2016-09-14 20:30

2016-09-14 20:31

Namnet en hyllning till förre ordföranden

GRANBERGSDAL: Milan Astrid har tänts

Granbergsdals byalag hade bjudit in Siv Björck Kjellgren, ordförande i kultur- och föreningsnämnden, att tända årets mila som fått namnet Astrid. Det är den 30:e milan och kolarbasen heter Torsten Jernberg som så många gånger förr.

Namnet Astrid är en hyllning till den förre ordföranden i byalaget, Bengt Lindgren, som gick bort i november i fjol. Bengt Lindgrens fru heter nämligen Astrid.

– Bengt hann vara med på milan det året och vi ville hylla honom på det här sättet, säger Karin Varg, ordförande i byalaget, och påpekar att första milan tändes 1987 och att årets är den 30:e i ordningen.

– Vi har med glädje och stolthet hållit igång det här, fortsätter Karin Varg och tänker då även på kolbullarna. Serveringen av dessa läckerheter har flyttat tre gånger under årens lopp men det spelar ingen roll var kolbullarna serveras, kön är alltid lika lång.

– Jag har räknat lite på det och kommit fram till att vi serverat 6 ton fläsk och att det gått åt 15 000 liter smet, säger Karin Varg.

Torsten Jernberg har varit kolarbas i rak följd sedan 2009 men även innan dess har han haft detta ansvarsfulla uppdrag.

– Jag har varit med på 28 eller 29 av milorna, säger Torsten Jernberg och gör klart att det är ett grannlaga arbete att ta hand om en mila.

– Det är inte bra om milan slår, säger han och förklarar det med att milan suger in gengasen och tänder inuti vilket leder till att milan kastar av sig stybben.

– Milan får inte brinna inuti, hon ska glöda. Den enda gången hon ska brinna är när vi tänder milan, säger Torsten Jernberg och berättar att milan ska glöda 10 dagar och sen får den kallna en vecka innan den rivs.

– Milan har tillsyn dygnet runt och vi är ute varannan timme och kontrollerar. Och vi är alltid två per skift, säger Torsten Jernberg och räknar med rivning runt 1 oktober.

Namnet Astrid är en hyllning till den förre ordföranden i byalaget, Bengt Lindgren, som gick bort i november i fjol. Bengt Lindgrens fru heter nämligen Astrid.

– Bengt hann vara med på milan det året och vi ville hylla honom på det här sättet, säger Karin Varg, ordförande i byalaget, och påpekar att första milan tändes 1987 och att årets är den 30:e i ordningen.

– Vi har med glädje och stolthet hållit igång det här, fortsätter Karin Varg och tänker då även på kolbullarna. Serveringen av dessa läckerheter har flyttat tre gånger under årens lopp men det spelar ingen roll var kolbullarna serveras, kön är alltid lika lång.

– Jag har räknat lite på det och kommit fram till att vi serverat 6 ton fläsk och att det gått åt 15 000 liter smet, säger Karin Varg.

Torsten Jernberg har varit kolarbas i rak följd sedan 2009 men även innan dess har han haft detta ansvarsfulla uppdrag.

– Jag har varit med på 28 eller 29 av milorna, säger Torsten Jernberg och gör klart att det är ett grannlaga arbete att ta hand om en mila.

– Det är inte bra om milan slår, säger han och förklarar det med att milan suger in gengasen och tänder inuti vilket leder till att milan kastar av sig stybben.

– Milan får inte brinna inuti, hon ska glöda. Den enda gången hon ska brinna är när vi tänder milan, säger Torsten Jernberg och berättar att milan ska glöda 10 dagar och sen får den kallna en vecka innan den rivs.

– Milan har tillsyn dygnet runt och vi är ute varannan timme och kontrollerar. Och vi är alltid två per skift, säger Torsten Jernberg och räknar med rivning runt 1 oktober.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.