2016-09-09 06:00

2016-09-09 06:00

Invigning för nya mötesplatsen

SAMHÄLLE: Biblioteket var redan en naturlig träffpunkt

I går invigdes Karlskogas Mötesplats för integration på biblioteket. Dit hade många nyanlända redan sökt sig för att få hjälp och råd. Nu kan de och andra nyinflyttade i Karlskoga få hjälp med att göra sig hemmastadda.

Mötesplatsen för integration på Karlskoga bibliotek invigdes i går av kommunstyrelsens ordförande Sven-Olov Axelsson (S) och kommundirektören Karin Björkman. Tillsammans med samordnaren Magnus Söreskog och bibliotekschefen Maria Lobell välkomnade de alla politiker, tjänstemän och besökare som kommit för att fira starten.

– Under hösten tog hela landet och Karlskoga emot många asylsökande, människor på flykt från krig och förföljelse. Våra nya invånare är en stor resurs och här kan vi hjälpas åt att skapa rätt förutsättningar för möten, delaktighet och samhörighet, säger Sven-Olov Axelsson.

Många kom

Att det saknades en plats där nyanlända kunde få samlad information, vägledning och hjälp märktes under förra hösten. Många sökte sig till biblioteket för att få hjälp med ansökningar och blanketter, hjälp som inte var så lätt för personalen att ge.

– Det var inte sådant som vi kunde ta hand om. Det tog lång tid och det var språkförbistring. Vi efterfrågade en plats dit vi kunde hänvisa, där de kunde få hjälp med till exempel att skriva cv och annat. Så det är stort att vi har fått till det här, säger Maria Lobell.

Mötesplatsen bemannas av samordnaren Magnus Söreskog samt fyra guider som talar de språk som är vanligast bland de nyanlända. De kommer dels att ge information om Karlskoga och samhället, dels hjälpa och stötta besökarna med praktiska ärenden.

– Här handlar det om att skapa en känsla av tillhörighet i Karlskoga. Det spelar ingen roll om man åkt en mil från Degerfors eller hela vägen från Somalia. Det är vi som tillsammans bilar Karlskoga och vi vill att alla trivs här och stannar här, säger Söreskog.

Om ungefär en månad utökas mötesplatsen dessutom med ett café. Det var ett önskemål som framfördes i en medborgardialog om biblioteket och till en början kommer verksamheten att bedrivas av föreningen Funkis.

Mötesplatsen för integration på Karlskoga bibliotek invigdes i går av kommunstyrelsens ordförande Sven-Olov Axelsson (S) och kommundirektören Karin Björkman. Tillsammans med samordnaren Magnus Söreskog och bibliotekschefen Maria Lobell välkomnade de alla politiker, tjänstemän och besökare som kommit för att fira starten.

– Under hösten tog hela landet och Karlskoga emot många asylsökande, människor på flykt från krig och förföljelse. Våra nya invånare är en stor resurs och här kan vi hjälpas åt att skapa rätt förutsättningar för möten, delaktighet och samhörighet, säger Sven-Olov Axelsson.

Många kom

Att det saknades en plats där nyanlända kunde få samlad information, vägledning och hjälp märktes under förra hösten. Många sökte sig till biblioteket för att få hjälp med ansökningar och blanketter, hjälp som inte var så lätt för personalen att ge.

– Det var inte sådant som vi kunde ta hand om. Det tog lång tid och det var språkförbistring. Vi efterfrågade en plats dit vi kunde hänvisa, där de kunde få hjälp med till exempel att skriva cv och annat. Så det är stort att vi har fått till det här, säger Maria Lobell.

Mötesplatsen bemannas av samordnaren Magnus Söreskog samt fyra guider som talar de språk som är vanligast bland de nyanlända. De kommer dels att ge information om Karlskoga och samhället, dels hjälpa och stötta besökarna med praktiska ärenden.

– Här handlar det om att skapa en känsla av tillhörighet i Karlskoga. Det spelar ingen roll om man åkt en mil från Degerfors eller hela vägen från Somalia. Det är vi som tillsammans bilar Karlskoga och vi vill att alla trivs här och stannar här, säger Söreskog.

Om ungefär en månad utökas mötesplatsen dessutom med ett café. Det var ett önskemål som framfördes i en medborgardialog om biblioteket och till en början kommer verksamheten att bedrivas av föreningen Funkis.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.