2016-09-09 13:02

2016-09-09 13:02

Överklagar beslut om skolskjuts

DEGERFORS: Bedömning av förutsättningar längs väg till hållplats anses undermåliga

Ännu ett överklagande har dykt upp mot Degerfors kommun angående beslut om skolskjuts. Nu är det upp till Förvaltningsrätten att ta ställning.

I torsdags berättade vi om en överklagan mot skolskjutsbeslut och i dag kan vi berätta om ännu ett. Den här gången handlar det om en elev i förskoleklass där klaganden tagit hjälp av NTF för bedömning av vägen till hållplatsen samt hållplatsens standard. Såväl skolvägen som hållplatsen får underkänt av NTF-representanten och klaganden anser att bedömningen om rätt till skolskjuts är undermålig, då vare sig bussbolag eller kommunen besiktat vägen och hållplatsen.

Kultur- och utbildningschef Anna-Lena Sandell konstaterar att de båda överklagandena handlar om besluten om skolskjutsen. Inte som vid förra skolskjutsavtalet för ett par år sedan, då det handlade om att skolskjutsarna fungerade dåligt sett till säkerhet och chaufförernas lokalkännedom med mera.

– Besluten om skolskjuts har jag fattat och jag har följt riktlinjerna som kommunens politiker beslutat om och bedömningen har varit att det finns förutsättningar för elev att gå till hållplatserna i de aktuella fallen, sen finns alltid tolkningar att göra, säger Sandell och tillägger:

– Men vi har en del bekymmer framförallt söder om Åtorp där vi har daglig kommunikation med föräldrar och länstrafik och åt alla håll. Där handlar det om att utförarna inte gör det de ska. Det går inte att överklaga, bara att säga ”gör som ni ska efter de beslut som är fattade. ”

I torsdags berättade vi om en överklagan mot skolskjutsbeslut och i dag kan vi berätta om ännu ett. Den här gången handlar det om en elev i förskoleklass där klaganden tagit hjälp av NTF för bedömning av vägen till hållplatsen samt hållplatsens standard. Såväl skolvägen som hållplatsen får underkänt av NTF-representanten och klaganden anser att bedömningen om rätt till skolskjuts är undermålig, då vare sig bussbolag eller kommunen besiktat vägen och hållplatsen.

Kultur- och utbildningschef Anna-Lena Sandell konstaterar att de båda överklagandena handlar om besluten om skolskjutsen. Inte som vid förra skolskjutsavtalet för ett par år sedan, då det handlade om att skolskjutsarna fungerade dåligt sett till säkerhet och chaufförernas lokalkännedom med mera.

– Besluten om skolskjuts har jag fattat och jag har följt riktlinjerna som kommunens politiker beslutat om och bedömningen har varit att det finns förutsättningar för elev att gå till hållplatserna i de aktuella fallen, sen finns alltid tolkningar att göra, säger Sandell och tillägger:

– Men vi har en del bekymmer framförallt söder om Åtorp där vi har daglig kommunikation med föräldrar och länstrafik och åt alla håll. Där handlar det om att utförarna inte gör det de ska. Det går inte att överklaga, bara att säga ”gör som ni ska efter de beslut som är fattade. ”

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.