2016-09-17 18:56

2016-09-17 18:56

Ett undergörande bär

GRANBERGSDAL: Fruntimmerz, smeder, dueller i stockkapning och kolbullar erbjöds under Kolardagen

Nicole Stenlund tog med sig sonen Elliott, 8 år, och svågern från Varberg till Granbergsdal för att ta plats bland smederna på Kolardagen. Men det gick också att köpa marmelad och saft gjord av det undergörande aroniabäret eller bara lyssna på Fruntimmerz.

– Jag håller på med smide som hobby och tycker det är så trevligt att komma hit, säger Nicole Stenlund som till vardags arbetar som trädgårdsdesigner i Varberg.

– Det har blivit ett skrivbordsjobb och jag vill göra något mer konkret, tillägger hon som förklaring till att hon valt smide som hobby.

Nicole Stenlund berättar att hon deltagit fyra, fem år och hunnit äta kolbullar åtminstone en gång.

– Ska man äta kolbullar måste man åka hit. Men det är så lång kö och ibland är det så roligt att hålla på med smidet att man glömmer att äta, säger hon och berättar att hon tagit med sig svågern som nyligen köpt nytt städ.

– Han får följa med hit så att han kan ställa rätt frågor till rätt människor, säger Nicole Stenlund och låter sonen Elliott slå med hammaren.

Leila Raudsaar och Börje Larsson säljer produkter gjorda av aroniabär: ”Ett av våra superbär. Rik på C och E-vitaminer, mineralämnen, antioxidanter, flavonoider. Aroniabären är bland annat bra mot högt blodtryck, förebyggande mot hjärtsjukdomar, cancer och diabetes” står det på en skylt.

– Det är känt sedan länge i hela Östeuropa. Min pappa åkte 1991 till Estland, han kommer därifrån, och tog med sig aroniabär till Sverige. Det var han som försökte få ut bären. Jag tog över gården 2008 när föräldrarna gick bort och nu har jag 200 meter buskar i Kedjeåsen med svarta aroniabär, säger Leila Raudsaar och berättar att även trädgårdshandlarna börjat sälja aronia som klarar sig i alla växtzoner.

Fruntimmerz gjorde sig beredda. Titti Hansson avslöjar att Fruntimmerz är ett partyband som spelar låtar som du glömt att du ville höra eller nåt i den stilen.

– Jag håller på med smide som hobby och tycker det är så trevligt att komma hit, säger Nicole Stenlund som till vardags arbetar som trädgårdsdesigner i Varberg.

– Det har blivit ett skrivbordsjobb och jag vill göra något mer konkret, tillägger hon som förklaring till att hon valt smide som hobby.

Nicole Stenlund berättar att hon deltagit fyra, fem år och hunnit äta kolbullar åtminstone en gång.

– Ska man äta kolbullar måste man åka hit. Men det är så lång kö och ibland är det så roligt att hålla på med smidet att man glömmer att äta, säger hon och berättar att hon tagit med sig svågern som nyligen köpt nytt städ.

– Han får följa med hit så att han kan ställa rätt frågor till rätt människor, säger Nicole Stenlund och låter sonen Elliott slå med hammaren.

Leila Raudsaar och Börje Larsson säljer produkter gjorda av aroniabär: ”Ett av våra superbär. Rik på C och E-vitaminer, mineralämnen, antioxidanter, flavonoider. Aroniabären är bland annat bra mot högt blodtryck, förebyggande mot hjärtsjukdomar, cancer och diabetes” står det på en skylt.

– Det är känt sedan länge i hela Östeuropa. Min pappa åkte 1991 till Estland, han kommer därifrån, och tog med sig aroniabär till Sverige. Det var han som försökte få ut bären. Jag tog över gården 2008 när föräldrarna gick bort och nu har jag 200 meter buskar i Kedjeåsen med svarta aroniabär, säger Leila Raudsaar och berättar att även trädgårdshandlarna börjat sälja aronia som klarar sig i alla växtzoner.

Fruntimmerz gjorde sig beredda. Titti Hansson avslöjar att Fruntimmerz är ett partyband som spelar låtar som du glömt att du ville höra eller nåt i den stilen.