2016-09-09 17:19

2016-09-09 17:19

"Morfar lärde mig spela munspel"

KARLSKOGA: Elisabeth Ragneråd Malmsten har flyttat till Karlskoga

Elisabeth Ragneråd Malmsten tar fram två munspel, ett stämt i A-moll, det andra i C-dur, och spelar sedan Värmlandsvisan. Hon använder båda samtidigt. Men hon spelar inte bara munspel utan också hornskedar, durspel och cittra och har faktiskt testat Anton Karas cittra.

– Fast det var ingen vanlig cittra utan en cittern, säger Elisabeth Ragneråd Malmsten om mötet med Anton Karas instrument. Anton Karas, mannen bakom världshiten Harry Lime Theme som är ledmotiv i storfilmen Den tredje mannen med Orson Welles i en av de ledande rollerna.

Elisabeth Ragneråd Malmsten bodde i många år i Degerfors där hon arbetade som undersköterska på distriktsläkarmottagningen och har efter ett antal år i Örebro och Kristinehamn flyttat till Karlskoga tillsammans med maken Göran Malmsten. Men för att ta det från början så finns barndomshemmet i Södra Råda och det var där hon som 6-åring lärde sig spela munspel. Året var 1948 och hon minns det som i går eftersom det var morfar som lärde henne.

– Vi satt på morfars utedass, avslöjar hon och påpekar att hon sen dess haft munspelet med sig genom hela livet.

– Morfar finns alltid i mina tankar. Han fick ett munspel när han fyllde 70 år och skulle ge bort det gamla till den som spelade bäst. Morfar snusade så jag minns att det fanns snus i det munspel som jag vann, tillägger hon med ett leende.

Numera har hon munspel i alla tonarter och i moll och dur. Ett är betydligt större och bredare än andra och det är ett kontrabasmunspel som hon också demonstrerar.

– Jag är uppvuxen med musik, konstaterar hon och tänker på barndomen i Södra Råda där pappa spelade durspel och mamma var körledare. Men även morfar och en faster musicerade regelbundet.

– Jag har alltid jobbat med musik på min fritid, fortsätter hon och berättar att hon varit dansledare för Letälvsgillet och numera spelar en gång i veckan med Kristinehamns dragspelsklubb. Men hon ger också kurser i munspel, durspel och cittra och kurserna hålls i såväl egen regi som i Vuxenskolans.

– Jag är registrerad som egen företagare. Mitt företag heter Elima och jag arrangerar kurser, resor och evenemang.

Elisabeth Ragneråd Malmsten flyttar som 15-åring till en äldre syster i Otterbäcken där hon får sitt första jobb på Otterbäckens hotell och pensionat. Sen blir det en tid i Kristinehamn innan hon 1964 bosätter sig i Degerfors och där är de två barnen, en dotter och en son, födda. Katarina Strömgren Sand hann under uppväxten i Degerfors vara drillflicka och tamburmajor och i dag arbetar hon som kultur- och fritidschef i Skövde dit hon veckopendlar från bostaden i Örebro. Stefan Strömgren, sonen, spelar trummor i Herr Anderssons Kapell men är också engagerad i Vuxenskolan.

– Dans och musik var ett jättestort intresse för barnen och mig, säger hon

– Jag var ensam mamma en stor del av tiden och kurserna och jobbet som reseledare behövdes för att förstärka kassan så att vi kunde åka iväg för att lyssna på musik.

Elisabeth Ragneråd Malmsten började 1968 som sjukvårdsbiträde på distriktsläkarmottagningen i Degerfors där hon blir kvar i 27 år. Hon vidareutbildar sig till undersköterska i Linköping och är de sista åren anställd av Flyktingmedicinskt centrum i Linköping men stationerad i Degerfors.

Sista året som anställd, 1995, startar hon Elisabeths resetjänst som hade kontor i Degerfors och Askersund vilket innebär att hon delar sitt boende mellan dessa orter. Hon drabbas 1999 av blödande magsår och går in i väggen och låter resebyrån bli vilande. 2001 flyttar hon till Örebro där hon träffar blivande maken Göran Malmsten på en dans i Brunnsparken och i maj i fjol gifte de sig. Då hade de lämnat Örebro för Kristinehamn och i maj i år gick flytten till radhuset i Stråningstorp. Samma år som bröllopet, 2015, tar hon upp den vilande resebyrån och första resan gick till inspelningen av ett Skavlanprogram.

– Jag vill helst köra endagsresor, förklarar hon.

– Fast det var ingen vanlig cittra utan en cittern, säger Elisabeth Ragneråd Malmsten om mötet med Anton Karas instrument. Anton Karas, mannen bakom världshiten Harry Lime Theme som är ledmotiv i storfilmen Den tredje mannen med Orson Welles i en av de ledande rollerna.

Elisabeth Ragneråd Malmsten bodde i många år i Degerfors där hon arbetade som undersköterska på distriktsläkarmottagningen och har efter ett antal år i Örebro och Kristinehamn flyttat till Karlskoga tillsammans med maken Göran Malmsten. Men för att ta det från början så finns barndomshemmet i Södra Råda och det var där hon som 6-åring lärde sig spela munspel. Året var 1948 och hon minns det som i går eftersom det var morfar som lärde henne.

– Vi satt på morfars utedass, avslöjar hon och påpekar att hon sen dess haft munspelet med sig genom hela livet.

– Morfar finns alltid i mina tankar. Han fick ett munspel när han fyllde 70 år och skulle ge bort det gamla till den som spelade bäst. Morfar snusade så jag minns att det fanns snus i det munspel som jag vann, tillägger hon med ett leende.

Numera har hon munspel i alla tonarter och i moll och dur. Ett är betydligt större och bredare än andra och det är ett kontrabasmunspel som hon också demonstrerar.

– Jag är uppvuxen med musik, konstaterar hon och tänker på barndomen i Södra Råda där pappa spelade durspel och mamma var körledare. Men även morfar och en faster musicerade regelbundet.

– Jag har alltid jobbat med musik på min fritid, fortsätter hon och berättar att hon varit dansledare för Letälvsgillet och numera spelar en gång i veckan med Kristinehamns dragspelsklubb. Men hon ger också kurser i munspel, durspel och cittra och kurserna hålls i såväl egen regi som i Vuxenskolans.

– Jag är registrerad som egen företagare. Mitt företag heter Elima och jag arrangerar kurser, resor och evenemang.

Elisabeth Ragneråd Malmsten flyttar som 15-åring till en äldre syster i Otterbäcken där hon får sitt första jobb på Otterbäckens hotell och pensionat. Sen blir det en tid i Kristinehamn innan hon 1964 bosätter sig i Degerfors och där är de två barnen, en dotter och en son, födda. Katarina Strömgren Sand hann under uppväxten i Degerfors vara drillflicka och tamburmajor och i dag arbetar hon som kultur- och fritidschef i Skövde dit hon veckopendlar från bostaden i Örebro. Stefan Strömgren, sonen, spelar trummor i Herr Anderssons Kapell men är också engagerad i Vuxenskolan.

– Dans och musik var ett jättestort intresse för barnen och mig, säger hon

– Jag var ensam mamma en stor del av tiden och kurserna och jobbet som reseledare behövdes för att förstärka kassan så att vi kunde åka iväg för att lyssna på musik.

Elisabeth Ragneråd Malmsten började 1968 som sjukvårdsbiträde på distriktsläkarmottagningen i Degerfors där hon blir kvar i 27 år. Hon vidareutbildar sig till undersköterska i Linköping och är de sista åren anställd av Flyktingmedicinskt centrum i Linköping men stationerad i Degerfors.

Sista året som anställd, 1995, startar hon Elisabeths resetjänst som hade kontor i Degerfors och Askersund vilket innebär att hon delar sitt boende mellan dessa orter. Hon drabbas 1999 av blödande magsår och går in i väggen och låter resebyrån bli vilande. 2001 flyttar hon till Örebro där hon träffar blivande maken Göran Malmsten på en dans i Brunnsparken och i maj i fjol gifte de sig. Då hade de lämnat Örebro för Kristinehamn och i maj i år gick flytten till radhuset i Stråningstorp. Samma år som bröllopet, 2015, tar hon upp den vilande resebyrån och första resan gick till inspelningen av ett Skavlanprogram.

– Jag vill helst köra endagsresor, förklarar hon.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.