstans där vi ska åka, säger Calle Wollgård.

Valfri summa

Grundsyftet med resan är alltså att samla in pengar till barnhemmet i Muang Mai. Cykelresan för två år sedan drog in totalt 370 000 kronor till barnhemmet. Insamlingen går till så att cyklisterna raggar sponsorer som på olika sätt bidrar till resan. Man kan till exempel åta sig att betala en valfri summa för varje mil som de tre cyklar.

– Summan bestämmer man själv. Det kan vara ett öre, en krona eller vad man vill, säger Calle Wollgård.

Kjell Bergqvist

Skådespelaren Kjell Bergqvist är också inblandad i projektet, även om han själv inte ska vara med och cykla. Kjell och Calle känner varandra efter att de båda länge har varit engagerade i barnhemmet i Muang Mai. När Calle Wollgård kontaktade skådespelaren och frågade om han kunde tänka sig att vara ambassadör för projektet tackade han ja utan att tveka.

Resan går under namnet The Happy World Tour. Den som vill veta mer om resan kan besöka deras hemsida thehappyworldtour.com.

Det är ingen ren nöjestripp. Syftet med resan är att samla in pengar till ett barnhem i byn Muang Mai i Phuket.

I början av året frågade Calle Wollgård både Lovisa Håkansson och Eva Eriksson om de ville följa med.

– Jag skulle egentligen ha pluggat, men mitt hjärta kunde inte säga nej. Jag såg det som nu eller aldrig, förklarar Eva Eriksson.

För tjejerna är det första gången de är ute på något liknande, medan Calle Wollgård redan har gjort en snarlik resa, även den gången för att samla in pengar till barnhemmet. 2014 cyklade han och tre andra killar från Karlskoga till Phuket. Den resan var drygt 1700 mil lång och tog drygt åtta månader att genomföra.

Tillbaka om ett år

Den här gången spänner han alltså bågen ytterligare: De tre deltagarna ska cykla jorden runt, med både start och mål vid barnhemmet nere i Thailand.

Efter starten vid barnhemmet i Thailand ska de cykla i sydostlig riktning genom Thailand, Malaysia och Singapore vidare till Indonesien. Därifrån tar de med sig cyklarna på flyget och åker till norra Australien, vid Darwin. Sedan cyklar de österut till Sydney där de byter till flyg igen och åker till Nya Zeeland. När de har cyklat klart där tar de flyget till västkusten i USA och cyklar tvärs över kontinenten innan de flyger till Sydeuropa och cyklar via Centralasien och Kina tillbaka till Thailand igen. Totalt kommer de att ha betat av drygt 3000 mil när resan är över. De räknar med att vara tillbaka vid barnhemmet om ungefär ett år.

Nu börjar det dra ihop sig till avresa.

– Vi flyger till Thailand på söndag och tillbringar ett dygn i Bangkok, innan vi åker till Phuket. Sedan startar vi första oktober, säger Calle Wollgård.

Han är ganska lugn inför resan eftersom han vet ungefär hur det kommer att bli.

– Jag och Lovisa är mer nervösa. Nu börjar det bli väldigt påtagligt! säger Eva Eriksson.

Kör på känn

Hon har inte varit ute på en tillnärmelsevis lika lång cykelfärd tidigare, men hon är ingen nybörjare för det.

– Jag har bland annat kört två Vätternrundor. Jag har cyklat mycket, så den delen är jag inte så orolig över, säger hon.

Hon ser fram emot att få uppleva naturen och att få träffa folk under resan.

Calle Wollgård är bland annat nyfiken på hur de kommer att reagera på den höga höjden i Tadzjikistan.

– Då får vi testa på äventyrslivet, säger han.

De har inte detaljplanerat resan dag för dag, utan kör lite på känn.

– Vi siktar på att köra tio mil om dagen, så får vi se hur det blir. Det gäller att ha inställningen att det löser sig. Men visst kollar vi världsläget. Som det ser ut nu är det inte farligt någonstans där vi ska åka, säger Calle Wollgård.

Valfri summa

Grundsyftet med resan är alltså att samla in pengar till barnhemmet i Muang Mai. Cykelresan för två år sedan drog in totalt 370 000 kronor till barnhemmet. Insamlingen går till så att cyklisterna raggar sponsorer som på olika sätt bidrar till resan. Man kan till exempel åta sig att betala en valfri summa för varje mil som de tre cyklar.

– Summan bestämmer man själv. Det kan vara ett öre, en krona eller vad man vill, säger Calle Wollgård.

Kjell Bergqvist

Skådespelaren Kjell Bergqvist är också inblandad i projektet, även om han själv inte ska vara med och cykla. Kjell och Calle känner varandra efter att de båda länge har varit engagerade i barnhemmet i Muang Mai. När Calle Wollgård kontaktade skådespelaren och frågade om han kunde tänka sig att vara ambassadör för projektet tackade han ja utan att tveka.

Resan går under namnet The Happy World Tour. Den som vill veta mer om resan kan besöka deras hemsida thehappyworldtour.com.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.