2016-09-21 06:00

2016-09-21 06:00

"Kineser vill äta i Karlskoga"

NÄRINGSLIV: Peter Sundh, Peter Aebersold och Panagiotis Papadopoulus tar över Kupolen

Peter Sundh ger sig in i restaurangbranschen. Sundh ska tillsammans med kompanjonerna Peter Aebersold och Panagiotis Papadopoulus ta över Kupolen från 1 oktober. En del av affärsidén är att få kinesiska turister att äta i Karlskoga.

– Turisterna från Kina vill stanna och äta i Karlskoga men fram till nu har det inte funnits någon restaurang som haft kapacitet att ta emot ett par tre busslaster. Därför har de åkt vidare till Karlstad för att äta mat, säger Peter Sundh och berättar att de här tankarna legat och grott i ett par år. Men i våras tog idén ny fart och de senaste veckorna har affären sytts ihop. Peter Aebersold har lång erfarenhet från restaurangbranschen, han drev för många år sedan Munken i Karlstad och har nu krog i Grums, och Panagiotis Papadopoulus är måhända känd sedan sin tid som krögare på My Number One vid Alfred Nobels Torg.

– Det var där jag lärde känna Papadopoulus. Jag hängde mycket på My Number One och började hjälpa till och vi blev vänner, säger Peter Sundh och berättar att Panagiotis Papadopoulus även är delaktig i Peter Aebersolds rörelse i Grums.

– Men han vill tillbaka till Karlskoga och nu blir det så, konstaterar Peter Sundh och poängterar att det är Peter Aebersold och Panagiotis Papadopoulus som ska driva Kupolen.

– Jag ska ägna mig åt marknadsföring. Och jag kommer att behålla min heltidstjänst i Karlskoga kommun som innebär att jag bland annat är stationerad på Nobelmuseet, säger Peter Sundh och sticker inte under stol med att han räknar med ett gott samarbete med Christer Franklin på Nobelmuseet.

– Vi jobbar på varsitt håll men för samma sak. Det finns inget formellt avtal om samarbete men det är klart att vi kommer att hjälpa varandra, säger Peter Sundh och hyllar Niclas Lagerstams insats i affären.

– Niclas har hjälpt oss jättemycket. Vi tar till exempel över alla julbord som är bokade. Ska vi komma igång måste vi ha julborden som grund och sen satsar vi som tidigare på event, bröllop och andra stora evenemang. Men det blir ingen lunchservering, understryker Peter Sundh.

De tre tar över inkråmet på Kupolen - men lokalen hyrs av Niclas Lagerstam och Johan Nilsson som köpt fastigheten - och i affärsidén ingår som sagt att få kinesiska turister på genomresa som matgäster.

– Vi har en ny samarbetspartner. Men vi har också en egen direktkontakt med en kinesisk resebyrå så vi tror på det här eftersom vi hört från många kineser att de vill ha en restaurang i Karlskoga, säger Peter Sundh.

– Turisterna från Kina vill stanna och äta i Karlskoga men fram till nu har det inte funnits någon restaurang som haft kapacitet att ta emot ett par tre busslaster. Därför har de åkt vidare till Karlstad för att äta mat, säger Peter Sundh och berättar att de här tankarna legat och grott i ett par år. Men i våras tog idén ny fart och de senaste veckorna har affären sytts ihop. Peter Aebersold har lång erfarenhet från restaurangbranschen, han drev för många år sedan Munken i Karlstad och har nu krog i Grums, och Panagiotis Papadopoulus är måhända känd sedan sin tid som krögare på My Number One vid Alfred Nobels Torg.

– Det var där jag lärde känna Papadopoulus. Jag hängde mycket på My Number One och började hjälpa till och vi blev vänner, säger Peter Sundh och berättar att Panagiotis Papadopoulus även är delaktig i Peter Aebersolds rörelse i Grums.

– Men han vill tillbaka till Karlskoga och nu blir det så, konstaterar Peter Sundh och poängterar att det är Peter Aebersold och Panagiotis Papadopoulus som ska driva Kupolen.

– Jag ska ägna mig åt marknadsföring. Och jag kommer att behålla min heltidstjänst i Karlskoga kommun som innebär att jag bland annat är stationerad på Nobelmuseet, säger Peter Sundh och sticker inte under stol med att han räknar med ett gott samarbete med Christer Franklin på Nobelmuseet.

– Vi jobbar på varsitt håll men för samma sak. Det finns inget formellt avtal om samarbete men det är klart att vi kommer att hjälpa varandra, säger Peter Sundh och hyllar Niclas Lagerstams insats i affären.

– Niclas har hjälpt oss jättemycket. Vi tar till exempel över alla julbord som är bokade. Ska vi komma igång måste vi ha julborden som grund och sen satsar vi som tidigare på event, bröllop och andra stora evenemang. Men det blir ingen lunchservering, understryker Peter Sundh.

De tre tar över inkråmet på Kupolen - men lokalen hyrs av Niclas Lagerstam och Johan Nilsson som köpt fastigheten - och i affärsidén ingår som sagt att få kinesiska turister på genomresa som matgäster.

– Vi har en ny samarbetspartner. Men vi har också en egen direktkontakt med en kinesisk resebyrå så vi tror på det här eftersom vi hört från många kineser att de vill ha en restaurang i Karlskoga, säger Peter Sundh.