2016-09-19 06:00

2016-09-19 06:00

Det våras för bygget i Karlskoga

SAMHÄLLE: "Mer att välja på när det byggs både hyres- och bostadsrättslägenheter och hus"

Till våren kommer byggkranar att synas på flera ställen i staden. Då tas nämligen första spadtaget för både bostäder och hotell.

Förutom de nya lägenheterna som ska byggas på Bättringsvägen, som nämndes i torsdagens tidning, är det ytterligare bostäder på gång. Samhällsbyggnadsnämnden har antagit detaljplaner för både Lilla Aggerudsudden och kvarteret Blåklockan i Skranta. Vidare har detaljplanen för Loviselund lagts fram för granskning.

I Skranta kommer det bli fyra radhus med fyra lägenheter i varje. Hälften av lägenheterna ska redan vara tingade och till våren är det tänkt att byggstart ska ske.

– Där har det redan byggts nya hyreshus och de här fyra huset kommer att bygga ihop området. Det blir jättefint, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Liselotte Eriksson (S).

En ny vik från Möckeln ska ge de tilltänkta villorna på Lilla Aggerudsudden sjönära läge. Totalt ska de bli 18 tomter och Klokhetsvägen tas över av kommunen.

Karlskogahem planerar två nya hyreshus i Loviselund, ett med sex våningar och ett med fyra.

– Från början tänkte de bygga ett hus men Fruktlunden visade att det finns ett tryck. Det kan eventuellt bli ett hus till i framtiden, säger planarkitekten Johan Mood.

Både för Skranta och Loviselund är byggstarten planerad till våren och det ska redan vara kö för de nya hyreslägenheterna.

– Det är väldigt positivt. Det blir en ruljans och mer att välja på när det byggs både hyres- och bostadsrättslägenheter och hus, säger Liselotte Eriksson.

Vidare har detaljplanen för den tillfälliga hotellbyggnaden på Grönfeltsudden antagits. Från det datum som detaljplanen vinner laga kraft så kan en byggnad uppföras. Denna får dock endast vara kvar i fem års tid. Under den tiden ska fastighetsägaren kunna projektera för det andra området där en större hotellbyggnad är tänkt att uppföras. Detta kräver dock ytterligare en detaljplan för området.

– Vi har en dialog med fastighetsägaren, själva ytan har redan stakats ut. Men den processen är av allmänt intresse och hela Karlskoga är sakägare. Så alla kommer att få möjlighet att yttra sig, säger Mood.

Ytterligare lägenheter kan vara på gång. Nämnden har fått en ansökan om att få göra om lokalerna i ABF-huset, bredvid Folkets hus, till bostäder. Först ska dock en detaljplan upprättas och granskas så de bostäderna ligger något längre fram i tiden.

Förutom de nya lägenheterna som ska byggas på Bättringsvägen, som nämndes i torsdagens tidning, är det ytterligare bostäder på gång. Samhällsbyggnadsnämnden har antagit detaljplaner för både Lilla Aggerudsudden och kvarteret Blåklockan i Skranta. Vidare har detaljplanen för Loviselund lagts fram för granskning.

I Skranta kommer det bli fyra radhus med fyra lägenheter i varje. Hälften av lägenheterna ska redan vara tingade och till våren är det tänkt att byggstart ska ske.

– Där har det redan byggts nya hyreshus och de här fyra huset kommer att bygga ihop området. Det blir jättefint, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Liselotte Eriksson (S).

En ny vik från Möckeln ska ge de tilltänkta villorna på Lilla Aggerudsudden sjönära läge. Totalt ska de bli 18 tomter och Klokhetsvägen tas över av kommunen.

Karlskogahem planerar två nya hyreshus i Loviselund, ett med sex våningar och ett med fyra.

– Från början tänkte de bygga ett hus men Fruktlunden visade att det finns ett tryck. Det kan eventuellt bli ett hus till i framtiden, säger planarkitekten Johan Mood.

Både för Skranta och Loviselund är byggstarten planerad till våren och det ska redan vara kö för de nya hyreslägenheterna.

– Det är väldigt positivt. Det blir en ruljans och mer att välja på när det byggs både hyres- och bostadsrättslägenheter och hus, säger Liselotte Eriksson.

Vidare har detaljplanen för den tillfälliga hotellbyggnaden på Grönfeltsudden antagits. Från det datum som detaljplanen vinner laga kraft så kan en byggnad uppföras. Denna får dock endast vara kvar i fem års tid. Under den tiden ska fastighetsägaren kunna projektera för det andra området där en större hotellbyggnad är tänkt att uppföras. Detta kräver dock ytterligare en detaljplan för området.

– Vi har en dialog med fastighetsägaren, själva ytan har redan stakats ut. Men den processen är av allmänt intresse och hela Karlskoga är sakägare. Så alla kommer att få möjlighet att yttra sig, säger Mood.

Ytterligare lägenheter kan vara på gång. Nämnden har fått en ansökan om att få göra om lokalerna i ABF-huset, bredvid Folkets hus, till bostäder. Först ska dock en detaljplan upprättas och granskas så de bostäderna ligger något längre fram i tiden.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.