2016-09-15 15:33

2016-09-15 15:33

Har hållit sig undan i två år

KARLSKOGA: Fastighetsägare kan få vitesföreläggande om de inte gör en radonmätning

En fastighetsägare som har ett flerbostadshus i södra Karlskoga har inte gjort några radonmätningar i fastigheten. Nu skickar kommunen ut ett föreläggande med hot om vite.

Information om radonmätning skickades ut till alla fastighetsägare som hyr ut lägenheter i Karlskoga.

Det är ett nationellt beslut från riksdagen, fram till 2020 så ska alla flerbostadshus vara kontrollerade. Reglerna säger att fastighetsägare ska kontrollera att radonvärdena är under 200 becquerel om det finns bostäder i fastigheten.

– Vi har skickat ut information till alla fastighetsägare. Den här hyresvärden inte svarat och vi har skickat ut två påminnelser om att de ska komma in med mätningar, men det har inte skett. Ändå har de haft två år på sig, berättar Jenny Karlsson, hälsoskyddsinspektör på Karlskoga kommun.

Mätningarna ska göras av auktoriserade företag. Det är en enkel och inte så dyr mätning. Företaget ställer ut mätutrustning i fastigheten under några månader.

Fastigheten ägs på pappret av en kvinna. Men de boende i fastigheten har sagt till kommunen att det är en man som är fastighetsägare. Kommunen har aktivt försökt flera gånger att komma i kontakt med paret, men de har inte svarat.

– Många fastighetsägare i Karlskoga har varit dåliga på att kommit med resultat, men de har ändå svarat oss, fört en kommunikation och skickat in den första mätningen.

Den aktuella fastighetsägaren är den enda som fått ett föreläggande. Nu har fastighetsägaren fram till maj 2017 på sig att komma in med mätningar. Därefter kan ett vite dömas ut.

Information om radonmätning skickades ut till alla fastighetsägare som hyr ut lägenheter i Karlskoga.

Det är ett nationellt beslut från riksdagen, fram till 2020 så ska alla flerbostadshus vara kontrollerade. Reglerna säger att fastighetsägare ska kontrollera att radonvärdena är under 200 becquerel om det finns bostäder i fastigheten.

– Vi har skickat ut information till alla fastighetsägare. Den här hyresvärden inte svarat och vi har skickat ut två påminnelser om att de ska komma in med mätningar, men det har inte skett. Ändå har de haft två år på sig, berättar Jenny Karlsson, hälsoskyddsinspektör på Karlskoga kommun.

Mätningarna ska göras av auktoriserade företag. Det är en enkel och inte så dyr mätning. Företaget ställer ut mätutrustning i fastigheten under några månader.

Fastigheten ägs på pappret av en kvinna. Men de boende i fastigheten har sagt till kommunen att det är en man som är fastighetsägare. Kommunen har aktivt försökt flera gånger att komma i kontakt med paret, men de har inte svarat.

– Många fastighetsägare i Karlskoga har varit dåliga på att kommit med resultat, men de har ändå svarat oss, fört en kommunikation och skickat in den första mätningen.

Den aktuella fastighetsägaren är den enda som fått ett föreläggande. Nu har fastighetsägaren fram till maj 2017 på sig att komma in med mätningar. Därefter kan ett vite dömas ut.

  • Anders Persson

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.